Duša - Više Ja
autor: Talidari
 


Print Friendly and PDF

Jedan od glavnih razloga zašto mnogi ne ostvaruju uspjeh i sreću jest taj da ne poznaju sebe, ne poznaju svoju dušu i ne djeluju u skladu s njom. Tek kad predamo svojoj duši palicu za upravljanje životom sve nam je moguće (sve što u dubini duše želimo). Sve dok puštamo da nama upravlja razum, emocije ili tjelesni porivi, ograničavamo svoje potencijale.

Duša je kapetan tvoga broda!

Sadržaj:
(sve je na ovoj stranici)   

bullet  Što je duša
bullet  Kako dopustiti duši da nas vodi
bullet  Videoprilozi

Osvoji komplet e-knjiga ako pročitaš ovaj modul do kraja!!!

Nagradu možeš osvojiti na jedan od dva načina:
bullet  Na kraju ovog članka je križaljka s pitanjima vezanim uz ovaj članak. Ispuni je i dobivaš ovu nagradu!
bullet  Pošalji e-mailom link na ovaj članak (uz nekoliko toplih riječi preporuke) trima osobama + nama i šaljemo ti ovu nagradu.
 

 
Molim pročitajte ovu napomenu jer je od prvotne objave ovog modula i nagradne ponude u međuvremenu došlo do nekih promijena.

Tko si ti?


Povezano

Ovaj članak je dio dvaju naših projekata:

e-Program "Blagostanje"
i
"Čarobno drvo" akcija »
 
Odgovor na pitanje "Tko sam zapravo ja?" toliko je važan da određuje u kojoj mjeri će netko ostvariti blagostanje. Svi oni koji sebe ograničavaju na određene životne uloge (poštar, majka, šef, nogometaš...) ili na dijelove svog bića kao što su um, tijelo i emocije, ograničavaju i svoj potencijal.
S druge strane, svi oni koji spoznaju sebe kao dušu koja koristi um, tijelo i emocije, i igra razne uloge u životu, oni mogu svojoj duši dati krila i tako se vinuti u zvijezde. Jer duši je sve moguće, s obzirom na to da je bezgranična i sveznajuća.
Tko si ti? Što je tvoje stvarno ja? Ono što je stvarno ne mijenja se. Dakle, koji dio tebe se ne mijenja? Koji dio tebe je toliko stvaran da je nepromjenjiv? Očito to nije tijelo, ni emocije niti um - svi oni su promjenljivi. Koji dio tebe je vječan? Ne vjeruješ valjda da sa smrću umireš? Istina, umire tvoje tijelo, a što je to što ne umire, što postoji vječno? Duša.

Kad koristiš svoj um, tko je taj koji umuje? Tko je taj koji osjeća? Tko je taj koji ima tijelo?
Duša je ta koja ima um, emocije i tijelo.
Ti nisi samo tvoje tijelo, ti nisi samo um, ti nisi tvoje emocije. Svatko od nas je veličanstvena duša koja posjeduje tijelo, razum i emocije. Kad nama upravlja um, emocije ili tjelesni porivi, a ne duša, zapadamo u nevolje. Kad je duša potlačena, živimo potlačenim životom. Čim duši damo upravljačku palicu, ona nam daje potrebne inspiracije i ideje, kroz intuiciju, šesto čulo, osjećaje, savjest, maštu, inspiracije, vizije, snove, instinkte (kad nam je svijest iznad 200 na skali svijesti), tzv. "slučajnosti" i slično. Ako dopustimo duši da upravlja našim životima, imamo lakoću postojanja. Problemi nastaju jedino kad nama vladaju bilo tjelesni porivi, emocije ili intelekt. Sve su to visokovrijedni dijelovi našeg bića, no ako su neuravnoteženi, nastaje nesklad u našem životu. Zato je bitno da hranimo svoju dušu i dopustimo joj da ona upravlja našim životima, a tijelo, emocije i um trebaju biti pod njezinom kontrolom i vodstvom ili, bolje rečeno, služiti duši. Ako smo robovi tjelesnih poriva, nekontroliranih emocija ili neispravnih uvjerenja, doživljavamo neuspjehe i nevolje. Ako je naša duša podređena umu, emocijama i/ili tijelu, ograničeni smo u svojim potencijalima. Duši je sve moguće, tijelu nije, emocijama nije, a ni umu. Jedino kad duša upravlja našim umom, emocijama i tijelom doživljavamo blagostanje.

Kako bismo razumjeli odnos duše i ostalih čovjekovih aspekata (um, emocije, tijelo), za to postoji usporedba s kočijom, odnosno, konjskom zapregom, gdje sama kola kočije predstavljaju čovjekovo fizičko tijelo, konji predstavljaju njegove emocije, kočijaš predstavlja intelekt, a u kočiji se nalazi gospodar - duša.

Ovu temu ovdje obrađujemo zato da bismo ti pomogli da se odučiš od svega krivog što misliš o sebi, o svojim ograničenjima i jednom za sva vremena prepoznaš svoju dušu, tj. sebe kao dušu koja je bezgranična, što znači da ti je sve moguće dok se vodiš dušom. To će ti pomoći u jačanju tvoje duhovnosti, koja će ti pružiti inspiraciju i poticaj za tvoje optimalne životne pothvate - one koji vode natrag do blagostanja, tvojeg prirodnog stanja. Ako pročitaš ovaj modul do kraja i shvatiš bit, riješit ćeš se svih ograničavajućih predrasuda, predodžbi i ostalih napasti koje te sputavaju u ostvarenju trajne sreće i uspjeha. Dakle, ovdje nećeš ništa naučiti, nego odučiti. Nećeš ništa novo saznati što već u dubini duše ne znaš, ali se možda trebaš podsjetiti.

Što je to duša

Duša je kao tema kroz vjekove zaokupljala mnoge filozofske, religijske i znanstvene (psihološke) rasprave i do dan danas ne postoji konsenzus o prirodi duše. Većina njih se slaže s jednim, da je duša besmrtna. Duša je jedino što je konstantno i trajno u nama - emocije, umne konstrukcije kao i tjelesni izgled, kondicija i porivi dolaze i odlaze i ograničavaju nas, dok je duša neograničena i trajna. Ako želiš neograničene mogućnosti u životu potrebno je sebe prepoznati kao dušu kojoj je sve moguće, a ne kao netko tko misli da nešto ne može jer se ograničava na svoje umne, fizičke i emotivne predispozicije. Dovoljno je primjera onih koji su unatoč nedostatcima ostvarili zavidne rezultate, a to je zato što su se oslanjali na svoju dušu, nadsvijest, intuiciju, Božansku inteligenciju.

Anićev rječnik hrvatskog jezika definira dušu kao nematerijalni princip čovjekova života te kao ukupnost čovjekovih osjećaja, svijesti i karakternih osobina.
Wikipedia tvrdi: Duša je, prema mnogim religijskim i filozofskim tradicijama, nematerijalna komponenta čovjekova života, tj. unutarnji princip tijela.

Koliko su ove definicije potpune, ostaje na svakom od nas da se sam uvjeri. Je li duša stvarno princip ili komponenta? Svodi li se ona samo na tako apstraktne pojmove? Ili je duša ipak nešto više? Je li moguće da je duša božanski dio u nama?

Daljnjim istraživanjem pronašli smo još nekoliko definicija duše:

 • "Naše Više Ja, naša duša, je aspekt naše svijesti* koja je najbliža izvoru - božanskoj srži." - Aine Belton   * nadsvijesti
 • Duša znači duhovno počelo u čovjeku
  "Duša je nematerijalno počelo ljudskog života. To je jednostavni, nesastavljeni, neprostorni duhovni bitak određen da oživljuje ljudsko tijelo. Ne nasljeđujemo je od roditelja - kao tijelo - jer je primamo izravno od Boga." - barbaraa
 • Bhagavad-gita, koja je dio drevnog hinduističkog spisa Mahabharate, opisuje dušu:
  • Trebaš znati da je ono što prožima cijelo tijelo neuništivo. Nitko ne može uništiti neuništivu dušu. - 2.17.
  • Duša se nikada ne rađa niti umire. Nije nastala, ne nastaje i neće nastati. Nerođena je, vječna, uvijek postojeća i prvobitna. Nije ubijena kada je tijelo ubijeno.- 2.20.
  • Kao što osoba oblači novu odjeću, ostavljajući staru, duša prihvaća nova materijalna tijela, napuštajući stara i beskorisna. - 2.22.
  • Nikakvo oružje ne može sasjeći dušu. Vatra je ne može spaliti, voda smočiti, ni vjetar isušiti. - 2.23
  • Ta osobna duša ne može se slomiti, rastopiti, spaliti ili isušiti. Vječna je, svuda prisutna, nepromjenjiva, nepokretna i vječno ista. - 2.24
 • Drevni Vedski spisi nam otkrivaju da je duša, na Sanskritu jiva (čita se điva), živa, živo biće, po svom sastavu jednaka Bogu i uspoređuje se s kapljicom mora koja je po svom sastavu jednaka oceanu, ali je u odnosu na ocean "beskrajno" mala. Ima neka svojstva oceana, ali ne sva. Isto tako duša ima mnoge božanske osobine, ali nije moćna kao neograničeni Bog. - Adam Filić

Duša se naziva raznim imenima - Više Ja, Viša svijest, nadsvijest, Jastvo, istinsko biće, unutarnje djete...
A miješaju je čak i s duhom. Duh i duša nisu isto. Isto tako za nju neki koriste pojam "Bog u nama".

Razlika između duše i duha

Dok je prema rječniku duša nematerijalna komponenta ili princip čovjeka, duh je, osim u kontekstu sablasti, definiran kao svijest, moć ili sposobnost da se misli i spoznaje; opće prevladavajuće psihičko i moralno stanje, temeljno, misaono, spoznajno, moralno ili koje drugo svojstvo [duh književnog djela; duh demokratskog društva; duh vremena].

Ako ti rječničke definicije ne pomažu, ostavi um i sve naučeno po strani, i pitaj sebe, svoju dušu. Kad joj dopustiš da se izrazi dat će ti ne samo taj odgovor nego i sve druge.

Razlika između duše i duha može se uočiti u kontekstima u kojima se ova dva pojma koriste:

imati duha - biti kreativan, imati stvaralačkih sposobnosti, biti zanimljiv u razgovoru, duhovit;
biti u duhu
(čega) - u skladu s čim, odgovarati čemu [to je u duhu zakona];
klonuti duhom - izgubiti polet;
sačuvati prisutnost duha - ostati hladnokrvan;
siromašni duhom - rel. dio fraze o onima koji u pokornosti duha i snazi vjere zaslužuju Carstvo nebesko;

imati dušu - znati suosjećati, imati samilosti;
imati na duši
- biti za što kriv;
duša od čovjeka -vrlo dobar čovjek, dobre ćudi;
mirne duše - lako, bez teškoća, jednostavno;
znati (koga, što) u dušu - poznavati u detalje;
dati dušu - istrošiti se, ne biti više za upotrebu, više ne valjati, izrabiti se;
dobiti dušu - dobiti nešto prisno, imati atmosferu, obuzeti toplinom [stan ti je dobio dušu];
duša me boli - teško mi je, žao mi je, jako žalim;
dušu ti vadi (u opisivanju krajnje neugodnih ili nepovoljnih radnji) [kad ti vadi koštanu srž dušu ti vadi; kad ti dadu kredit uz takve kamate to je kao da ti dušu vade];
ići na dušu - biti dio čije odgovornosti;
ispustiti dušu - 1. umrijeti 2. pren. jako se umoriti;
olakšati dušu - reći nekome nešto što mu leži na duši;
iz duše - iskreno, s jakim osjećajem, dajući sebi oduška;
ni žive duše - nigdje nikoga;
prodana duša - onaj koji je odustao od svojih uvjerenja iz interesa ili iz karijerizma;
sitna duša - uskogrudan čovjek, onaj koji misli samo na svoje sitne interese;
široka duša - širokogrudan čovjek, onaj koji je dobre volje prema drugome, duševan čovjek;
uzeti na dušu - preuzeti na sebe kao odgovornost, uzeti na sebe kao krivnju;
za (svoju) dušu - (dosl.) učiniti neko djelo koje je ugodno Bogu; učiniti za zadovoljstvo, kao užitak, za sebe i svoje unutrašnje zadovoljstvo;

Duša i Bog

Svatko od nas je veličanstvena duša koja posjeduje tijelo, razum i emocije. Ako dopustimo duši da upravlja našim životima, onda će nas ona inspiracijama dovesti do blagostanja, jer je duša nadahnuta Višom svijesti koja sve zna bolje od podsvijesti. Duši omogućujemo da nas vodi kroz život time što je "hranimo" i dopuštamo joj da ona upravlja našim životima, umjesto da to čini naš um, emocije ili tijelo.
Duša je onaj dio čovjeka koji je stvoren na sliku i priliku Stvoritelja. Duša je povezana sa Svevišnjim, s izvorom svega što postoji. Odnos duše i Boga se može usporediti s odnosom kapljice i oceana. Istog su sastava, ali ne i istog kapaciteta. Kao i Bog, duša je savršena, beskrajna, svemoćna, sveznajuća, neograničena, sveprisutna i svemoguća. Um nije, a ni tijelo, kao ni emocije. Božja volja je i volja duše, koju ponekad sputava volja uma (svjesnog i podsvjesnog).

Ako dušu zanemarujemo i podređujemo drugim dijelovima našeg bića, tad imamo kuršlus. To je kao kad isključimo nešto iz struje ili odrežemo granu s drveta. Ta grana ne može roditi plodove niti uređaji ne mogu funkcionirati ako nisu priključeni na struju. Mogu na baterije, ali baterije treba uvijek iznova puniti ili mijenjati. To i radi prosječan čovjek, umjesto da se priključi na "struju". Pod "strujom" mislimo na božansku energiju-svijest-inteligenciju.

Duša i računalo

Bez duše bismo bili kao automati. Duša je ono što nas čini osobama. Svako računalo može prerađivati informacije poput našeg uma, ima memoriju, tijelo pa čak i osjećaje - kad je umorno i preopterećeno, razboli se; računala vole da ih se održava kako treba i da se prema njima dobro ophodi. Ono što nas razlikuje od računala i drugih automata je naša duša koja nas oplemenjuje. Mi nismo kao računala, računala su kao mi, ali ne u potpunosti, jer nemaju dušu.

Računalima upravljaju programi, a ljudima duša, ali samo ako to dopustimo. Oni ljudi kojima upravljaju "programi" (navike, uvjerenja, predodžbe, predrasude, očekivanja, prosudbe...) su naoko bezdušni ljudi, a poznaju se po tome što ne žive u blagostanju. Svi smo mi podsvjesno programirani da na određeni način nešto mislimo i činimo, ali ti programi ne smiju nama upravljati nego nam služiti. Nažalost, mnogi ljudi su robovi svojih programa koji njima upravljaju pa zato žive bezličnim životima.

 


Postanite kum(a) Životne škole »
Pomozite održavanje ovog članka kako bi mnogi imali priliku
prepoznati svoju dušu i ravnati se po njoj za svoju dobrobit, ali i dobrobit čitave zajednice!

 

Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo te da sudjeluješ u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Ono što je računalima čovjek, to je čovjeku duša."
-Talidari

 
Neko računalo može biti najbolje na svijetu, imati najsofisticiranije programe, ali od njega nema nikakve koristi ako ga čovjek ne pokrene, ne uključi i ne održava. Na kraju krajeva, čovjek je i stvorio računalo. Duša pokreće tijelo, kao što čovjek pokreće računalo. Ono što je računalima čovjek, to je čovjeku duša. Računala ne mogu ništa postići bez ljudi, pa tako ni ljudi ne mogu ništa postići bez duše. Mogu funkcionirati, ali ne i postići željeno.

Duša i um

Čim namirimo svoju dušu ona dobiva moć da nas dovede do blagostanja. Duša ima pristup informacijama koje su nedostupne umu, jer je duša izravno povezana s Bogom. Um je ograničen na svoja iskustva. Budući da mi ljudi nismo samo materija, nismo samo tijelo, treba nam ova duhovna veza kako bismo ostvarili svoj potpuni potencijal. Naša duša šalje našem umu poruke za ostvarenje potencijala i blagostanja, no um je često pomućen ili preopterećen svojim konstrukcijama ili programima (uvjerenjima, predodžbama, predrasudama, očekivanjima, prosudbama...) pa ne može dokučiti suptilne poruke duše. Stoga je potrebno svjesni i podsvjesni um redovito pročišćavati pomoću ho'oponoponoa ili neke druge metode.

Nažalost, mnogi od nas nemaju pojma što je smisao njihova života, što žele, što stvarno vole i što im leži. To je zato što većinu vremena nisu u doticaju sa svojim izvorom i zato što im je duša malo zakržljala uslijed njezina negiranja i stavljanja razuma, emocija ili tijela na prvo mjesto. To se događa kad smo preopterećeni utjecajima iz okoline i više ne znamo tko smo i što smo. Pogotovo oni među nama koji svakome žele udovoljiti izgube osjećaj za sebe, vlastita duša im je u drugom planu. Takvi kad-tad stradaju, bilo poslovno, ljubavno ili zdravstveno.

No, to se sve da lako promijeniti time da vratimo duši upravljačku "palicu", da činimo što je duši milo. To je puno jednostavnije, prirodnije i lakše nego živjeti pod upravljačkom "palicom" uma, emocija ili tjelesnih poriva, koji su puno kompliciraniji. Umjesto da kompliciramo, trebamo samo pojednostaviti svoj život i činiti duši na volju.

Duša i ego

Suprotnost duši je ego. Osobe s velikim egom nisu u dodiru sa svojom dušom, što znači da su vođeni svojim umom, tijelom ili srcem, umjesto dušom. Takvi mogu tu i tamo ostvariti "blago", ali ne i blagostanje, jer je put do blagostanja popločen vrlinama, a mane, kao što je ego, su samo zapreke na tom putu.

 • Svaki intelektualac koji ima veliki ego odaje osobu koja stavlja intelekt na prvo mjesto i koja je došla na pola svoga puta do blagostanja. Mnogi tu i ostaju, no oni najproćudniji idu dalje na svom putu samorazvoja i otkrivaju da ima još nešto više od razuma, nešto što nije ograničeno intelektualnim sposobnostima, a to je nadsvijest.
 • Isto tako, svaki sportaš i maneken koji ima veliki ego odaje osobu koja najviše drži do fizičke komponente svoga bića, a zanemaruje duhovnu, stoga također ne može ostvariti potpuno i trajno blagostanje.
 • Mnogi umjetnici i dizajneri s velikim egom su osobe koje se vode svojim srcem, a ne dušom. Oni mogu ostvariti neke rezultate, ali ne i blagostanje.

Duša, tj. razvijanje svoje duhovnosti je protuotrov za ego. Tko se želi riješiti ega, to može učiniti hraneći svoju dušu, ne svoj ego. To znači da um treba predati upravljačku policu duši - razvijati duhovne sposobnosti usporedo s intelektualnima.

Budući da je intuicija komunikacijsko sredstvo duše, ona je neprijatelj ega. Ako duša preuzme vodstvo, ego ga gubi. Prema tome, ego uvijek pruža otpor prema intuitivnim porukama duše i nastoji ih omalovažavati argumentima ograničenog uma.

“Činjenica je da svake sekunde milijuni djelića informacija preplavljuju naša čula. Ali naša svijest obrađuje možda samo oko četrdeset djelića informacija u sekundi – najviše.“
- Tor Norretranders

Sve informacije koje naša svijest ne registrira i ne upamti ne gube se, nego se spremaju u memoriju podsvijesti i koriste nesvjesno prema potrebi.
- Talidari

Duša i podsvijest

Svaka osoba ima svoju svijest, podsvijest i nadsvijest. Točnije rečeno, mi nemamo, već jesmo nadsvijest. Nadsvijest je ono što podrazumijevamo pod pojmom duša. Iako smo u budnom stanju uglavnom svjesni, većina naših ponašanja nisu plod svjesnog nauma nego činimo stvari nesvjesno, većinom iz podsvijesti, a ponekad iz nadsvijesti.

Podsvijest sadrži svu memoriju naših prošlih iskustava, a nadsvijest ima usto uvid i u sve ono što nismo iskusili a možemo u budućnosti.

Ako djelujemo iz podsvijesti, to znači da djelujemo iz memorije iskustava (koja su se formirala u uvjerenja, predodžbe, predrasude, stavove, navike i slično) pa smo ograničeni vlastitim iskustvima.

Ako djelujemo iz nadsvijesti, to znači da primamo inspiraciju direktno iz Više svijesti, od Boga, tj. od Božanske Inteligencije pa su naše mogućnosti neograničene, sve nam je moguće.

Poruke "odozgo" možemo bolje primati ako spriječimo one "odozdola" koje pomućuju naš um. Zato je potrebno redovito pročišćavati svoju podsvijest, kako bismo bez ometanja mogli primati Božansku inspiraciju. Teško možemo čuti ili osjetiti inspiracije i ideje "odozgo" ako smo puni programa ili memorija (predrasude, uvjerenja, predodžbe, stavove, navike, očekivanja i slično). Zato ih se trebamo redovito rješavati, svakodnevno ih čistiti nekom od metoda kao što su ho'oponopono, meditacija, EFT, afirmacije, vizualizacije i slično.

Kako razlikovati govor nadsvijesti od govora podsvijesti je objašnjeno niže u nastavku.

"Stvarnost ima mnogo slojeva, koje oči ne vide i um ne poznaje."
- David Icke

Naša svijest je ograničenog kapaciteta i ne može registrirati ni upamtiti sve podatke koje tijekom dana primamo, no podsvijest to može i čini. S obzirom na svoj ograničeni kapacitet, naš svjesni um nema pojma što se sve događa u našoj stvarnosti, pa stoga ne može donositi optimalne sudove, odluke i slično. Podsvijest, iako ima znatno veći kapacitet za registriranje i preradu informacija od svijesti, isto tako je ograničena vlastitim iskustvima i interpretacijama stvarnosti. Nadsvijest i Viša svijest, s druge strane, imaju puno širi uvid u stanje stvari nego što to imaju svjesni ili podsvjesni um, ili srce. Prema tome, ne možemo se osloniti na naš svjesni ni podsvjesni um niti srce, već se trebamo povezati sa svojom nadsvijesti i s Božanskom inteligencijom kako bismo umjeli dovesti sebe u stanje blagostanja.

Dr. Hew Len ističe da svjesni um može registrirati oko 15 informacija u jednoj sekundi, dok se 15 milijuna informacija (podražaja) dogodi u svakom trenutku. Nema šanse da uhvatimo ni shvatimo sve što se odigrava u našem životu. Prema tome, moramo otpustiti svoje iluzije - zamisli, ideje, predodžbe, predrasude, uvjerenja i slično. Umjesto toga, trebamo vjerovati u ono što primamo od duše (nadsvijesti i Više svijesti) kroz intuiciju, inspiracije, uvide, maštu, a ponekad i snove.

Svaki put kad trebaš donijeti neku važnu odluku, dopusti da te vodi tvoja duša, a ne razum, emocije ili tjelesni porivi. Vodi se porukama koje dobivaš iz nadsvijesti, a ne podsvijesti.

Poučna priča

Kokoš i orao

Ženka orla ostavila je svoje jaje u blizini kokošinjca. Jedna je kokoš to jaje prisvojila, ležala je na njemu i izlegao se mali orao. Kokoši su ga prihvatile kao pile koje malo drugačije izgleda. Život je tekao dalje i mali orao je rastao tražeći sjemenke i zrnje kao i ostale kokoši.
Jednog dana dok je, kao i obično, tražio hranu sa svojom “obitelji”, mladi orao je, visoko na nebu, ugledao veliku pticu širom raširenih krila. Bio je zapanjen i raspitao se kod starije koke: “Tko je to?”
“To je orao, kralj svih ptica.” - odgovorila je koka.
Mladi je orao upitao: “Mogu li i ja tako letjeti?”
A odgovor je bio: “Naravno da ne možeš, budalo! Mi smo kokoši, zar to ne znaš? Naša krila nisu dovoljno jaka da bismo mogli tako letjeti.”
Mladi je orao shvatio, ali negdje duboko u sebi osjetio je snažnu potrebu da vidi svijet, da leti visoko i hrabro se otisne na moćnim vjetrovima promjene... Bio je tužan dok se pitao, zašto se morao roditi kao kokoš? Zašto se nije mogao roditi kao orao i visoko letjeti?
Dok je tako razmišljao, duboko je uzdahnuo i nastavio tražiti zrnje i sjemenke.

Pouka: Kao i orao iz priče, tako i mnogi ljudi nisu svjesni svojih mogućnosti jer su odrasli u okruženju koje ih sputava, umjesto da ih osnažuje. Kad spoznaš tko si zapravo iza svih svojih maski i uloga, dobit ćeš moć kojom ćeš zauzeti novu pozu u životu, onu koja ti, takoreći, stavlja svijet na dlan. Bit ćeš toliko dugo nemoćan/na i na milost i nemilost nekih ljudi, organizacija i ostalih sila dokle god živiš u iluziji da znaš tko si zapravo, kao većina ljudi. No, čim shvatiš tko si, ući ćeš u novu paradigmu koja ti pruža moći koje nisi ni znao/la da ih imaš, pa ćeš baš kao orao iz priče moći se vinuti u dosad nepojmljive visine i tako uzdići svoj život na potpuno novu razinu, materijalno i duhovno.

ZAŠTO TO NAPLAĆUJEMO
Kvalitetna izrada svakog modula zahtijeva mjesec-dva intenzivnog rada i truda nekoliko ljudi koji onda radeći ovo ne mogu na drugi način prihodovati svojoj obitelji, stoga trebaju biti plaćeni, pogotovo jer se radi o ljudima čiji je talent na visokoj cijeni.
Kao što vi svoj posao ne želite raditi besplatno, tako nemojte očekivati da drugi to čine. Ako želite da čitav sadržaj našeg portala bude besplatan, podržite nas u našoj misiji - uplatite članarinu i/ili volontirajte s nama, angažirajte se na bilo koji način. Što god činili, molimo vas, nemojte očekivati nešto za ništa, tj. samo primati, a ništa davati jer takav odnos prema životu garantira neuspjeh, patnju i siromaštvo, između ostalog. Što sijemo, to žanjemo. Davanjem dobivamo!

   Kako dopustiti duši da nas vodi i nama upravlja

Nastavak ovog modula, koji je najvažniji i najbolji dio jer u njemu otkrivamo konkretne načine kako dopustiti duši da nas vodi i nama upravlja, rezerviran je samo za sudionike online tečajeva i naše VIP članove.

Da biste mogli dalje čitati ovaj modul i dobiti konkretne savjete, molimo učinite po izboru:
- prijavite se na naš e-tečaj (provjerite nastavni plan da vidite kad je u planu) ili
- učlanite se kod nas kao VIP član ili
- kompenzirajte - umjesto plaćanja novcem, "platite" nečim drugim - kontaktirajte nas s ponudom
- volontirajte - umjesto plaćanja novcem, odradite nešto u protuvrijednosti
- prevedite jedan članak/modul na engleski ili njemački jezik i dobit ćete ga besplatno - kontakt

Jedinstvena ponuda!
Besplatno do ovog i svih drugih cjelokupnih modula
Dobit ćete dostup svim našim premium sadržajima, odnosno kompletnim modulima svih naših tečajeva, tj. cjelokupnog programa Životne škole (u vrijednosti od preko 1.000 €) ako prevedete samo jedan naš članak/modul na engleski ili njemački jezik! Amateri su dobrodošli, ali ne uvažavamo prijevode preko Google automatskog prevoditelja s minimalnim korekturama (to bismo mogli i sami) jer prijevod treba biti u duhu jezika a ne doslovan. Dobit ćete VIP članstvo sa svim pogodnostima - za prijevod samo jednog jedinog modula (25 A4 stranica) dobit ćete besplatno preko 40 premium, kvalitetnih, multimedijalnih modula, plus sve ove pogodnosti, uključujući i ove poklone! Ako ne znate sami prevoditi, možete zamoliti nekog tko to zna da vam učini uslugu i učini to umjesto vas.
Molimo da nas zainteresirani kontaktiraju »

U nastavku obrađujemo, između ostalog, teme:

 • Kako razlikovati govor duše od govora razuma
 • Veza s izvorom energije
 • Svi pojmovi u rječniku stranih riječi koji se odnose na dušu
 • + Videoprilozi

 

Tehnika s ogledalom

pokidana granaOvom se tehnikom dolazi u izravni doticaj sa svojom dušom. Svi koji znaju za ovu tehniku s ogledalom i prakticiraju je, iznimno su uspješni bez obzira na to čime se bave, a naročito je korištena u krugovima prodavača, predavača, govornika, političara i glumaca.

Nećemo sad ulaziti u temu da je cijeli svijet, odnosno stvarnost svakog od nas ponaosob u stvari ogledalo onog što se odvija u nama samima jer smo to obradili na kraju članka o zakonima prirode, no spominjemo i to u ovom kontekstu kako bismo ukazali na višestruku konstruktivnost poimanja ogledala kao pomagala kako u sagledavanju sebe, tako i svijeta.

Da ne bi bilo zabune, ne govorimo ovdje o prodavačkoj tehnici po kojoj se poput ogledala kopira neko ponašanje potencijalnog kupca kako bi se zadobile njegove simpatije na podsvjesnoj razini i time utjecalo na prodaju. I to je izrazito moćna tehnika, no ovdje nije o njoj riječ, a spominjemo je samo da bismo ukazali na moć koncepta ogledala u raznim varijacijama.

Ova tehnika sa stvarnim ogledalom vrlo je jednostavna i sastoji se u tome da gledajući se u ogledalo, poglavito u svoje oči, govorimo naglas ono što želimo postići i time pokrenemo čaroliju kojom se to i ostvari unatoč faktorima koji nam ne idu u korist. Ovom tehnikom lukavi prodavači i predavači uspjevaju ostvariti iznimne rezultate jer njome, uz pomoć svoje duše, utječu na razvoj određene situacije.

Ova tehnika nema smisla. Kako je moguće da se govorenjem sebi u ogledalo išta promijeni? Zbog toga to mnogi i ne koriste iako su za to čuli. Ljudski je um naprosto ograničen i nije sposoban shvatiti sve što se odvija u stvarnosti, pogotovo u dimenzijama koje su očima nevidljive. Kao što to već i vrapci na grani znaju, naša stvarnost je višedimenzionalna, a ne samo trodimenzionalna pa se oni ljudi koji se ograničavaju na svoje oči i svoj um ograničavaju u tome što mogu postići. Nadamo se da nisi jedan/na od njih, za tvoje dobro.

Dakle, postoje dimenzije koje su ljudskom umu nedokučive i besmisleno ih je nastojati dokučiti umom. Stoga su vrline vjere i povjerenja ovdje iznimno važne. Ljudi bez vjere i povjerenja ovu tehniku jednostavno će odbaciti. Budući da postoji dovoljno svjedočanstava o učinkovitosti ove tehnike, samo je stvar toga imamo li povjerenja i vjere u ljude koji o tome svjedoče za to hoćeš li i sam(a) započeti koristiti ovu tehniku, a poslije ćeš se samim rezultatima uvjeriti.

Robert De Niro koristi ovu tehniku u filmu Taxi Driver - You Talkin' to Me?

Osim toga, poznato je već svima da je sve energija pa čak i sve ono što naše uči i um poimaju kao materija. Stoga, ne čudi učinkovitost ove tehnike jer se njome usmjerava energija baš kao što se to čini ostalim tehnikama kao što su qigong, reiki, bioenergetsko liječenje i druge.

Ono što ovu tehniku čini posebnom i zašto je spominjemo unutar teme ovog članka je to što se njome omogućava duši da se izrazi i da nas vodi. Naime, tko je ta(j) tko govori liku u ogledalu? Ako pitaš um, on će se protiviti ovoj ideji i čak je ismijavati pa nije um taj koji to govori. Poznato je da su oči "prozori duše" pa se gledanjem u svoje oči prozire u svoju dušu.

Zanimljiva je činjenica da svatko tko plače prestane plakati kad se pogleda u ogledalo, točnije u svoje oči. Probaj jednom kad budeš plakao/la gledati svoje oči u ogledalu pa ćeš se uvjeriti. Ili prvom prilikom kad vidiš nekog da plače, daj mu ogledalo da se pogleda u oči pa ćeš vidjeti da će odmah prestati.

Duša zna da se nema zašto plakati jer je sve onako kako treba biti jer su i negativnosti jednako korisne i vrijedne kao i pozitivnosti, baš kao i kiša, a ne samo sunce. Osim toga, dušu ne može ništa povrijediti jer je ona izdanak Više sile, jedino je ego povredljiv. Onaj koji uvijek plače je uvijek samo ego, a ego u dodiru s dušom uvijek gubi jer je duša puno jača od njega, iako je puno suptilnija.

Dakle, poveži se sa svojom dušom pomoću ogledala i tako dozvoli svojoj duši da kreira tvoju stvarnost. Kad govoriš sebi u ogledalu, to čini tvoja duša, a ne tvoj um pa ne pokušavaj umovati, nego se prepusti svojoj duši da se izrazi. Tvoja duša zna najbolje što ti je potrebno, no možeš koristiti i svoj um da izraziš što želiš ostvariti ili kreirati. No, čim um počne razmišljati o tome kako ti se to čini glupim, a ono što izgovaraš neostvarivim, stavi ga po strani i samo gledaj u svoje oči i time će se sve riješiti.

Online ogledalo »
 

 

 

 

 

 

Ako ti se sviđa ovaj članak, molimo, potvrdi to klikom: 

 
Prijava  
Članstvo
Prijavi se na našu mailing-listu primatelja besplatnog e-magazina Životne škole kako bi povremeno dobivao/la najnovije korisne sadržaje i poklone! Nećeš požaliti. Pogledaj sve pogodnosti prijavljenih korisnika »

ocjene

Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

 
arrow  upis
Pridruži nam se!
Postani naš član!
Svojim učlanjenjem pridonosiš jačanju vrlina u društvu i dobivaš mnoge fantastične pogodnosti koje su opisane na stranici s prijavnicom i ostalim detaljima:
Opširnije »


   

Nagradne e-knjige:

  


Osvoji nagradu: komplet e-knjiga o duši

Nagradu dobivaju svi oni koji su ovaj članak pročitali s razumijevanjem, što će se vidjeti kroz ovu križaljku.
Moguće je da se neka pitanja odnose na tekst koji je u ekskluzivnom dijelu.
Alternativa je poslati e-mailom link na ovaj članak (uz par rečenica srdačne preporuke) istodobno trima osobama i nama. (molimo ne varati i slati sebi, jer to nećemo uvažiti i jer ćete žeti što sijete)

 1. Tko si ti?
 2. Koju svijest podrazumijevamo pod dušom?
 3. Što je suprotnost duši?
 4. Koje komunikacijsko sredstvo koristi duša uz savjest, maštu, inspiracije i snove?
 5. što trebaš učiniti da bi duša mogla upravljati tvojim životom? Trebaš dušu ____.
 6. Od svih vrlina koja je najslađa poslastica za dušu?
1.
2.
3.
4.
5.
6.

 

Popuni križaljku i onda narančasta slova ubaci umjesto ikseva u ovaj link
(ako neka slova koja upišeš nisu narančasta, pogledaj to u drugom browseru/pregledniku kao što je Firefox;
u ovom članku je označeno svako drugo slovo svih 6 riječi pa ta slova treba ubaciti u ovaj link):
https://www.zivotna-skola.eu/nagrada/xxxxxx.html
kopiraj link (s malim slovima umjesto ikseva) u internet preglednik
pa ćeš dospjeti na internet stranicu na kojoj je nagrada
- pristup kompletu e-knjiga o duši.
Pitanja i odgovori u vezi s nagradnom igrom »

 

 

 

Komentari uključuju i komentare onih koji su ovaj modul pročitali u potpunosti, uključujući i ekskluzivan segment o tome kako dopustiti duši da nas vodi:
22/03/2013
Zlatko-44-Vukovar:
Hvala vam na poučnom, razumljivom i kvalitetnom sadržaju, razumljivom za svakoga tko želi postići više u životu a da to nije materijalno.

22/03/2013
Ivan( Rijeka):
ovo je savršenstvo, izvanredno i veličanstveno za svakog čovjeka. Samo mogu reći Bože HVALA TI i VOLIM TE :)

 

Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - pogledajte na dnu poruku za
  urednike. -
Top članci.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari