Vrline

Vrline obrađujemo unutar e-tečaja "Životna škola za mlade", e-programa "Blagostanje" i projekta Čarobno drvo »

Za sreću i uspjeh u životu, za potpuno blagostanje, uz znanje i vještine potrebne su nam i vrline.
Moralni odgoj i obrazovanje uglavnom dobivamo kroz kućni odgoj i crkvu. Na satovima vjeronauka i etike također dobivamo znanja o vrednotama vrlina.
Jedno je znati, a drugo je ponašati se u skladu sa znanjem. Vrline su nam urođene pa se one ne stječu, već utvrđuju kroz iskustva i kroz uvjerenje u njihovu ključnu ulogu u ostvarenju osobne sreće i uspjeha.

Najljepša stvar o vrlinama je ta da njih ne trebamo učiti i mučiti se da ih usvojimo, zato što smo s njima rođeni, baš kao i sa svim organima. Sve vrline već imamo i znamo sve što treba znati o njima – da služe dobru i napretku. Jedino što trebamo je uvjeriti se u njihovu vrijednost i moć te ih aktivirati i kultivirati.

Filozofski gledano, vrlina je sposobnost duše da djeluju na odgovarajući način u svakoj situaciji.
Daljnja razumijevanja značenja vrlina:

  • Vrlina je odlika koja krasi koga, lijepo svojstvo, poželjna crta karaktera; dobra strana, dobro svojstvo, prednost
  • Vrlina je moralna izvrsnost osobe.
  • Vrline su psihološke i bihevioralne karakteristike koje vode osobu prema integrativnim i pozitivnim, pa čak i plemenitim, svrhama za sebe i cijeli svijet.
  • Vrlina je narav dobre prosudbe, osjećaja i djelovanja, izvrsnost karaktera koja ima osobne i građanske dimenzije.
  • Vrlina je afektivna i kognitivna narav orijentirana prema zamisli dobrog života ili blagostanja.
  • Vrline su esencijalne i povoljne značajke živih bića, koje određuju njihov karakter.
"Što se mene tiče, draži mi je tihi porok nego razmetljiva vrlina."
- Albert Einstein
 

Vrlina nije suprotno od mane jer ako se vrlinu dotjera u njezinu krajnost, ako se njome razmećemo, ona prestaje biti vrlinom i postaje biti mana. Aristotel definira vrlinu kao točku između manjka i viška neke osobine, odnosnu kao sredinu između dvije krajnosti. I manjak i višak vrline su mane. Na primjer, velikodušnost je vrlina između dvije krajnosti: škrtosti i rasipnosti. Daljnji primjeri su: kukavičluk - hrabrost - nesmotrenost; slabost - snaga - grubost; nepovjerenje - povjerenje - lakovjernost; inferiornost - skromnost i dostojanstvo - oholost; samonegodovanje - samopouzdanje - taština; zabrinutost - zadovoljstvo - samozadovoljstvo. Više primjera » Najveći izraz neke vrline ne leži u točnoj sredini, već u tzv.  zlatnoj sredini koja je bliže jednoj krajnosti nego drugoj.

Vrline su ljudske izvrsnosti, elementi koji igraju ključnu ulogu u čovjekovom pozitivnom životnom tijeku i u kvaliteti civilnog društva. Vrline pridonose ljudskom napretku i prosperitetu, međutim, one nisu samo sredstvo za postizanje cilja.
 

Vrline su naš kapital

Vrline su najmoćnije oruđe koje postoji u obrani od štetnih sila i u kreiranju uvjeta za ostvarenje blagostanja (sreće i uspjeha). Zapravo, ne trebamo ništa ostvariti, već jednostavno to dopustiti, s pomoću vrlina. Ostvarivanje bilo čega je uistinu samo stvar dopuštanja, prihvaćanja, primanja, priznavanja, ili potvrđivanja. Najbolje znanje nije ono koje dobivamo učenjem već ono intuitivno koji smo primili kroz prihvaćanje ideja koje nam dolaze iz Višeg izvora, neshvatljivo ljudskom mozgu i umu.

Vrline su naš kapital, isto kao i novac, samo još puno vrjednije, jer njima možemo dobiti sve, a novcem ne. Novcem ne možemo kupiti mnogo toga, uključujući ljubav, zdravlje, trajnu sreću itd., dok vrlinama to možemo. Vrlinama možemo dobiti novac, ali novcem ne možemo dobiti vrline. Dakle, vrline su puno moćnije od novca.

Kad kultiviramo vrline, ne treba nam novac, jer njima privlačimo sve što nam treba pa i novac, ako treba. Kad izražavamo vrline, svijet nam je toliko naklonjen da nas nagrađuje bez prestanka i bez granica. Mnoge stvari za koje nam inače treba novac, uz pomoć vrlina dobivamo besplatno i na poklon.

Zašto jedni imaju uspjeha i sreće u životu, a drugi ne, bez obzira što su završili iste škole? Zato što uspjeh i sreća ne ovise o znanju, nego o vrlinama i nekim vještinama (koje su skup određenih vrlina). Vrline su naš kapital. Znanje je imanje, a vrline su kapital. One su ulog koji nam osigurava dobit. Vrlinama kupujemo blagostanje. Nije svako znanje imanje, ali svaka vrlina jest kapital.

Krivo znanje je opasnije od neznanja!
 

Trulo znanje je ono kojemu je istekao rok, koje nije primjenjivo u novo doba, koje nas može čak i zatrovati.
Apstraktno (nepraktično) znanje je ono koje je dobro znati, ali nema koristi od njega. Takvo je većina znanja koje se dobiva kroz formalno obrazovanje. (Bez obzira na to, formalno obrazovanje ima svoje mnoge druge vrijednosti.)
Praktično znanje je ono, koje kad ga primjenjujemo donosi neku korist. Naglasak je na primjeni. Znanje samo po sebi nema koristi, osim ako ga primjenjujemo. A za primjenu nam trebaju upravo vrline i vještine. Bez njih znanje nema moć i često je čak kontraproduktivno. Mnogi koji su završili visoke škole, a svoje znanje nisu potkrijepili vrlinama, već manama (npr. pohlepa, korupcija, arogancija, bahatost, škrtost...), kad tad loše završe.
Intuitivno znanje je ono koje dobijemo kad se povežemo s višom, božanskom, kozmičkom svijesti. Ono se ne uči nego otkriva - pomoću svojih vrlina i vještina.

Prema tome, njegujmo svoje vrline!

Ovdje smo pripremili inspirativni, multimedijalni program za jačanje vrlina. Svaki mjesec ćemo dodavati novi sadržaj, stoga nas posjećujte redovito - Označi stranicu »

Svakako pročitaj "Deklaraciju o globalnoj etici " koju je usvojila Skupština svjetskih religija 1993. godine, a koja proklamira zlatno pravilo "Ne čini drugima što ne želiš sebi" kao zajedničko načelo za mnoge religije. Deklaraciju je sastavilo 200 akademika, a potpisalo ju je 143 predstavnika svih najvećih svetskih religija.
(Prijevod deklaracije u pdf-u; Originalna verzija na engleskom jeziku)

Glavna formula etičkog razmišljanja u etičkoj filozofiji Immanuela Kanta je Kategorički imperativ. Kant je kategorički imperativ formulirao na više načina. Jedan od mogućih je:
"Djeluj samo po onoj maksimi, za koju možeš u isto vrijeme htjeti da postane opći zakon." (Kritika praktičnog uma). Primjer njegove upotrebe: "ako ne želim da krađa postane opći zakon, onda ne smijem ni ja krasti".

Pročitaj i Rečenicu nad rečenicama, koja sadrži vrlinu nad vrlinama, koju ako prakticiraš, ne moraš ništa drugo, jer ćeš njome privući blagostanje, umjesto da se mučiš ostvariti ga.

Pružite nam podršku i budite zaslužni za jačanje neke vrline ili vještine u našem društvu - Postanite kuma(a) određene vrline, mane ili vještine koje obrađuje program Životne škole!
 

Poruka za
urednike:
Životna škola ima ekskluzivno pravo na ove članke, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje. Samo članke označene sa zvjezdicom (*) možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link. Za online publikacije s prostora bivše Jugoslavije - sadržaj članaka možete jezički prilagoditi svojoj publici.
ljubav
Moć ljubavi
Ljubav nije samo emocija, ljubav je pozitivna, kreativna i iscjeljujuća sila, povod za svaki izum, svako otkriće i svako stvaralaštvo. Ovdje otkrivamo kako upotrijebiti moć ljubavi kao sredstvo za ostvarenje vlastite sreće i uspjeha.    Opširnije » 
mudrost
Kako steći mudrost
Mudrost je izvor svih vrlina. Imaš nju, imaš i sve drugo. Ne stječe se učenjem ni promišljanjem nego povezivanjem s nadsvijesti i Višom svijesti.    Opširnije » 
autentičnost
Sveta autentičnost
Dosljednost vlastitim principima i vrijednostima je kardinalna vrlina za ostvarenje blagostanja. U ovom modulu otkrivamo kako biti autentičan.    Opširnije » 
kapetan - odgovornostOdgovornost
Preuzimanje odgovornosti je ključ za ostvarenje trajne sreće i uspjeha, jer nam daje moć da uzmemo svoj život u svoje ruke i tako ne ovisimo o vanjskim faktorima. Čovjek pati onoliko koliko ne umije preuzeti odgovornost za svoj život. Kad smo odgovorni, onda potvrđujemo vrijednost onoga što nam je prirodom dano- slobodna volja i sposobnost da utječemo na svoj život   Opširnije »
Radost u dobru i zlu
Ne dopusti nikome i ničemu da ti ukradu tvoju radost. Ona nije samo osjećaj, već i stav u životu kao i urođena vrlina. Radost nije samo posljedica povoljnih okolnosti nego je više njihov uzrok. U ovom modulu saznaj kako održati bezuvjetnu radost i u kriznim vremenima:
Opširnije »
velikodusnost
Velikodušnost
nam omogućuje blagostanje, jer tko daje taj višestruko dobiva. Kako postići da ova vrlina postane dio karaktera, saznajte ovdje:    Opširnije »
zahvalnost
Čarobni štapić zahvalnost
vrlina koja kao čarolijom pretvara negativno u pozitivno i time donosi oporavak u svim segmentima života - zdravlje, ljubav, posao i financije.   Opširnije »
Vjera
Vjera čini čuda
Bez vjere nema uspjeha, kažu apsolutno svi uspješni ljudi. Svi vjerujemo u nešto pa je bolje da vjerujemo u ono što donosi rezultate jer o našim uvjerenjima i vjeri ovisi koliko ćemo postići u životu:  Opširnije »
poniznostUzvišena poniznost
Ako ne živiš u blagostanju to znači da živiš u zabludi. Zablude su te koje nas odvraćaju od ostvarenja naših potencijala, a jedna od najvećih zabluda je podcjenjivanje poniznosti. Ova najpodcjenjenija karakterna osobina otvara mnoga vrata i oslobađa nas zloduha ega i oholosti.      Opširnije »

Vizionarstvo
Vizionarstvo je vrlina neophodna za kreiranje uvjeta za blagostanje.
Upoznaj se sa znanošću kreiranja umnih slika kojom se vizije pretvaraju u stvarnost.
Opširnije »
ustrajnost
Ustrajnost
Nedostaje li ti ponekad upornosti? Ili pak tvrdoglavo ustraješ kad to ne bi trebalo? Kako razlučiti kad treba ustrajati a kad ne te kako izdržati i ne odustati:
Opširnije
»
častSvaka čast
O časti se premalo govori, ne obrađuje se kroz formalno obrazovanje, pa nije ni čudo da se do časti premalo drži, a posljedice su pogubne - nečasno djelovanje, korupcija, kriminal, siromaštvo i slično. U ovom modulu otkrivamo zašto i kako kultivirati čast, u cilju ostvarenja trajnog uspjeha i sreće:  
Opširnije »
Poduzetnost
Europsko vijeće definiralo je 8 ključnih kompetencija koje su potrebne svim pojedincima za njihovu osobnu realizaciju i razvitak. Jedna je od njih ona poduzetnička - kako do nje:
Opširnije »
Fascinantnost
Kad smo drugima fascinantni ne trebamo ih u ništa uvjeravati, ništa im prodavati niti ih nagovarati jer naša fascinantnost to sve čini umjesto nas. Umjesto da prodajete ili uvjeravate, fascinirajte druge - evo kako:
Opširnije »
Nepobjediva samodisciplina
Ono što razlikuje pobjednike od gubitnika nije toliko u vještini koliko u razini samodiscipline koju kultiviraju pa je to neizostavna vrlina za sve koji žele pobjediti i uspjeti u bilo čemu u životu
Opširnije »
Vrline
Samoinicijativnost, proaktivnost i samostalnost
Nemoguće je živjeti u blagostanju ako smo u mnogočemu ovisni o drugima. Prema tome, trebamo biti samostalni, samoinicijativni i proaktivni ako želimo uspjeh u bilo čemu.   Opširnije »
postovanje

Poštovanje
- za roditelje
Kako pridobiti poštovanje svoje djece i zašto je to bitno.
Opširnije »
meditacija
Maštovitost
Saznajte ovdje koja je moć mašte kad se ispravno koristi. Pročitajte zašto je mašta ključ uspjeha i sreće te kako je osnažiti.
Opširnije
»
   
Postoji jedna rečenica koja može promijeniti čitav svijet kao i naš život nabolje iz korijena! Samo jedna jedina rečenica je dovoljna da zaustavi sve ratove, sve prevare, sva ugnjetavanja, sve zlo na svijetu. Znaš li koja je to rečenica?
Opširnije »

Napomena:
primijetit ćete da su pod vrlinama navedene razne konstruktivne emocije, pa biste mogli pomisliti da su to samo emocije a ne vrline. Neka emocija se označava vrlinom kad se u karakteru osobe pojavi sklonost toj emociji. Učestalost neke konstruktivne emocije dovodi do jačanja pripadajuće vrline.

Rubrike

Kutak za

Ostalo

Pokrovitelji

Najčitanije vrline

Naša TOP ponuda!
vertikalni baner
E-tečaj
Životna škola za mlade
Inovativni, multimedijalni online tečaj za mlade za ostvarenje sreće i uspjeha u životu. Želite svojoj djeci omogućiti bolje uvjete za život? Pošaljite ih u virtualnu Životnu školu, gdje će osnažiti svoje vrline, svladati mnoge vještine, usvojiti zdrave navike i razviti svoju financijsku i emocionalnu inteligenciju.  Opširnije »
 
Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo vas da sudjelujete u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »

 

 

 

 

 

"Vrlina nije znati, nego činiti."
- Japanska poslovica

“Najvažnija ljudska težnja je težnja za moralnošću u našem djelovanju. Naša unutrašnja ravnoteža, čak i naša egzistencija ovisi o tome. Jedino moralnost u našem djelovanju može dati ljepotu i dostojanstvo u našem životu”
- Albert Einstein

 

 

 

"Vrlina ne dolazi od bogatstva, ali bogatstvo, i sve druge dobre stvari, dolazi od vrline."
- Sokrat

 

 

 

"Nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom. Ta svako se stablo po svom plodu poznaje. S trnja se ne beru smokve niti se s gloga grožđe trga."
- Luka 6,43-44
Obrađene vrline   Ostale vrline
ljubav   obradit ćemo ih uskoro:
mudrost   praštanje, milosrđe, sloga
zahvalnost   kreativnost
odgovornost   radoznalost, otvorenost, prijemčivost
autentičnost   entuzijazam, strast
radost   optimističnost
vjera   nada
čast   produhovljenost
velikodušnost   povjerenje
maštovitost   samopouzdanje, sigurnost
poniznost   hrabrost, smionost
ustrajnost   privrženost, posvećenost, predanost, odanost
poduzetnost   odlučnost, nepokolebljivost, dosljednost, otpornost
fascinantnost   prilagodljivost, fleksibilnost, snalažljivost
poštovanje
(za roditelje)
  strpljivost, izdržljivost
samodisciplina   smirenost
samoinicijativnost   duhovitost
    suosjećanje
    dobročinstvo, ljubaznost, susretljivost
    nesebičnost
    pokornost, skromnost
    pažljivost, poštovanje
    tolerantnost
    poštenje, pravednost, pouzdanost
    integritet, iskrenost
    dostojanstvo
    diskretnost
    nevezanost, neovisnost, odvojenost, odmjerenost, odmak
    samokontrola, čestitost
    umjerenost
    marljivost, poletnost
    pristojnost, ljupkost
    urednost, organiziranost
    čistoća
    mirnoća
    nježnost

 

 


Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari