INTELIGENTNA
EMOCIONALNOST

autor: Talidari   
 

 
Print Friendly and PDF

Dok se emocionalna inteligencija ograničava na prepoznavanje, razumijevanje i reguliranje postojećih osjećaja i emocija za ostvarenje ciljeva i želja, inteligentna emocionalnost ide korak dalje i nastoji pobuditi trenutno nepostojeće konstruktivne emocije u svrhu konstruiranja željene stvarnosti.

Ovo je jedan od najvažnijih članaka u našem programu. Oni koji ga budu razumjeli, njihov život neće više biti isti! Ovdje je predočena prečica do blagostanja.

Sadržaj:
(sve je na ovoj stranici)   

bullet  Čovjekova konstitucija
bullet  Sprega uma i emocija
bullet  Hologramski svijet
bullet  Zablude vremena i prostora
bullet  Kako razviti inteligentnu
   emocionalnost
bullet  Kako kreirati željenu stvarnost
bullet  Videoprilozi 

Osvoji komplet e-knjiga ako pročitaš ovaj članak!!!

Nagradu možeš osvojiti na jedan od dva načina:
 
bullet  Na kraju ovog članka je križaljka s pitanjima vezanim uz ovaj članak.
   Ispuni je i dobivaš ovu nagradu!
bullet  Pošalji e-mailom link na ovaj članak (uz par rečenica srdačne
   preporuke) istodobno trima osobama i nama, i šaljemo ti nagradu.
 

Povezano

Ovaj članak je dio dvaju naših projekata:

e-Program "Blagostanje"
i
"Čarobno drvo" akcija »
 

Čovjekova konstitucija

Čovjekova konstitucija je skup svih tjelesnih i duševnih osobina jednog čovjeka. Za psihičko, a time i opće stanje, najviše su odgovorne naše emocije. Svatko od nas ima u sebi enormnu moć za kreiranje željene stvarnosti (dobivenu rođenjem, a ne obrazovanjem) koju aktiviramo emocijama.
Ta moć nam omogućuje željene životne okolnosti, bez obzira na trenutno stanje i prošla iskustva. Ona se nalazi u našem umu i još više u našim emocijama. Um je osvješćuje, a emocije ju aktiviraju.
Ovaj članak/modul te osposobljava za evociranje konstruktivnih emocija za konstruiranje željene stvarnosti, za ostvarenje svih tvojih snova.

Emocije su naša najpotentnija imovina i ljudski kapital koji možemo najbolje oploditi. Svjesnom promjenom neke emocije, onoga kako se osjećamo, mijenjamo ne samo ono što se događa u nama psihički, već i fizički - doslovno preraspoređujemo atome u svom organizmu a i izvan. Emocije su elektromagnetska strujanja koja utječu na elektromagnetsko polje svega u nama i oko nas.

"Sagledajte istinu kao malo dijete i pripremite se odreći svih unaprijed donesenih zaključaka, ponizno poći kamo god i do kojih god granica vas priroda odvede. U suprotnom nećete naučiti ništa."
-
T.H.Huxley

Kvantni fizičari su napokon dokazali nešto što su metafizičari tvrdili stoljećima prije nego što je tehnologija dovoljno uznapredovala - da je ljudska svijest problem i rješenje svega što postoji, da svojom svjesnošću utječemo na svoju okolinu i okolnosti. Eksperimenti u kvantnoj fizici pokazuju da jednostavnim gledanjem nečeg sitnog kao što je atom - usmjeravanjem naše svijesti na to - automatski mijenjamo njegova svojstva. Znanstvene studije pokazuju da samim činom promatranja mijenjamo svoju stvarnost i da je (nad)svijest ta koja kreira sve što postoji. Ovaj eksperiment možeš pogledati na kraju ovog modula u segmentu "Videoprilozi", prvi video po redu.

Naša svijest utječe na svojstva atomskih čestica svega u našem dometu. Ta svojstva ovise o razini naše svijesti. Najviše razine svijesti (nakon prosvjetljenja) su unutarnji mir, radost i ljubav, a destruktivne emocije i misli su niže razine svijesti. Visokofrekventne razine svijesti kreiraju pozitivna, a niskofrekventne negativna svojstva. Skalu svijesti s pripadajućim frekvencijama smo objavili u Uvodu u blagostanje našeg besplatnog e-programa "Blagostanje" »
Prema tome, konstruktivnim emocijama i mislima imamo moć konstruirati svoju stvarnost po želji - utjecati povoljno na zdravlje, financijsku neovisnost, slobodu, međuljudske odnose i sve u svemu ostvariti svoje snove. Stoga je od iznimne važnosti kalibrirati svoju svijest - pobuditi konstruktivne misli i emocije! Ovaj modul otkriva kako to učiniti, zato ga obavezno prouči do kraja.

Čovjekova svijest ništa ne stvara već ostvaruje i projektira - utječe na stvoreno i na Stvoritelja. Ne možemo iz ničega stvoriti nešto. Ne možemo sad zamisliti svoj omiljeni auto i samom svojom sviješću  jednostavno ga stvoriti ni iz čega. No ono što naša svijest može, je utjecati na okolnosti i uvjete u kojima taj auto možemo kupiti ili dobiti bez imalo muke - ukoliko slijedimo impulse koje dobivamo od svoje nadsvijesti.

Ponekad je teško interpretirati jezik znanosti i znati upotrijebiti znanstvena otkrića u svakodnevnom životu. Mnogi ni nisu u mogućnosti biti u tijeku s najnovijim znanstvenim spoznajama. Stoga, ovim modulom ukazujemo na najvažnija saznanja znanosti koja transformiraju život svakog od nas. Radi se o radosnim vijestima! Otkrića moderne znanosti su obznanila sljedeće:

 • da materija uopće ne postoji pa je sve materijalno samo privid, da je materija zapravo koncentrirana energija - energija koja vibrira takvom frekvencijom da ostavlja dojam čvrstoće;
 • da ne postoji praznina, tj. da ono što nazivamo praznim prostorom uopće nije prazno jer je ispunjeno nevidljivim česticama, valovima, energijama i zrakama, koje imaju svoju funkciju;
 • da svuda oko nas postoji univerzalno, odnosno jedinstveno polje energije;
 • da je to polje hologramsko i da nije locirano (posvuda je u isto vrijeme);
 • da je svaki dio tog polja povezan sa svim drugim dijelovima, i svaki dio reflektira cjelinu. Polje povezuje sva stvorenja do te mjere da sve utječe na sve (nečija patnja ili radost će se izravno ili neizravno odraziti na sve nas). Mi komuniciramo s tim poljem preko emocija;
 • da kad osjećamo pojedine emocije u našim se tijelima odvijaju kemijski procesi koji, ovisno o pozitivnom ili negativnom polu tih emocija, utječu pozitivno ili negativno na naše okolnosti.

Postavlja se pitanje što ta otkrića znače nama laicima i kako ih možemo upotrijebiti za poboljšanje kvalitete života. Ova otkrića pomiču granice mogućeg - ukazuju nam da svatko od nas može učiniti puno toga što smo smatrali nemogućim. Svojim ograničavajućim mislima i uvjerenjima ograničavamo svoje potencijale. Ovim novim spoznajama motiviramo se da bolje upotrijebimo svoje vlastite kapacitete u svrhu ostvarenja svog, pa tako i društvenog blagostanja. Znanost nas potiče da kultiviramo konstruktivne razine svijesti kako bismo konstruirali željenu stvarnost.
 

Sprega uma i emocija

Svi znamo da srce pumpa krv kroz naše tijelo, ali to je sitnica u odnosu na ono što taj naš organ najviše radi - elektrizira i magnetizira. Znanost je otkrila, kako je objavljeno u stručnim časopisima tijekom posljednjih nekoliko godina, da je ljudsko srce najveći generator električne i magnetske struje u tijelu. U usporedbi s mozgom, električno polje srca je oko 100 puta jače, a magnetsko čak 5000 puta jače (izvor). Iz fizike znamo da ako želimo promijeniti atome fizičke materije (a time i izgled i svojstva), moramo promijeniti ili električno ili magnetsko polje; srce čini oboje. Stoga, zbog te srčane elektromagnetske snage mi možemo promijeniti sve u našoj stvarnosti - ostvariti sve što želimo mnogo brže i s puno manje truda koristeći srce nego koristeći samo mozak.

"Osjećanje je puno učinkovitije od razmišljanja."
-
Gregg Braden
 

Emocije imaju atomsku energiju. One imaju snagu atomske bombe u ljudskom životu. Ovu atomsku energiju emocija možemo koristiti dvojako - destruktivno kao bombu ili konstruktivno kao, recimo, za proizvodnju električne (ili neke druge) energije. U svakome od nas je atomska centrala koja nam pruža fenomenalne potencijale za konstruiranje željenih životnih uvjeta, a karakter tih uvjeta ovisi jedino o nama samima, o našoj emocionalnoj inteligenciji. Vrijeme je da pretvorimo emocije u najjačeg saveznika! A kako to učiniti je upravo ovdje opisano, zato čitaj dalje.

Svatko od nas u dubini duše zna da vrijedi i da može puno više nego što se to vidi, ali smo se uvjetovani vanjskim faktorima "udaljili od svoje duše" pa zato ne iskorištavamo sve svoje potencijale. Kako smo mi u svojoj srži duše, ne možemo se udaljiti od onog što jesmo, no pod tim se misli da smo dali upravljačku palicu svom intelektu, pa je time duši oduzeto vodstvo. Čim ponovno uspostavimo "pravi red", tj. čim dopustimo duši da nas vodi bit ćemo sve svjesniji svoje moći i odgovornosti za svoj život. Veliki dio procesa puštanja vodstva duši je podređivanje intelekta, emocija i tjelesnih poriva i osjetila duši, umjesto da im dopustimo da zauzmu vodeće mjesto. Oslanjajući se previše na intelekt, predajući se previše emocijama ili stavljajući preveliku pažnju na tjelesne odlike, sprječavamo dušu da se pokaže u punom sjaju.

U nevolji čovjekov ego ima običaj svaljivati krivicu i odgovornost na sve osim na sebe, kao i stavljati sebe u ulogu žrtve vanjskih faktora kako bi opravdao svoje stanje. Za uočavanje prave stvarnosti i ostvarenje blagostanja je neizmjerno važno odstraniti svoj ego i staviti um u službu duše (umjesto da um vlada). Um je, osim što ima mnoge svoje dobre strane, isto tako prepun neispravnih uvjerenja, zabluda, predrasuda, predodžbi i ostalih ograničavajućih misli koje jedino duša može regulirati.

A što je s emocijama? Baš kao i um, i emocije trebaju biti u službi duše, a ne prevladati nas. Emocije su polarnog karaktera - ima ih koje su konstruktivne i koje su destruktivne. Svjedoci smo da um nije svemoćan pa često ne može regulirati emocije, što se vidi na mnogim intelektualcima i visokoobrazovanim ljudima koji i sami padaju u napast da se predaju destruktivnim emocijama (ljutnja, jal, mržnja, strahovi, brige itd.). Na svu sreću, mi smo više od uma, pa tako naša duša može upravljati emocijama ako joj prepustimo vodstvo u našem životu. Mnogi ljudi su snagom vlastita uma navodno ostvarili nevjerojatne stvari. Kako to da drugi, koji imaju jake umne sposobnosti, nisu u tome istom uspjeli? Kako to da mnogi visokoobrazovani intelektualci ne mogu snagom svoga uma ostvariti željeno? Ključ je u sprezi uma i emocija. Bez adekvatnih emocija um je nemoćan. Svi mi imamo emocije, ali pitanje je koje su adekvatne za ostvarenje želja - naravno one konstruktivne, vrline.

"Srce je sredstvo kojim se duša hrani."
-
Aristotel
 

Enormna moć emocija je sve više priznata u modernoj znanosti. Razlog zašto ta moć nije prije bila toliko poznata je taj što smo živjeli u doba racionalizma, u kojem je primat bio dan umu, što je automatski emocije stavilo u drugi plan. Emocije su bile do te mjere marginalizirane da ih se čak smatralo nečim što smeta umu i ostvarivanju uspjeha. Zahvaljujući evoluciji sve više otkrivamo o sebi, pa tako i o ulozi emocija u čovjekovom životu. Zahvaljujući naprecima znanosti današnji čovjek sa sigurnošću zna da Zemlja nije ravna ploča kako se nekad mislilo, i da čovjek nije razumno biće kako smo bili uvjereni. Mi smo više nego razumni - nismo ograničeni na umne sposobnosti, kao ni na tjelesna osjetila i emocije - mi smo duhovna bića.

Kako živimo u doba racionalizma i u društvu koje pridaje najveću važnost razvoju intelekta i znanju, umne sposobnosti dovoljno razvijamo kroz sistem obrazovanja. A što je s emocijama? Koji sistem nam pomaže razviti emocionalne sposobnosti? Postojeći sistem je uređen tako da nas uči potiskivati emocije, što je vrlo nezdravo, kako za pojedinca tako i za društvo. Kad-tad će one izaći na vidjelo i napraviti veliki dar-mar. Umjesto potiskivanja emocija postoje bolji načini, a o tome smo opširnije pisali u modulu Emocionalna inteligencija »
Emocionalnu sposobnost obično razvijamo kroz tzv. životnu školu. Tu je dosta prepušteno slučaju, pa smo zato osnovali našu Životnu školu, u kojoj su te važne teme sistematizirane i na jednom mjestu te na raspolaganju svima, bez obzira na mogućnosti.

U ovom modulu se bavimo konstruktivnim emocijama, tj. kako ih mobilízirati za postizanje blagostanja.
Znanje o tome kako se uhvatiti ukoštac s negativnim, tj. destruktivnim emocijama je predočeno u modulu Emocionalna inteligencija » i u modulu o emocijama u segmentu Tehnike emocionalnog oslobađanja »

Kako bismo se uvjerili da pozitivne emocije imaju konstruktivan karakter, tj. da imaju moć da sređuju, razvijaju,
izgrađuju, podižu, održavaju i unapređuju, dovoljno je prisjetiti se i analizirati neke svoje uspjehe ili uspjehe onih koje poznajemo. Recimo, poznato je da iz ljubavi činimo stvari koje inače ne bismo. Sve inovacije, sva znanstvena otkrića, sportski rekordi i umjetnička remek-djela su nastala prvenstveno iz ljubavi prema nečemu ili nekomu. Također, emocije radosti i entuzijazma kreiraju uvjete u kojima postižemo više.
Za one koji još uvijek  nisu iz iskustva uvjereni u moć pozitivnih emocija, ovdje smo pripremili zapanjujuće i inspirativne sadržaje koji će, nadamo se, otvoriti svima vrata u jedan novi svijet, svijet u kojem je sve moguće.

Rubrike

Kutak za

Ostalo

Pridruži nam se

Pokrovitelji

E-program
Blagostanje
Ne propusti sudjelovati u ovom programu gdje ćeš saznati kako ostvariti i sreću i uspjeh na svim životnim poljima.
Opširnije »
 
Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo te da sudjeluješ u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »

 


Postanite kum(a)
ove vještine »

Pomozite održavanje ovog članka kako bi mnogi imali priliku saznati kako mogu svoju emocije iskoristiti kao alat za postizanje blagostanja

 

 

 

 

Hologramski ili holografski svijet?
"U hrvatskome standardnom jeziku "hologram" i "holograf" nisu istoznačnice (sinonimi). "Hologram" je rekonstrukcija objekta u tri dimenzije s pomoću koherentne laserske svjetlosti, a "holograf" svaki dokument koji je pisan i potpisan vlastoručno. Prema tomu može biti samo hologramski svijet ili svemir. Knjiga Michaela Talbota trebala bi se zvati "Hologramski svemir" zbog toga što Talbot izjavljuje da je činjenica da neki znanstvenici počinju vjerovati kako je i sâm svemir neka vrsta divovskoga holograma, sjajno detaljizirana iluzija."
- Dr. sc. Antun Patrik Halonja, terminolog
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

 


Michael Talbot "Holografski svemir", besplatno kad ispuniš nagradnu križaljku na kraju ili preporučiš ovaj članak barem troje ljudi putem e-maila koji zajedno pošalješ i nama.

 

   Hologramski svijet

Utjecaj emocija je najbolje prikazati u kontekstu svijeta u kojem živimo - kako svijet reagira na naše emocije, tj. kako emocijama utječemo na naš svijet. Pozitivne emocije djeluju konstruktivno i unapređuju našu stvarnost - utemeljenost ove izjave zasniva se na suvremenoj znanstvenoj tezi da se sve u svijetu sastoji od atoma koji nisu građeni od elementarnih čestica kako se nekad učilo u školi, nego od energije. Materija je samo jedan oblik energije. Materija se oblikuje energijom. Kako su emocije energija, njima se također oblikuje materija.

Donedavno smo naš svijet smatrali trodimenzionalnim, gdje su prostor i vrijeme trodimenzionalne veličine. Suvremena znanost tvrdi da prostor nije trodimenzionalan (duljina, širina i visina), a niti vrijeme (prošlost, sadašnjost i budućnost), već da živimo u jednom višedimenzionalnom, hologramskom svijetu koji je međusobno isprepleten. Za sada je suvremena znanost otkrila da postoji barem 25 dimenzija.

U jednom takvom svijetu proces konstruiranja željene stvarnosti nije više ograničen na tri dimenzije odnosno ono što vidimo prostim okom i što naš um može pojmiti, pa ni čuda više nisu čuda, jer se u kontekstu višedimenzionalnog, hologramskog svijeta ona mogu objasniti i proizvoljno konstruirati.

 
"Hologram je virtualna slika, slika koja se čini da je tamo gdje nije." 
-Michael Talbot
"Hologramski svemir"

Rječnička definicija holograma: fotografski zapis interferencije između snopa koherentne svjetlosti reflektirane od nekog objekta i direktnog koherentnog snopa svjetlosti.
Izlaganje holograma snopu koherentne svjetlosti pod određenim kutom stvara trodimenzionalnu sliku objekta.
U strukovnom rječniku piše da je hologram trodimenzijska prostorna slika objekta koja je snimljena metodama holografije.
Hologram je po definiciji trodimenzionalna slika kreirana pomoću lasera. Za razliku od obične fotografije, hologram zadržava svaku informaciju originala bez obzira koliko je puta rascijepljen - svaki najmanji djelić holografske slike sadrži u sebi cijelu sliku.
Pri rezanju na dva jednaka dijela ne gubi se pola slike, nego se na svakoj polovici opet može vidjeti cijeli objekt. Ako se hologram dalje dijeli, na svakom komadiću ostaje slika cijelog objekta. - Wikipedia: holografija
Glavna odlika holograma je da svaki njegov dio sadržava cjelokupnost.

Preneseno, možemo reći da je hologram model u kojem jedan dio neke cjeline reflektira sve ostale dijelove i cijelu cjelinu. Po tome je jedan u korespondenciji sa svime i sve je u korespondenciji s jednim; jedan zna sve što znaju svi, svi znaju što zna jedan. Jedan dio posjeduje informaciju svih dijelova cjeline kojoj pripada - svaki djelić holograma sadrži informaciju o cijelom hologramu.
"Kako gore, tako dolje", "Kako na nebu, tako i na zemlji", "Kako iznutra, tako izvana."
Hologramska korespondencija između jednog i mnoštva, te mnoštva i jednog u mnoštvu je značajna jer ukazuje na našu povezanost sa svima i svime u svijetu. Stoga je besmisleno činiti bilo kome ili bilo čemu štetu, budući da time istodobno štetu nanosimo i samima sebi.
Svako mjesto u hologramu je odraz svakog drugog. I svojstvo koje postoji bilo gdje u njemu također postoji svugdje drugdje.

U svrhu sprječavanja krivotvorenja, na  kreditnim karticama i novčanicama  ugravirani su hologrami na dvodimenzionalnim plastičnim folijama. Kada se svjetlo odbija od njih, to stvara privid 3D odraza. 1990. godine fizičari Leonard Susskind i Nobelovac Gerard't Hooft sugerirali su da se isti princip može primijeniti u svemiru kao cjelini. Naše svakodnevno iskustvo je hologramska projekcija fizikalnih procesa koji se odvijaju na nekoj udaljenoj površini. Moderna znanost se počela time baviti što je rezultiralo dokazima ove teze i objavama u raznim člancima stručnih časopisa, a 1991. (kod nas 2006.) je izašla i knjiga pod nazivom "Holografski svemir" Michaela Talbota.

Kad je nešto hologramsko to postoji u cijelosti u svakom svom fragmentu, bez obzira na koliko komada je podijeljeno. Bez obzira kako podijelimo svijet, svaki i najmanji dio i dalje odražava cijeli svijet, samo je manjih dimenzija.
Kad kažemo da živimo u svijetu koji je hologramski, pod tim se misli da je multidimenzionalan, projiciran odnekud drugdje, da su sve dimenzije, svi objekti i sve pojave međusobno povezane i da se mikrokosmos i makrokosmos međusobno reflektiraju jedan u drugome - čovjek je mala slika čitavog svijeta, jer se svijet u njemu odražava. Svatko živi u svom svijetu i tako mu je kako doživljava svijet. Promjena u jednom njegovom dijelu, recimo u tebi, odražava se u nekoj mjeri na cijeli svijet pa tako i na druge pojedince i dijelove svijeta. Promjenom u sebi utječeš na promjenu u matrici, u univerzalnom energetskom polju svijeta. Isto tako, promjene u drugima utječu na matricu pa zato ne smijemo nikome činiti ništa negativno, budući da se time matrica negativizira i onda nam se to vraća kao bumerang, jer smo i mi dijelovi te matrice. Jednako tako, svakim činom dobročinstva prema nekoj jedinci svijeta (čovjek, životinje, biljke itd) automatski činimo dobro cijelom svijetu pa tako i sebi. Pojednostavljeno, to se može usporediti s ljudskim organizmom - ako povrijedimo jedan organ to nepovoljno utječe na sve druge, koji se time moraju više "angažirati" kako bi se uspostavila harmonija i funkcioniranje. DNA iz bilo kojeg dijela našeg tijela sadrži genetski kod cijelog tijela. Bilo da uzmemo uzorak naše kose, nokta ili krvi, genetski uzorak koji nas čini onim što jesmo uvijek je u tom kodu.

"Ruže su munje misli, one su u srce strijela,
ruže bogate, besplatne, u bašti na ivici druma.
O ruže su kâd nebeski,
one su oko vidjela,
i muzika prirode
s mirisom jezovitih šuma."
- Tin Ujević
„Svetkovina ruža”

 

 

 

 

eistein1
Antropolog
Carlos Castaneda (1925–1998) dokumentirajući u svojim knjigama svoja iskustva sa šamanom Don Juanom, vrlo brzo je naučio da ne može vjerovati filterima svoje percepcije kao što je to inače bio činio. Kroz potpuno drugačije poimanje stvarnosti spoznao je da je svijet živ na razinama koje su vidljive i nevidljive. Don Juan mu je objasnio kako treba naučiti "vidjeti" da bi mogao spoznati zapanjujuću narav svakodnevnog svijeta.
 

 

 

 

 

Ne radi se o tome da je svijet pojavnosti pogrešan; ne radi se o tome da tamo vani, na jednoj razini stvarnosti ne postoje predmeti. Radi se o tome da ako prodrete kroz svemir i pogledate ga kroz prizmu hologramskog modela, stižete do drukčijeg pogleda, drukčije stvarnosti. A ta druga stvarnost može objasniti stvari koje su do sada bile znanstveno neobjašnjive: paranormalne pojave, sinkronicitete, očigledno značajna podudaranja događaja.
Karl Pribram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Cijeli je svijet pozornica
i svi su muškarci i žene tek igrači uloga."
-
William Shakespeare
Hologram nije nešto stvarno već samo projekcija. Naš svijet, tj. naša stvarnost je prema znanstvenim otkrićima hologram, što znači nestvaran. Dakle, znanost potvrđuje ono što su stoljećima i tisućama godina tvrdili razni mistici - da je naš svijet iluzija. U budizmu, hinduizmu i sikhizmu se koristi pojam "maya" - privid pojavnog svijeta (materija je privid, a duh je zbilja). Zbog maye nam se jedno čini mnogostrukim, a apsolutno relativnim. Ona je uzrok subjektivno-objektivnog rascijepa svijesti. Sidarta Gautama Buda je govorio: "Sve je nestvarno", i "ovaj svijet je ništa po sebi i za sebe". "Svijet nije ništa drugo nego opredmećeni san", govorio je Yogananda i, "sve u što vaš snažan um duboko vjeruje, to se i dogodi." Kabala također tvrdi da je sve iluzija. Južnoamerički Indijanci, pogotovo njihovi šamani, oduvijek su ukazivali na to da je ovaj svijet nestvaran i da postoje drugi svjetovi.

Antropolog Carlos Castaneda u svojim knjigama u kojima je dokumentirao svoja iskustva kao šegrt Indijanskog šamana, govori o novim, očaravajućim mogućnostima spoznaje drugih svjetova i stvarnosti, proširuje granice ljudske percepcije te potiče na nova razmišljanja o svijetu, životu i mogućnostima. Potresajući temelje našeg vjerovanja u "prirodno" i "logično", uvodi nas u svijet tajanstvenih sila i zbunjujućih spoznaja. U početku uz konzumaciju kaktusa peyote, a poslije i bez upotrebe halucinogena, i sam Castaneda je imao mistične vizije i viđao duhove - doživljavao uvide u druge stvarnosti koje postoje paralelno s našom.

Popis knjiga:
 1. 1968. - Učenje Don Juana
 2. 1971. - Odvojena stvarnost
 3. 1972. - Put u Ixtlan
 4. 1974. - Priče o moći
 5. 1977. - Drugi krug moći
 6. 1981. - Orlov dar
 7. 1984. - Unutrašnja vatra
 8. 1987. - Moć tišine
 9. 1993. - Umijeće sanjanja
 10. 1998. - Magični pokreti
 11. 1998. - Točak vremena
        (citati iz prvih 8 knjiga)
 12. 1999. - Aktivna strana beskonačnosti (nezaboravni događaji iz autorova života)
  zadnje dvije knjige su objavljene posmrtno
   

Carlos Castaneda:
"Don Juan me naučio da je svijet puno više od onoga što mu priznajemo, naučio me da je naše uobičajeno viđenje stvarnosti uvjetovano društvenom konvencijom koja je sama po sebi obmana. Kroz proces socijalizacije učimo doživljavati i razumijevati svijet te na kraju postajemo uvjereni da naše tumačenje stvarnosti određuje njene granice. Don Juan je prekinuo taj proces u mom životu i pokazao mi da možemo ulaziti u druge svjetove, potpuno nezavisne od naše prilično uvjetovane svjesnosti. Čudotvorstvo uključuje preustrojavanje naših sposobnosti kako bi mogli spoznati da su ti svjetovi stvarni, jedinstveni i potpuni kao i ovaj naš svakodnevni, svjetovni svijet."

"Svi su putevi isti. Ni jedan ne vodi nigdje. Svi oni vode kroz šikaru, u šikaru i van šikare. Ima li taj put srce, to je jedino pitanje. Ukoliko ima, tada je dobar... ukoliko ga nema tada nije ni od kakve koristi. Oba puta ne vode nigdje, samo jedan ima srce, a drugi ga nema. Putovanje jednim prava je radost; sve dok ga slijediš bit ćeš jedno s njim. Zbog drugog ćeš proklinjati svoj život. Jedan te čini snažnim, drugi ti snagu oduzima."

Kao i sve moćne, duhovne ljude, Castanedu se napadalo i okrivljavalo za koješta no ništa nije dokazano nego su sve spekulacije. Nemoguće je shvatiti ljude koji svjesno funkcioniraju ne samo u ovom svijetu nego i u drugim svjetovima koji su prosječnom čovjeku nerazumljivi. U kontekstu isprepletenosti svjetova, prostora i vremena te nepostojanja dualiteta, ništa nije onakvim kakvim se čini, pa čak ni smrt nije smrt, odnosno kraj ili nešto negativno. Krivica za štete koje su nastale dotičnim indijanskim plemenima nakon invazije Castanedinih čitatelja, kao i za nestanak nekoliko njegovih obožavateljica nakon njegove smrti, nepravedno se pripisuje autoru, za kojeg se očekivalo da bude svetac samo zato što je postao šaman. Iako se usto napada autentičnost njegovih spisa, što je normalno kad uzmemo u obzir ljudsku narav, nakon otkrića moderne znanosti nije više upitna ispravnost tih tekstova. Je li on to sve izmislio, od nekud prepisao ili doživio nije toliko bitno koliko je bitno da je milijunima ljudi pomogao produbiti vlastite percepcije, otvoriti horizonte i granice mogućeg, što se ne može reći za one koji ga osuđuju. Oni koji su potom miješali granice između stvarnosti i patili od dezorijentiranosti ne mogu za to kriviti onoga tko im je otkrio mogućnosti. To je isto kao kriviti Evu što je ponudila Adamu jabuku spoznaje. Nisu svi dovoljno spremni za spoznaje, a za to nije kriv lučonoša (netko tko baca svijetlo na nešto nepoznato) već onaj tko nije sposoban da nešto shvati. Naravno, i u jednom i u drugom postoje i dobre i loše strane. Po don Juanu (indijanskom šamanu) za rušenje barijera percepcije potrebna je dodatna energija koju većina ljudi ne posjeduje jer su je potrošili na ovosvjetske distrakcije. Naša nesposobnost probijanja granica percepcije i mogućnosti rezultat je naše kulturne i društvene sredine. Dimenzije koje je Castaneda opisivao - potpuno drugačije stvarnosti - možemo iskusiti ako primijenimo svjesnost (awareness) i namjeru.

Šamanizam i slična rubna područja dobila su na validnosti zato što od davnina postuliraju ove ideje o drugim svjetovima (dimenzijama) što je znanost tek nedavno otkrila.


hologram u serijalu "Ratovi zvijezda"
U hologramskom svemiru u kojem svaki djelić reflektira odnosno sadržava u sebi cijeli svijet u manjem opsegu, sve je već ovdje i sad - nema prostorne i vremenske odvojenosti ni udaljenosti. Svijet kakvim ga vidimo je iluzija slična onoj iz filmova.
Sve promjene koje želimo u našem svijetu - od ozdravljenja i sigurnosti za naše najmilije do mira u svijetu - nijedna nije udaljena ni vremenski niti prostorno. Sve bi bilo jednostavno i lako da čovjek uz želje i konstruktivne emocije nema i brige i ostale destruktivne emocije koje nas sprječavaju ostvariti željeno koje je "nadomak ruke". Svoje molitve i dobre vibracije ne trebamo nigdje slati jer nismo udaljeni od ničega, budući da je sve hologramski spregnuto u jedno "ovdje i sad". Samim činom emocionalnog zamišljanja privlačimo željeno iz druge dimenzije.

A činom sumnje, brige, straha i ostalim destruktivnim emocijama to odvlačimo.

"Postoje više razine stvaranja - u njima je predložak (matrica) za ono što se događa u našem svijetu, na našoj razini. Upravo iz tih suptilnijih, viših razina stvarnosti potječe sav naš fizički svijet." - David Bohm

Na višim, nevidljivim razinama, tj. u tim dimenzijama je tzv. "božanska matrica" koja se još naziva i "polje", a mi je još nazivamo i "Izvor". Ta izvorna matrica je hologram, što znači da bilo koji dio tog polja sadrži sve što je u tom polju. Kao što se vjeruje da je sama svijest hologramska, tako je svaka naša želja već ostvarena u drugim sferama. Stoga, nema potrebe slati svoje molitve nigdje, jer već postoje svugdje. Viša svijest zna više od nas samih i poznaje bolje naše želje i potrebe od nas samih, tako da sve što želimo ili molimo to činimo radi sebe - mi sebi definiramo svoje želje i ciljeve. Kad upregnemo um u pravom smjeru, onda pomoću emocija koje su kao pogonsko gorivo ostvarujemo cilj. Ova sprega uma i emocija je ključna. Sam um ili same emocije nisu opremljeni da samostalno ostvare blagostanje. Tko ili što je to što upravlja umom i emocijama u nama? Duša.

Iz perspektive života kao univerzalno povezanog holograma, tamo je već ovdje, tada je sada. U kontekstu našeg cilja ostvarivanja blagostanja to znači je da sve što želimo već tu negdje, samo to trebamo osvijestiti i prizvati. Osvještavamo umom, a privlačimo emocijama. Bez emocija um ne može privući željeno. Bez analitičkog uma emocije privlače i neželjeno. Sve što želimo je već tu u jednoj drugoj dimenziji pa to trebamo "dovesti" u 3D svijet, tj. materijalizirati, odnosno manifestirati. Sama činjenica da imamo neku želju ukazuje nam na to  da je ona od nekud došla, moguće iz četvrte dimenzije, a došla nam je zato što nam je suđeno da je ostvarimo - viša svijest je to za nas odredila. Svaka želja je uvid u višedimenzionalni svijet naših mogućnosti. Hoćemo li ostvariti, tj. manifestirati svoje želje ovisi samo o našoj prijemčivosti i volji da pobudimo konstruktivne emocije i poduzmemo što treba. Um definira i određuje, a emocije privlače i manifestiraju.

Priroda ne podnosi vakuum, zato ga ni nema. Sve što smatramo praznim prostorom je iluzija, jer ništa nije prazno, već se praznim čini zbog ograničenog kapaciteta naših očiju, mozga i svjesnosti. U toj "praznini", u tom nepoznatom polju se otkriva ono što emocije čini toliko potentnim - elektromagnetsko strujanje.

Naš svijet se sastoji od više dimenzija od koje ljudsko oko, tj. svijest registrira samo tri, pa su tako mnogi ljudi uvjereni da žive u trodimenzionalnom svijetu i ograničavaju se samo na fenomene unutar 3D svijeta, na svojih pet osjetila. Moderna znanost tvrdi da postoji najmanje 25 dimenzija i da postoji šesto čulo, a s unapređivanjem tehnologije moći će ih se detektirati sve više i više. Što to nama znači? Kad osvijestimo postojanje drugih dimenzija i elastičnost stvarnosti, otvaraju nam se razne nove mogućnosti - za izlječenje, za financijsku slobodu i zadovoljstvo u međuljudskim odnosima. Ono što nam se čini nemogućim onako kako to predstavlja trodimenzionalni svijet, nimalo nije nemoguće u višedimenzionalnom svijetu. Oni koji su otvoreni drugim dimenzijama hologramskog svijeta svjedoci su raznih čuda u svom životu,

"Čuda se ne događaju u suprotnosti s prirodom, nego u suprotnosti s onim što mi podrazumijevamo pod prirodom."
- sv. Augustin

pa tako doživljavaju tzv. čudesna izlječenja i razne čudnovate zgode i preobrate u životu. Čovjek se otvara drugim dimenzijama pomoću nekih svojih urođenih vrlina i vještina kao što su vjera, intuicija, meditacija, molitva itd., ali i šestim čulom, boravkom u prirodi i na nekom svetom mjestu, sudjelovanjem u određenim "svetim" obredima/ceremonijama itd. Postoje ljudi koji su hipersenzibilni pa mogu vidjeti više od tri dimenzije, mogu vidjeti ljudske aure, prošlost  i budućnost. Holografski model objašnjava brojne paranormalne pojave i misterije poput telepatije, gledanja na daljinu, vidovitosti, psihokineze, izvantjelesnih iskustava (iskustva na rubu smrti), mističnih iskustava, halucinacija itd. Samo zato što ne vidimo, osjetimo ili nismo svjesni drugih dimenzija ne smijemo ih omalovažavati niti odbaciti. Ono što se događa u drugim dimenzijama je jednako važno kao ono što se odvija u nama vidljive tri dimenzije, ako ne i važnije.

Još od doba starih Grka, oni koji su vjerovali u univerzalno (jedinstveno) polje energije koje povezuje sve nazvali su ga eter. U grčkoj mitologiji, eter je smatran suštinom samog prostora i opisuje se kao "zrak udahnut od bogova". Pythagora  i Aristotel su eter identificirali kao tajanstveni peti element stvaranja. Ostala četiri osnovna elementa od čega je sve na svijetu stvoreno su vatra, zrak, voda i zemlja.
Drugi nazivi koji se koriste za ovaj peti element, tj. za univerzalno polje energije su kvintesencija, duh itd.
Ovih pet elemenata su u mnogim kulturama prikazivani u o obliku pentagrama (petokrake zvijezde) i korišteni kao moćni simbol koji omogućava i potencira stvaranje. Zbog svoje potencije da manifestira čuda, simbol pentagrama se koristi u magijskim obredima, ucrtava se unutar magijskog kruga, na talismanima, kao i na magovoj odjeći. Ne bez razloga, pentagram (zvijezda) je dio mnogih zastava i grbova. U pentagramu važnu ulogu igra zlatni rez - kompozicijski zakon u kojem se manji dio prema većem odnosi kao veći dio prema ukupnom. Kao i hologram, i zlatni rez ukazuje na odnos većeg prema manjem i obrnuto. Smatra se da je zlatni rez najsavršeniji rez (omjer, proporcija) u prirodi, potpuno savršen ljudskom oku, harmonija koja karakterizira ljepotu. U umjetničkom stvaralaštvu se ovaj čarobni omjer koristi kako bi se postigla harmonija, ljepota i savršenstvo.

Kvantno sprezanje
Glavna odlika holograma je da svaki njegov dio sadržava i utječe na cjelokupnost i time na druge dijelove. Dokaz da pozitivnim utjecanjem na sebe automatski pozitivno utječemo na druge je pružila znanost (fizika) i taj efekt nazvala kvantno sprezanje (engl. entanglement - video). Sprezanje dolazi od riječi spregnuti što znači djelovati zajedno, povezano. Kvantno sprezanje je efekt kojim se jedan predmet povezuje s drugim na način da će nekakav utjecaj na jedan od njih odraziti se na drugom, unatoč tome što ih dijeli velika udaljenost. Kad se promjenom u sebi utječe na promjenu u matrici, automatski se mijenja sve što je povezano s tom matricom. Koherentnost 'A' i 'B' nije zbog toga što 'A' utječe na 'B', već umjesto toga oboje su pod utjecajem 'C'.
Konkretno, to znači da ako želiš nekome pomoći da se izliječi ili da se popravi, najbolje ćeš to učiniti tako da sebe popraviš - da povisiš svoju vibraciju kultiviranjem vrlina, tj. visokofrekventnih emocija kao što su unutarnji mir, tj. smirenost, radost, ljubav, zahvalnost odgovornost i praštanje. Time pozitivno utječeš na matricu koja se automatski mijenja pa tako i sve koji su s njom povezani. O frekvencijama pojedinih emocija i stanja svijesti podrobnije je opisano u "Uvodu u blagostanje" našeg e-programa "Blagostanje" »

Učinak stotog majmuna
Ova ideja da pojedinac ima sposobnost pridonijeti cijeloj zajednici također je poznata kao teorija "Učinak stotog majmuna" - fenomen u kojem se naučeno ponašanje širi istog trenutka iz jedne grupe na sve druge čim je postignut kritičan broj onih koji su to usvojili. To je najprije primijećeno kod majmuna pa se zato tako zove. Preneseno, to znači da se neka ideja ili sposobnost automatski, hologramski širi na ostatak populacije čim je određeni broj ljudi čuo za novu ideju ili naučio novu sposobnost.

Maharishi efekt
Za ostvarenje željene stvarnosti potrebno je transcendírati svoju svijest - prijeći iz osjetilnoga u nadosjetilno ili apsolutno, iz konačnoga u beskonačno, iz uvjetnoga u bezuvjetno. Konkretno, to znači uzvisiti svoju svijest - pobuditi u sebi osjećaje bezuvjetne ljubavi, suosjećanja, bezuvjetne radosti i mira. To se postiže kad prestanemo suditi i dijeliti sve na dobro i loše, kad se uzdignemo iznad dualnosti i vidimo svijet iz perspektive duše ili nadsvijesti, a ne ega.

"Maharishi učinak" je fenomen poznat u fizici kao Meissner učinak, učinak koherentnosti i pozitivnosti proizveden u polju beskonačne korelacije (povezanosti, međuovisnosti) - polju s najmanje uznemirenosti svijesti - polju transcendentalne svijesti, koje je temelj stvaranja i prožima sav život posvuda. Ovaj učinak, odnosno efekt podrazumijeva ostvarenje neke vrijednosti na makro razini time što određen broj ljudi s transcendiranom svijesti kultivira tu vrijednost na mikro razini (u sebi). Odnos broja ljudi uzvišene svijesti i broja ljudi koji je primaju može se matematički izračunati: broj pružatelja = kvadratni korijen od jedan posto broja primatelja (√1%).

Kako bismo postigli da u našoj zemlji vlada neka vrijednost, recimo, opće zadovoljstvo, potrebno je po tom izračunu da barem 198 ljudi (u zemlji s 3,9 milijuna ljudi kao što je Hrvatska, u BiH treba 197 ljudi, u Srbiji 269, Makedoniji 145, Sloveniji 142) u sebi održava uzvišenu emociju zadovoljstva kao dominantnu tj. većinu vremena. (Pod tim se misli na zadovoljstvo koje ne proizlazi iz udovoljavanja egu - mnogi su zadovoljni kad pobijede nekog ili kad dobiju neki poklon - ne mislimo na to prolazno, egocentrično zadovoljstvo.) Ovaj broj od 198 potrebnih osoba se odnosi na bilo koju vrijednost koju želimo postići, ne samo zadovoljstvo već i ljubav, mir, obilje, slobodu itd. Na ovaj način se utječe na pad kriminala, gospodarski rast i sve drugo.

Broj stanovništva = 3 900 000
3 900 000 x 1% = 39 000
39 000 = 198

 

Do tog se broja došlo ovom provjerenom, znanstvenom metodom izračuna koherencije (povezanosti) u nekom sustavu. Tako je za neki učinak na makro-razini (grad, zemlja, regija...) potrebno da sudjeluje kvadratni korijen od jedan posto stanovništva. Po tom računu, u jednomilijunskom gradu potrebno je barem 100 ljudi koji redovito održavaju vibracije ljubavi, radosti i mira kako bi se stvorio taj trend u društvu. U zemlji od 3,9 milijuna (RH) potrebno je svega 198 ljudi. Izračun po zemljama »

 

Tko kreira hologram

Ova spoznaja da živimo u hologramskom svijetu je ravna nekadašnjoj spoznaji da je Zemlja okrugla, a ne da je ravna ploča. Ona predstavlja evolucijski proboj  prema višoj svijesti za cijelo čovječanstvo, transformira sve što smo dosad smatrali istinom i objašnjava mnoge pojave koje smo iz neznanja dosad smatrali čudima. Budući da je naš svijet, odnosno sve u njemu hologramska projekcija iz jedne druge dimenzije, postavlja se pitanje tko upravlja hologramom, tj. tko ga stvara. Holograme koje imamo na novčanicama, kreditnim karticama, u filmovima itd. je stvorio laser upravljan čovjekom, kojim upravlja "nešto drugo". Znanstvenici sada tvrde da mi ljudi ništa ne stvaramo, nego da postoji Sila izvan holograma koja koncipira i stvara sve u našem hologramskom svijetu. Mi ljudi samo spoznajemo i reagiramo na to. Kako je ovaj koncept vrlo nov, još ne postoji konsenzus za mnogo toga pa tako ni za to tko i što je to što stvara hologram i kako se to naziva. Ja sam za to malo prije upotrijebila naziv "Sila", no to se još naziva Svijest, Viša Svijest, nadsvijest, Više Ja, duša, Beskonačno Ja itd. Iako ne postoji konsenzus oko toga što je to točno i kako se naziva, znanstvenici se sve više slažu oko toga da se radi o nečemu izvan čovjeka, van čovjekovog uma i tijela. Da ne ulazimo u komplicirane detalje ove teorije, koje može svatko pogledati u video tečaju "The Holographic Universe" (dolje među videoprilozima), najvažnije od svega je razumjeti sljedeće:

Sve u našem svijetu je koncipirano i stvoreno od Sile (ili Uma ili Svijesti ili nadsvijesti/duše) a ne čovjeka (uma, emocija i tijela), jer čovjekova uloga nije da stvara već da spoznaje i djeluje u skladu s tim spoznajama. Ego nas uvjerava da smo mi stvoritelji, da svatko od nas stvara nešto, da svatko stvara svoju stvarnost, no nove znanstvene spoznaje dokazuju da mi ljudi zapravo ništa ne stvaramo jer sve ideje za sve što na svijetu postoji nisu došle iz čovjekovog uma već iz jedne druge dimenzije (stvoritelja ovosvjetskog holograma), a ljudski um te ideje spoznaje i provodi u djelo. Čovjek ne može iz ničega stvoriti nešto već samo preoblikovati energiju i materiju koju je stvorilo "nešto drugo", koje nije čovjek. Ljudsko nepoznavanje Izvora ideja stvara privid da ljudi stvaraju sve što postoji (izvan prirode). Čovjeku je dana slobodna volja da se otvori tim spoznajama ili ne, da ih sprovodi u djelo ili ne, i u tim odlukama se manifestira naša stvarnost - imamo blagostanje ako se otvorimo novim spoznajama i djelujemo u skladu s njima, ili patimo ako to ne činimo. Čovjekova slobodna volja daje iluziju da svojim odabirima nešto stvaramo, no u biti se radi o reakcijama na stvaralačke impulse koje dolaze iz druge sfere, od Izvora (Sile/Svijesti...). Mi ne stvaramo nego ostvarujemo.

Vjerojatno ste čuli od raznih genijalnih znanstvenika i umjetnika kako su im ideje za neka velika otkrića, izume, kompozicije i ostalo stvaralaštvo došle u snu ili u nekoj beznačajnoj aktivnosti (pod tušem, u šetnji...) koja nije imala veze s razmišljanjem. Ne dolazimo do stvaralačkih ideja razmišljanjem (ni brainstormingom), već otvorenošću prema Izvoru ideja, stvoritelju holograma - Višoj sili ili Višoj svijesti ili nadsvijesti/duši. Ova spoznaja nam uvelike olakšava život, jer smo njome oslobođeni od nepotrebnog mozganja koje uzrokuje stres, depresije, frustracije i slično. Naš mozak nije tvornica ideja, već antena odnosno prijamnik za ideje! Ovo ne tvrde više samo pripadnici New Age pokreta, već napredni znanstvenici. Od davnina su vrhunski znanstvenici ukazivali na ovaj koncept, ali ga se nije moglo znanstveno dokazati. Današnja sofisticirana tehnologija nam omogućava ove spoznaje prihvatiti. Naše gore list, Nikola Tesla, je jedan od tih naprednih znanstvenika koji su bili ispred svog vremena i tvrdili da ideje ne dolaze iz mozga:

Nikola Tesla: “Moj mozak je samo prijamnik. U svemiru postoji jezgra iz koje svi crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nisam uspio prodrijeti u tajne ove jezgre, ali znam da ona postoji.” Sanjao je o tome da svaki čovjek na zemlji ima pristup ovoj jezgri. Želio je stvoriti uređaj koji će omogućiti da ova nevidljiva stvarnost bude dostupna svakome. Nikola Tesla je razvio sistem izmjenične struje, stvorio motore i transformatore na kojima se zasniva cjelokupna svjetska industrija. Izumio je prvi mehanizam s daljinskim upravljanjem, motor na solarnu energiju, brojač električne energije, fluorescentne sijalice, uređaj za elektroterapiju, električni sat, radio. Ono čime je najviše fascinirao svoje suvremenike bile su njegove ideje, za koje je tvrdio: “Ovo nisu moje ideje!”
Postoje mnoge priče i nagađanja da je komunicirao s vanzemaljcima, drugim svjetovima, duhovima i slično. Tvrdio je da može u bilo kojem trenutku isključiti svoj mozak od vanjskog svijeta i u tom stanju dolazile su mu ideje.

Ako razumiješ engleski preporučujemo da pročitaš članak Richarda Miltona Is your brain really necessary? U njemu se, između ostalog, spominje kako postoje mnogi ljudi čiji je mozak tako malecni da se jedva vidi, a koji su iznadprosječno inteligentni. Usto, znanstvenici ne mogu pronaći dio mozga koji je zadužen za memoriju. Kao što kompjutor ima čip za memoriju, tako se očekivalo i od mozga da ima određeni dio za to. No otkad je mozak definiran kao hologram, postalo je jasno da ima istine u nekoć radikalnoj ideji doktora Ruperta Sheldrakea. U svojoj knjizi "Nova znanost o životu" Sheldrake je odbacio ideju da je mozak skladište sjećanja i predložio da je on više kao radio prijamnik za prijeme iz prošlosti. Po njemu memorija nije proces snimanja i pohranjivanja zapisa, nego putovanje uma u prošlost kroz proces morfogenetske rezonancije.  
Rupert Sheldrake "The Science Delusion" » - časopis, članak počinje na 52. stranici

Mi, ljudi, smo arhitekti stvarnosti, a ne njezini stvoritelji
Iz svega proizlazi da mi ne stvaramo stvarnost, već je svojom sviješću, povezanom s nadsviješću, kao arhitekti projektiramo, konstruiramo i ostvarujemo. Kao i arhitekt, ni mi ne možemo stvoriti "cigle" koje čine našu stvarnost, ali stupnjem naše povezanosti uz našu nadsvijest, uz kreatora našeg holograma, možemo svoju stvarnost "arhitektonski" urediti kako želimo.

Zašto kreator holograma (Viša svijest) pruža različite informacije različitim ljudima? Zašto je, recimo, Einsteinu pružala jedne informacije, a Tesli druge? Često su te informacije kontradiktorne - potpuno se razlikuju jedna od druge. Na osnovi onoga što ljudski um može na svom nivou svijesti razumjeti, mnogi znanstvenici smatraju da svaki čovjek ima svog osobnog stvoritelja holograma - svijest odnosno silu koja za njega koncipira stvarnost. Stoga se i ne koristi naziv Bog, budući da je Bog jedan a kreatora holograma mnogo. Mi se za to najviše koristimo pojmom duša ili nadsvijest. Naše razumijevanje je da je čovjekova duša njegova bit, a ne da je to nešto što je izvan čovjeka, kako to znanstvenici tvrde. No, to nije toliko ni bitno. Najvažnije je spoznati da postoji "nešto" što je zaduženo za stvaranje, zatim nešto (um) što je zaduženo za spoznaje, nešto (emocije) što je zaduženo za privlačenje i komuniciranje i nešto (tijelo) - što je zaduženo za djelovanje.

Do nesklada i patnje dolazi kad se ove uloge pomiješaju - npr. kad um vođen egom nastoji stvarati ideje. Kao i u simfonijskom orkestru, svaki svirač ima svoju ulogu i ako počne svirati ili raditi nešto drugo (kad svirač trube preuzme mjesto dirigenta), dolazi do disonance. Problem je da neki "svirači" nastoje biti dirigenti ili kompozitori pa rade po svojem umjesto da rade ono za što su stvoreni. Shvati ovu poredbu i spoznaj jesi li i ti svirač trube koji se miješa u dirigentski ili kompozitorski posao, ili linijom manjeg otpora sviraš neki drugi instrument samo zato što se našao pri ruci, metaforički gledano? Koliki ljudi rade posao za koji nisu stvoreni samo zato što je ponuđen! Koliki ljudi slijede novac, umjesto da novac slijedi njih! Ako želimo postići blagostanje, trebamo pustiti da novac bude pas i da nas slijedi, a ne obrnuto, da mi slijedimo novac - trebamo se baviti onim za što smo stvoreni, onim što volimo, onim što nam u duši pruža radost.

 
Znanstvena spoznaja da mozak nema onu funkciju i značaj koje smo mu donedavno pridavali, otvara nas spoznaji da mozak nije nužno važniji od srca, barem u kontekstu ostvarenja blagostanja. Kao što smo na početku spomenuli, elektromagnetska snaga srca je izmjerljivo stotinama puta jača od moždane pa i to ukazuje na važnost srca u odnosu na mozak, emocija u odnosu na intelekt.

Što to sve znači u kontekstu korištenja emocija za ostvarenje blagostanja? Ovim znanjem o hologramskom svijetu otklanjamo samonametnuta ljudska ograničenja, otvaraju nam se horizonti i postajemo svjesniji principa koji stoje iza ostvarenja željene stvarnosti. To otvaranje i prijemčivost nam omogućava prijem inspiracija i ideja koje će, ako ih sprovedemo uz pomoć konstruktivnih emocija, znatno unaprijediti naš život. Mnogima su hologram i eter vrlo apstraktni pojmovi, ali za proces ostvarivanja blagostanja nije ni potrebno sve o tome znati pa nećemo sad dublje ulaziti u to. Kao što ne moramo znati i poznavati sve o tome kako funkcionira televizijski prijamnik - dovoljno je da znamo gdje se pali, gasi i šaltaju kanali - tako se ne moramo opterećivati znanstvenim detaljima koji omogućuju funkcioniranje emocija za ostvarenje blagostanja.

Dakle, emocije su osobito važan aspekt čovjekova bića jer su one "jezik" kojim komuniciramo s univerzalnim poljem koje se još naziva i Božanska matrica. Poznavanjem ustrojstva našeg svijeta - hologramski model - motiviramo se mobilíziratii naše emocije u konstruktivne svrhe. Pobuđivanjem konstruktivnih emocija kao što su zahvalnost, ljubav, radost i unutarnji mir (odnosno spokoj), stavljamo se na istu valnu duljinu polja (matrice) i Stvoritelja našeg hologramskog svijeta i tako dobivamo sve ideje i inspiracije potrebne da ostvarimo svoju svrhu u ovom svijetu, a time i blagostanje.

 
eistein1
"Razlika između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti je samo iluzija, ma kako postojana. Vrijeme uopće nije ono što se čini. Ono ne teče samo u jednom smjeru, a budućnost postoji istodobno s prošlošću."
- Albert Einstein

Zablude vremena i prostora

Kao što je to moderna znanost (kvantna fizika) otkrila, sva materija je u osnovi energija, samo naša svijest energetske valove percipira i konstruira kao čestice koje tvore materiju. Atomi se uvijek ponašaju kao valovi (energija) osim kada ih promatramo – tada se ponašaju kao čestice (objašnjeno u prvom videoprilogu dolje).
Iako nešto imamo pred svojim očima i možemo tvrditi da je to tu, iz kvantne i hologramske perspektive energetski dio toga je ne samo tu nego posvuda, i nije samo sad već oduvijek i zauvijek. Ovo svojstvo vremena i prostora objašnjava parapsihološke fenomene poput gledanja na daljinu, vidovitost, psihokinezu, halucinacije i druge.

Prošlost je promjenjiva
Vrijeme u hologramskom svemiru je simultano - bezvremensko i reverzibilno. Na vidovnjačkim razinama  vrijeme je nepodijeljeno i cjelovito - prošlost, sadašnjost i budućnost su isprepletene i istovremene kategorije. Vrijeme nije linearna dimenzija univerzuma prema kojoj je uređen nepovratni slijed pojava, nego je više kao petlja. U sadašnjosti možemo mijenjati i prošlost kao i budućnost. Znanstveni eksperimenti dokazuju unatražnu uzročnost - testiralo se učinke sadašnjosti na prošlost i dokazalo se da stvarno možemo utjecati na prošlost. Spomenimo eksperiment fizičara Johna Wheelera te studiju Helmuta Schmidta i Marilyn Schlitz. S obzirom da se radi o opsežnim eksperimentima koji nisu predmet ovog modula, nećemo ulaziti u detalje. Tko se želi sam uvjeriti u istinitost ovih frapantnih navoda, slobodno može produbiti svoje znanje čitanjem članaka i knjiga o tome. Recimo, u knjigama "Božanska matrica", autora Gregga Bradena i „Holografski svemir“ Michaela Talbota pisano je podrobnije o tome. Zaključak eksperimenata je da izbori koje činimo danas mogu izravno utjecati na stvari koje su se već dogodile u prošlosti - sadašnjost ima moć promijeniti ono što se već dogodilo u prošlosti. Ovaj učinak se u fizici naziva kvantno brisanje. Prema tome, većina ljudi živi u zabludi da su prošlost, sadašnjost i budućnost linearan slijed te stoga ne iskorištavaju potencijal koji im pruža spoznaja da možemo utjecati na sve vremenske dimenzije. U hologramskom modelu se sve vremenske dimenzije odvijaju istodobno, stoga vidoviti ljudi mogu u sadašnjem trenutku vidjeti prošlost i budućnost. Kako su te dimenzije isprepletene i svakim činom u jednoj dimenziji utječemo na drugu, nemoguće je uvijek točno predvidjeti budućnost jer se ona mijenja ako promijenimo neke svoje uobičajene tendencije.

"Vrijeme je
presporo za one koji čekaju,
prebrzo za one koji se boje,
predugo za one koji tuguju,
prekratko za one koji se raduju;
ali za one koji vole,
vrijeme ne postoji." 
-
Henry van Dyke

Unatražno djelovanje ili uzročnost (mijenjanje prošlosti) je koncept koji većina ljudi ne može pojmiti ni vjerovati u njega, uzevši u obzir ograničenost ljudskog uma. Čak i kad znanstveni eksperimenti to dokazuju i kad genijalci poput Einsteina to tvrde, a da ne spominjemo sve mistike i gurue, prosječnom čovjeku je ovako nešto nepojmljivo i neprihvatljivo. Ove vremenske anomalije zaslužuju našu pozornost jer, uzmimo da stvarno ima istine u tome, kakav to značaj ima za nas? Ogroman, da ne može biti ogromniji. Sve naše traume iz prošlosti možemo jednim potezom izbrisati, kao da se nisu ni dogodile. Još je važnije kako možemo utjecati na svoju budućnost i biti neograničeni vremenskim restrikcijama. Koncept utjecanja na budućnost nam nije nimalo stran, ali u kontekstu simultanog odvijanja sadašnjosti i budućnosti, možemo donijeti puno bolje odluke, ako smo trenutno svjesni konzekvenci pojedinih mogućnosti u budućnosti. S proširenom sviješću, onom koja je svjesna hologramskog svojstva vremena, moguće nam je brže i sigurnije ostvariti željenu stvarnost.

Naši današnji izbori imaju odjeka i na vrijeme unatrag, bili mi toga svjesni ili ne pa je bolje da to osvijestimo kako bismo mogli bolje upravljati svojim životom i iskoristiti sve svoje potencijale. Ma kako nevjerojatno zvučala, vrijedi se zamisliti nad ovom tezom.

Evo dokaza iz tvog vlastitog života da sadašnjim ili kasnijim djelima nesvjesno brišeš događaje iz prošlosti - jesi li se ikad pitao/la zašto se ne možeš prisjetiti nekih događaja iz bliske prošlosti, a možeš se sjetiti događaja iz dalje prošlosti? Ili zašto ti neki događaji ostaju u sjećanju a neki ne, bez obzira jesu li u daljoj ili bliskoj prošlosti? Koje objašnjenje imaš za to? Pritom ne mislimo na trivijalne događaje koje je i dobro zaboraviti ili one sa zametnutim predmetima, zaboravljenim parkirnim mjestom i slične događaje zbog rastresenog uma. Ne mislimo ni na amneziju koja se u znanosti definira kao gubitak pamćenja određenog vremenskog razdoblja ili određenih događaja kao posljedica nekih kasnijih traumatskih ili stresnih promjena. Mislimo na sve one zaboravljene važne momente koji nisu posljedica nekih traumatskih ili stresnih promjena. Kako to da se njih ne možemo sjetiti i da nemaju nikakve učinke na naš život - kao da se nisu ni dogodili? Poučeni novim znanstvenim spoznajama, znamo da je ovaj gubitak pamćenja rezultat kvantnog brisanja prošlih događaja. Budući da su izbrisani, naravno da ih se ne možemo sjećati. Mnoge stvari, kao što je zaboravljanje, uzimamo zdravo za gotovo, a da uopće ne pokušamo shvatiti zašto je to tako. U shvaćanju se nalazi ključ za rješenje mnogih situacija. Prema hologramskom pogledu na svijet, kvantnom brisanju i unatražnoj uzročnosti, neka naša kasnija djelovanja su izbrisala prošla djelovanja i događaje pa zato i nemaju više nikakve posljedice ni učinke na naš život.

 

Dakle, nesvjesno mijenjamo svoju prošlost tekućim izborima i djelovanjem. Ako to osvijestimo i svjesnije pristupimo ovoj mogućnosti, možemo po želji izbrisati sve nepoželjne događaje u prošlosti i tako prestati biti žrtva trauma i nevolja iz prošlosti. Mnogi ljudi provedu cijeli život traumatizirani zbog nekih neugodnih iskustava u djetinjstvu ili kasnije. To se može riješiti kvantnim brisanjem, tj. unatražnom uzročnošću koju mnogi ionako nesvjesno provode. Zato i imamo puno onih koji su uspjeli svoja traumatska iskustva ne samo zaboraviti, nego ih iskoristiti kao odskočne daske za prijelaz na višu razinu u životu.

Naprimjer, jedan član našeg tima se uopće ne sjeća svog oca, izuzev jedno tri beznačajne interakcije s njim. On ima preko 40 godina, i donedavno je mislio da mu je otac umro dok je bio još jako mali pa ga se zato ne može sjećati. No, nedavno je saznao da je imao čak 15 godina kad je otac umro. Nemoguće je da ga se ne sjeća, osim ako je nesvjesno izbrisao gotovo sva iskustva s njim. Da naglasim, on uopće nije doživio traume, nema poremećaje koji inače imaju negativan utjecaj na pamćenje, poput šećerne bolesti, demencije, povišenog krvnog tlaka ili visokog kolesterola; nije uzimao nikakve lijekove i prakticira tjelovježbu gotovo svakodnevno, tako da medicinski gledano nema osnove za probleme s pamćenjem. Mama tvrdi da ga otac nikad nije tukao (iako je nju često tukao dok je bio u alkoholiziranom stanju) i kaže da, koliko ona zna, nije bilo nikakvih traumatskih događaja koji bi mogli utjecati na zaborav. Mnogi ljudi su imali agresivnog oca koji se znao napiti no svejedno ga nisu zaboravili, tako da je moralo biti nešto drugo; nešto u kasnijem životu što je izbrisalo sva sjećanja na oca. Sad znamo što.

Budući da naš svijet stvarno funkcionira poput kozmičke povratne petlje, onda i ono što ćemo činiti u budućnosti utječe na odluke i pojave u našoj sadašnjosti. Sve je relativno.

Zablude o prostoru su jednake kao i zablude o vremenu budući da su mjesta i prostorne dimenzije isto tako isprepleteni kao i vremenske dimenzije. U hologramskom modelu ne postoji udaljenost ni u vremenu ni u prostoru. Ono što nam se čini da je udaljeno, iskrivljena je percepcija ograničenog uma koji percipira samo tri dimenzije. Postoje mnogobrojni ljudi s proširenom sviješću, koji imaju uvide u druge dimenzije - to im omogućava da se teleportiraju na razna "udaljena" mjesta ne napuštajući fizički svoje mjesto. Mogu biti na više mjesta u isto vrijeme, što dokazuju opisima trenutnih događaja na tim mjestima i osobnim utjecanjem na ta događanja. Usto, postoje brojna svjedočanstva ljudi koji tvrde da ih je posjetio netko za koga se zna da boravi negdje drugdje. Poznavajući hologramski model, to više nije čudo. Ljudi koji su uspjeli odagnati vremenska i prostorna ograničenja koriste razne izraze za druge prostorne dimenzije, a jedan od njih je i "mjesto bez mjesta".

Što nam to znači u kontekstu aktiviranja emocija za ostvarenje blagostanja? Blagostanje ne stvaramo već ostvarujemo, jer kao prvo, mi ljudi ništa ne stvaramo (već preoblikujemo i reagiramo), a kao drugo, jer je blagostanje već stvoreno - blagostanje je naše prirodno stanje. Iako ga ne stvaramo (ne možemo stvoriti nešto što je već stvoreno), na blagostanje itekako utječemo svojim reagiranjem na životne okolnosti. Ono što nas sprječava doživjeti blagostanje je naša percepcija, naše zablude, koje u nama pobuđuju destruktivne emocije. Čim uklonimo te zablude, možemo pobuditi konstruktivne emocije i ostvariti apsolutno sve naše snove (koje je u nas ugradio kreator našeg hologramskog svijeta). Na kraju krajeva, u kontekstu hologramskog svijeta, naši snovi su uvidi u univerzalno polje mogućnosti i prema tome itekako mogući. O ničemu i nikome ne ovisi hoćemo li ih ostvariti osim o nama samima. Zato, oslobodi se zabluda, pobudi prave emocije i pridruži nam se u blagostanju! Tako je jednostavno da se čini nevjerojatnim.

Ako te ovaj segment o hologramskom svijetu nije uvjerio u hologramsku prirodu stvarnosti, onda ti svakako preporučujemo da pročitaš knjigu "Holografski svemir", Michaela Talbota, koja pruža brojne znanstvene dokaze koji će te garantirano uvjeriti. Možeš je dobiti besplatno kao e-knjigu ako ovaj članak preporučiš barem trima osobama tako da nama i njima istodobno e-mailom pošalješ link na ovaj članak uz par rečenica srdačne preporuke.

 

ZAŠTO TO NAPLAĆUJEMO
Kvalitetna izrada svakog modula zahtijeva mjesec-dva intenzivnog rada i truda nekoliko ljudi koji onda radeći ovo ne mogu na drugi način prihodovati svojoj obitelji, stoga trebaju biti plaćeni, pogotovo jer se radi o ljudima čiji je talent na visokoj cijeni.
Kao što vi svoj posao ne želite raditi besplatno, tako nemojte očekivati da drugi to čine. Ako želite da čitav sadržaj našeg portala bude besplatan, podržite nas u našoj misiji - uplatite članarinu i/ili volontirajte s nama, angažirajte se na bilo koji način. Što god činili, molimo vas, nemojte očekivati nešto za ništa, tj. samo primati, a ništa davati jer takav odnos prema životu garantira neuspjeh, patnju i siromaštvo, između ostalog. Što sijemo, to žanjemo. Davanjem dobivamo!

 

   Kako pobuditi konstruktivne emocije - razviti inteligentnu emocionalnost

Nastavak ovog modula, koji je najvažniji i najbolji dio jer u njemu otkrivamo konkretne načine kako razviti inteligentnu emocionalnost, rezerviran je samo za sudionike nekog od naših online tečajeva, za VIP članove kao i za one koji nam se revanširaju.

Da biste mogli dalje čitati ovaj modul i dobiti konkretne savjete, molimo učinite po izboru:
- prijavite se na naš e-tečaj (provjerite nastavni plan da vidite kad je u planu) ili
- učlanite se kod nas kao VIP član ili
- kompenzirajte - umjesto plaćanja novcem, "platite" nečim drugim - kontaktirajte nas s ponudom
- volontirajte - umjesto plaćanja novcem, odradite nešto u protuvrijednosti
- prevedite članak/modul na engleski ili njemački jezik i dobit ćete ga besplatno - kontakt

Jedinstvena ponuda!
Besplatno do ovog i svih drugih cjelokupnih modula
Dobit ćete dostup svim našim premium sadržajima, odnosno kompletnim modulima svih naših tečajeva, tj. cjelokupnog programa Životne škole (u vrijednosti od preko 1.000 €) ako prevedete samo jedan naš članak/modul na engleski ili njemački jezik! Amateri su dobrodošli, ali ne uvažavamo prijevode preko Google automatskog prevoditelja s minimalnim korekturama (to bismo mogli i sami) jer prijevod treba biti u duhu jezika a ne doslovan. Dobit ćete VIP članstvo sa svim pogodnostima - za prijevod samo jednog jedinog modula (25 A4 stranica) dobit ćete besplatno preko 40 premium, kvalitetnih, multimedijalnih modula, plus sve ove pogodnosti, uključujući i ove poklone! Ako ne znate sami prevoditi, možete zamoliti nekog tko to zna da vam učini uslugu i učini to umjesto vas.
Molimo da nas zainteresirani kontaktiraju »

U nastavku:

 • Vrline za pobuđivanje konstruktivnih emocija
 • Kako emocijama konstruirati željenu stvarnost
 • Aikido tehnika zvana Munetsuki Kotegaeshi
 • Inspirativne priče
 • + ostali videoprilozi (8) na temu holograma i inteligentne emocionalnosti

Videoprilozi

Ovdje su u obliku crtanog filma objašnjena neka otkrića kvantne fizike (na engleskom jeziku).
1. pokus dokazuje kako čin promatranja, tj. ljudsko prisutnost utječe na promjene atoma.
2. pokus objašnjava kvantno sprezanje (entanglement) - povezanost; mijenjamo druge, mijenjajući sebe.
3. pokus objašnjava kako bića iz 2D svijeta gledaju na 3D svijet, baš kao i mi iz 3D svijeta na 4D svijet.

 

 

 

 

Gregg Braden: Božanska Matrica (1. dio seminara) prevedeno
Toplo preporučujemo gledanje ovog seminara, jer se ovaj modul temelji na njemu.
Oba dijela seminara zajedno traju oko 4 sata, pa odvoji svoje vrijeme za to.

Drugi dio »
Drugi izvor cijelog seminara »

 

 

Isječak iz gornjeg videa, tj. seminara u kojem Gregg Braden objašnjava i prikazuje kako emocije mijenjaju našu stvarnost. U ovom primjeru otkriva kako u jednoj kineskoj klinici doktori liječe emocijama a ne lijekovima. Prikazana je "operacija" nad ženom koja ima karcinom i kako se vidi na ultrazvuku, izraslina polako nestaje i u roku od 3 minute je karcinom kompletno uklonjen.


Drugi izvor »

 

Svi drugi video prilozi dostupni ekskluzivno za sudionike online tečaja Životne škole i za naše VIP članove.

 

 
  Povezani sadržaj  
  Modul/članak Životne škole:
  Modul/članak Životne škole:
  Modul Životne škole - tehnike emocionalnog oslobađanja:
  Prijava  
Članstvo
 
Prijavi se na našu mailing-listu primatelja besplatnog e-magazina Životne škole kako bi povremeno dobivao/la najnovije korisne sadržaje i poklone! Nećeš požaliti. Pogledaj sve pogodnosti prijavljenih korisnika »

ocjene

Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

 
arrow  upis
Pridruži nam se!
Postani naš član!
Svojim učlanjenjem pridonosiš jačanju vrlina u društvu i dobivaš mnoge fantastične pogodnosti koje su opisane na stranici s prijavnicom i ostalim detaljima:
Opširnije »
 

Poznaješ li nekoga komu bi dobro došlo da razvije inteligentnu emocionalnost?
Pošalji im e-mailom link na ovaj članak!
Time ćeš učiniti veliku uslugu i nama i njima.
Još jedno dobro djelo za danas :-)

Ako ti se sviđa ovaj članak, molimo, potvrdi to klikom: 


Nagradna e-knjiga:


Osvoji nagradne e-knjige!!!

Nagradu dobivaju svi oni koji su ovaj članak pročitali s razumijevanjem, što će se vidjeti kroz ovu križaljku.
Moguće je da se neka pitanja odnose na tekst koji je u ekskluzivnom dijelu.
Alternativa je poslati e-mailom link na ovaj članak (uz par rečenica srdačne preporuke) istodobno trima osobama i nama. (molimo ne slati sebi, jer to nećemo uvažiti)

 1. Što emocijama preraspoređujemo u svom organizmu?
 2. Kako se zove model u kojem jedan dio neke cjeline reflektira sve ostale dijelove i cijelu cjelinu?
 3. Znanost je potvrdila ono što su stoljećima i tisućama godina tvrdili razni mistici - da je naš svijet što?
 4. Koje polje je puno snažnije kod srca nego kod mozga?
 5. Prema metodi izračuna koherencije, koliko je posto kvadratnog korijena stanovništva potrebno da sudjeluje za neki učinak na makro-razini? Upisati riječ, a ne broj.
 6. Što je Nikola Tesla rekao za svoj mozak - da je samo što?
 7. Za ostvarenje željene stvarnosti kvaka je, između ostalog, u tome da se ne opiremo ničemu što nam je predodredila __________?
   
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

 

Popuni križaljku i onda narančasta slova ubaci umjesto ikseva u ovaj link
(ako neka slova koja upišeš nisu narančasta, pogledaj to u drugom browseru/pregledniku kao što je Firefox):
https://www.zivotna-skola.eu/nagrada/xxxxxxx.html
kopiraj link - s malim slovima iz narančastih polja križaljke umjesto ikseva - u internet preglednik
pa ćeš dospjeti na web stranicu na kojoj je nagrada.
Pitanja i odgovori u vezi s nagradnom igrom »

 

 

Komentari ljudi koji su pročitali ovaj modul u potpunosti, uključujući i ekskluzivni segment o tome kako konkretno razviti inteligentnu emocionalnost:
03/06/2013
Ana:
Tekst je prekrasan, pregršt informacija i poveznica samo proširuju želju za znanjem. Prekrasno je naći ovoliko informacija unutar samo jednog članka. Jednostavno ono što nisam znala mi postane jasno, a ono što sam možda zaboravila posloži se točno gdje treba.

 

Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - pogledajte na dnu poruku za
  urednike. -
Top članci.

 

Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari