Financijska sloboda
Materijalno blagostanje

autor: Talidari


Print Friendly and PDF

Kad pročitaš ovaj modul pozorno i do kraja, bit ćeš oboružan(a) svime što trebaš da bi ostvario/la financijsku slobodu i materijalno blagostanje. Prosperitet ti je nadomak ruke, stoga nikako ne propusti preuzeti alate koji su ti ovdje predočeni - budeš li ih koristio/la financijska sloboda ti je zagarantirana. Sloboda podrazumijeva oslobađanje, pogotovo od zabluda.

Ovdje nudimo ne samo teoriju nego i praksu! Dobit ćeš priliku za fantastičan izvor prihoda!

Sadržaj:
(sve je na ovoj stranici)
 
bullet  Uvod
bullet  Zakoni prirode
bullet  Životni poziv
bullet   Mnogobrojni izvori prihoda
bullet  Kultiviranje određenih vrlina
bullet  Oslobađanje od zapreka
   bullet Zablude o materijalnom blagostanju
bullet  Oslobađanje od želja
bullet  Predodžba o sebi
bullet  Što i kako + Praksa (izvor prihoda)
bullet  Praktični dio
Osvoji e-knjige ako pročitaš ovaj modul do kraja!!!

Nagradu možeš osvojiti tako da pošalješ e-mailom link na ovaj članak
(uz par rečenica srdačne preporuke) istodobno trima osobama i nama, nakon čega ti šaljemo nagradu.
 

Povezano

Ovaj članak je dio dvaju naših projekata:

e-Program "Blagostanje"
i
"Čarobno drvo" akcija »
 
Bogati otac, siromašni otac   
 

Uvod

Na ovoj stranici objavljen je sadržaj koji upućuje na to kako ostvariti financijsku slobodu i neovisnost u kontekstu ostvarivanja materijalnog blagostanja koje s duhovnim tvori opće blagostanje.

Proces ostvarivanja financijske slobode podrazumijeva oslobađanje od onih zabluda i emocija koje sprječavaju materijalno blagostanje. Ovo kalibriranje svijesti je ključ za postizanje trajne slobode na svim nivoima.

Na samom početku potrebno je definirati financijsku slobodu i materijalno blagostanje te ih razlučiti od pojma bogatstva. Naime, postoji mnogo bogataša koji ne samo da nemaju financijsku slobodu nego su i puno više opterećeni novcem od siromaha - brigama kako ga oploditi, zadržati, čuvati od lopova, održati iste prihode da bi mogli održati standard itd. Kad kažemo financijska sloboda, pod tim mislimo na slobodu od svih financijskih briga i opterećenja te slobodu da financiramo, tj. kupimo sve što želimo, kao i na financijsku neovisnost (o poslodavcu, sistemu, gospodarskoj situaciji itd.). Ta je sloboda lakša kad smo bogati, ali nije i nužno ostvariva bogatstvom.

Cilj je ovog modula ukazati na put ostvarenja financijske slobode i prosperiteta kroz materijalno blagostanje. Ova se sloboda može postići i bez materijalnog bogatstva, no ovdje ćemo obrazložiti kako je ostvariti bogaćenjem.

Prije nego što krenemo na konkretne poteze za ostvarenje financijske slobode, sigurnosti i neovisnosti te materijalnog blagostanja, potrebno je raščistiti nešto: materijalno nam blagostanje neće donijeti sreću u životu ako nije upotpunjeno duhovnim blagostanjem. Stoga je potrebno uravnoteženo djelovati na materijalnom i duhovnom blagostanju. Kao što ptici trebaju dva krila, a čovjeku dvije noge da bi mogli s lakoćom napredovati prema svom cilju (destinaciji), tako je potrebno njegovati i dvije prirode u sebi - materijalnu i duhovnu. Zanemarivanjem jednog od tih aspekata ljudske prirode dolazi do neuravnoteženosti, a time i "pada".

Najvažnije postavke za ostvarenje materijalnog blagostanja i financijske slobode:

 1. Zakoni prirode - život u skladu s njima
 2. Životni poziv - ispunjenje životne svrhe
 3. Oslobađanje od zapreka - od onog što nas sprječava to ostvariti

Zakoni prirode

1 Prva važna postavka ostvarenja materijalnog blagostanja i financijske slobode jest življenje u skladu s prirodnim zakonima koji omogućuju ostvarenje blagostanja.

Materijalno blagostanje, baš kao i duhovno, podliježe univerzalnim zakonima prirode koji ga reguliraju. Nemoguće je ostvariti blagostanje i slobodu ako ne prigrlimo te zakone. Ne možemo sijati korov i čuditi se što nam ne cvjetaju ruže u životu. Ne možemo strahovati, brinuti, kritizirati, mrziti, ljutiti se, lagati, biti lijeni i škrti i očekivati da možemo uživati u blagostanju. Što sijemo, to i žanjemo. Daj što god da je to što želiš dobiti. Ako želiš više novca, dobit ćeš ga tako da ga daješ i ulažeš - budi velikodušan/na i to će ti se vratiti. Primanje je posljedica davanja. To osigurava zakon kauzaliteta. To je samo jedan od prirodnih zakona. Potrebno je dobro upoznati se s njima i živjeti u skladu s njima da bismo ostvarili ili zadržali blagostanje.

magnetsko privlačenjeJedan od najvažnijih zakona koji se tiču ostvarenja prosperiteta je zakon privlačenja koji kaže da se sličnosti i srodnosti privlače, što znači da u mislima trebamo stvoriti sličnost ili sliku onoga što nam je u srcu kako bi se to manifestiralo u stvarnosti. Da bismo privukli ostvarenje svoje želje, ne trebamo željeti, već trebamo osjećati kao da je to već naše — trebamo osjećati kao što bismo se osjećali kad se to ostvari. To se najlakše postiže ako osjećamo za to zahvalnost i bezuvjetnu radost i prije nego što to primimo.
No, najvažnije je shvatiti da po zakonu privlačenja privlačimo ono na što se fokusiramo, čemu dajemo najviše pažnje, bilo negativno ili pozitivno.
Znači, ako najčešće razmišljaš o tome što je loše u svijetu i pritom se loše osjećaš, onda to još više privlačiš. I obrnuto.

Ovaj zakon u kontekstu obilja je jednostavan: trebamo biti vibracijski kompatibilni s obiljem da bismo ga primili. Znači da, ako nam je cilj privući prosperitet, trebamo misliti i osjećati prosperitet. Dakle za ostvarenje materijalnog blagostanja i financijske slobode potrebno je misliti, osjećati i djelovati kao da smo već to postigli. To ne znači da se trebamo pretvarati i zavaravati, već osvijestiti, biti zahvalni i radosni za onu razinu materijalnog blagostanja i financijske slobode u kojoj trenutačno uživamo, a da toga često nismo svjesni. Sve je relativno, pa tako i koncept materijalnog blagostanja. U odnosu na veliku većinu stanovništva cijelog planeta, prosječni čovjek s naših prostora je bogat. S druge strane, u odnosu na nekoliko posto stanovništva svijeta, prosječni čovjek s naših prostora nije bogat. Ovisno s kim se uspoređujemo, donosimo sud o svom stanju. Ako se uspoređujemo s većinom drugih ljudi, živimo već u materijalnom blagostanju, a ako se uspoređujemo s manjinom, to nije tako. U ovom slučaju bolje je uspoređivati se s većinom drugih ljudi, ako se uopće trebamo uspoređivati. Ako malo bolje pogledamo oko sebe, uvidjet ćemo da zapravo već živimo u obilju i materijalnom blagostanju. U današnja vremena prosječan čovjek ima puno, puno više nego prosječan čovjek prošlih generacija. Naše su bake i djedovi mogli samo sanjati o svemu onome što je nama danas dostupno i čak besplatno. internet nam je omogućio obilje besplatnih informacija, knjiga i filmova te besplatnu komunikaciju s bilo kime. Ruku na srce, imamo više nego dovoljno za svoje potrebe. Sa željama je druga stvar, no većina želja uopće i nisu naše želje, nego su nam nametnute od okoline i korporacija.

Zakon privlačenja donio ti je ono što imaš na osnovi onog što jesi. Ne samo tebi nego i svima nama. Kad nam se dogode super stvari u životu, skloni smo prihvatiti svoju odgovornost i misliti da smo to zaslužili ovim ili onim. No kada doživimo suprotnost, odjednom su nam drugi krivi. Tako je i s financijama. Bez obzira na to što iskusimo u životu, sve smo na sebe privukli, svjesno ili nesvjesno - uglavnom nesvjesno. Zbog svojih ograničenih kapaciteta, naš um ne može biti svega svjestan - to je dobro jer bismo inače poludjeli od preopterećenja informacijama. Važno je prihvatiti ovu činjenicu, da nismo svjesni svega što se događa u našem životu i kako djelujemo na druge. Kad to prihvatimo, prihvatit ćemo i činjenicu da je moguće da smo nesvjesno sami kreirali svoju (neželjenu) stvarnost. Ova je spoznaja zadivljujuća i oslobađajuća jer nam ukazuje na moć koju sami imamo te nas oslobađa od moći koju smo mislili da drugi imaju nad našim životom. Slijedom te spoznaje možemo preokrenuti tok i, umjesto da nesvjesno privlačimo negativne stvari, možemo preuzeti kontrolu svijesti koja kreira našu stvarnost u cilju privlačenja pozitivnih stvari.

Na što se stalno fokusiramo, odnosno čemu pridajemo najviše pažnje, to nam se pojavljuje u životu. Ako pretežno razmišljamo o skupoći, nestašici, neimaštini i usto se često na sve to žalimo, to će se uvijek iznova pojavljivati u našem životu. Novac nećemo privući u svoj život razmišljajući pretežno o nedostatku novca i imajući negativan stav prema njemu. Stoga ni slučajno nemoj više misliti o tome što ti nedostaje, žalostiti se zbog neimaštine, kukati zbog cijena, mrštiti se na račune i slično jer time samo odbijaš mogućnosti za prosperitetom. Umjesto toga, usredotoči se na pozitivne strane tvoje financijske situacije, na sve ono što si možeš priuštiti, na sve ono u čemu uživaš zbog toga što si si to mogao/la kupiti itd.

Razmisli malo, koliko puta na dan misliš o svojim blagodatima, a koliko puta o svojim nedostacima? Ako prevagnu misli i riječi o nedostacima, ti nedostaci će prevagnuti u tvom životu. Sve što trebaš napraviti je preuzeti odgovornost za svoje bogatstvo time da preuzmeš odgovornost za svoje osjećaje, misli, riječi i djela - svjesno učini to da ti svakodnevno prevagnu osjećaji, misli, riječi i djela koje se odnose na potvrđivanje materijalnog  blagostanja - budi izrazito i osjećajno zahvalan/na na svemu materijalnom što već imaš, uviđajući da postoje milijuni ljudi širom svijeta koji bi bili presretni da imaju ono što ti imaš. Uz zahvalnost izrazi i svoju radost za sve što ti je na raspolaganju, bez obzira na to posjeduješ li to ili samo pozajmljuješ.

Zakon neopiranja također je prirodni zakon koji izričito djeluje na financije. Ako misliš o sebi kao o siromašnoj osobi i ako stalno nastojiš ukloniti siromaštvo, tj. opireš mu se, ono će ustrajati jer po ovom zakonu prirode ono čemu se opiremo, to jača. Ako ti je fokus na uklanjanju siromaštva umjesto na uživanju u bogatstvu, ostat ćeš siromašan/na. Dakle potrebno je osloboditi se svih negativnih misli, osjećaja, riječi i djela naspram siromaštva i neimaštine te umjesto toga uživati u postojećim blagodatima kako bi time još više njih privukao/la. Ne opiri se plaćanju računa i odšteta, podmirivanju dugova, doniranju, velikodušnosti ni bilo kakvom izdavanju novca koje ti savjest i zakon nalaže.

U principu, ono za što si stvoren(a) to i voliš i za to imaš urođene talente i vrline. Prema tome, ostvarenje toga bit će ti prirodno, tj. nećeš se morati ničemu opirati i truditi se za to. Pripadajući zakon najmanjeg truda, tj. zakon obrnutog truda nalaže da ako se previše trudimo, tj. opiremo zaprekama, onda odbijamo ostvarenje cilja. Trud je precijenjen - ako se moramo pretjerano truditi da bismo nešto postigli, to znači da nam to nije prirodno ni namijenjeno.

Životni poziv

2 Druga važna postavka ostvarenja materijalnog blagostanja i financijske slobode jest odabir poziva koji nam to omogućuje. Odabir je zapravo neispravna riječ jer svoj poziv ne odabiremo, s obzirom na to da smo u tu svrhu s njim rođeni, sa svrhom da ispunimo svoj urođeni poziv. Prema tome, preduvjet za ostvarenje financijske slobode jest prepoznavanje svog poziva i njegovo ispunjavanje.

Poziv nije isto što i zanimanje, a blagostanje ostvarujemo kad je naše zanimanje isto što i poziv. Nažalost, mnogi ljudi biraju svoje zanimanje prema tome što misle da bi bilo dobro za njih, umjesto da biraju prema onome što osjećaju da bi bilo dobro za njih. Obzirom da mnogi ljudi uglavnom nisu u doticaju sa svojim osjećajima (ne misli se na emocije - razlika), ne mogu se ni povoditi za njima pa se povode mislima. Um kalkulira, no kako je ljudska svijest ograničena, um ne može uzeti u obzir sve što treba za kalkulaciju jer mnogih stvari nije ni svjestan.

Postoje druga dva bolja izvora za prepoznavanje poziva od uma (mozga) koji osiguravaju financijsku slobodu i materijalno blagostanje - emocije (srce) i osjećaji (trbuh). Ono što volimo je indikator onoga čime se trebamo baviti. Pritom ne smije prevladati razum sa svojim kalkulacijama, predrasudama, predodžbama, uvjerenjima i sličnim zabludama. Razum je taj koji nas priječi da se posvetimo onom što volimo, stoga treba biti hrabar/ra i slijediti svoje srce i osjećaje iz trbuha.

Trebamo slijediti svoje srce, ali ga ne i slušati. Slušati trebamo svoj trbuh, tj. osjećaje u trbuhu, koji se još nazivaju intuicijom. Intuicija je govor naše duše ili nadsvijesti - produžene ruke više svijesti (više sile), stoga ona zna najbolje što je dobro za nas na duge staze. Za prepoznavanje svog poziva potrebno je prepoznati sebe - svoje pravo Ja, svoje više Ja, svoju dušu. Zatim je bitno kultivirati autentičnost.

  Roditelj je najbolje plaćeni posao na svijetu budući da je isplata u pravoj ljubavi.
 

Pri izboru zanimanja, mnogi se povode za time što misle da će im donijeti dobru zaradu i za što će moći lako naći posao. Nažalost, takvo se kalkuliranje uvijek pokaže neispravnim. Svi oni koji su u neki posao ili u neko zanimanje ušli zbog novca, a ne zbog ljubavi, na kraju su se razočarali - ostali kratkih rukava. Neko zanimanje jednima može donijeti dobru zaradu, ali ne i drugima iako imaju isto obrazovanje i vještine pa nema smisla povoditi se za logikom dobro plaćenih zanimanja.

Vjerojatno i sam(a) poznaješ ljude koji su ili zbog roditelja ili krivog uvjerenja studirali nešto za što bi zapošljavanjem trebalo donijeti dobre prihode, da bi se ispostavilo da kod njih to nije slučaj. Osobno znam mnoge doktore, odvjetnike, ekonomiste koji jedva krpaju kraj s krajem iako su njihova zanimanja inače dobro plaćena. Čak i ako imaju dobre prihode, nemaju materijalno blagostanje ni financijsku slobodu iz ovih i onih razloga. No pravi je razlog taj što ustvari ne vole to čime se bave i što nisu za to stvoreni - to nije njihov pravi poziv i stoga ne mogu time ostvariti blagostanje.

Svi smo stvoreni za nešto što je lako otkriti ako se povodimo za time što volimo svim srcem (toliko da bismo to i zabadava radili) i slušamo intuitivne poruke naše duše. Kako to učiniti i općenito kako otkriti vlastiti poziv, vlastitu svrhu života i smisao, obrazloženo je u zasebnom modulu koji je dostupan svim članovima našeg portala. Ako još ne znaš što je svrha tvog života i što je tvoj poziv, potrebno je da to svakako otkriješ jer bez toga nećeš moći ostvariti blagostanje. Neka ti to bude prioritet. Ako želiš, možemo ti pomoći u tome - pridruži nam se, učlani se pa ćeš dobiti instrukcije kako ovo otkriti (modul "Životna svrha").

"Ne trudi se stjecati bogatstvo; okani se takve misli; usmjeriš li oči prema njemu, njega već nema."
- Biblija (Mudre izreke 23:4-5)

Važno je znati da je za blagostanje i slobodu potrebno usredotočiti se na ispunjenje svoje životne misije (svrhe), a ne na stjecanje bogatstva. Bogatstvo ne smije biti cilj, već nuspojava. Dokle god nam je cilj obogatiti se, nećemo ostvariti materijalno blagostanje ni financijsku slobodu. Moguće je da ćemo se s tim ciljem obogatiti, ali ne i da ćemo ga dugotrajno zadržati i uživati u njemu.

Radi sa srcem svoj posao, ali ne očekuj naknadu. Voli posao, a ne plaću. Ne radi za plaću, ali nikada ne prestaj raditi svoj ​​posao. Odrekni se sebičnih motiva zbog kojih radiš svoj posao - pohvala, slava, nagrada, naknada itd. Posveti svoj rad svevišnjoj svrsi, obavljaj poslove s plemenitom namjerom i oslobodi se sebične vezanosti za rezultate posla. Postoje vidljivi i nevidljivi rezultati. Dokle god obavljaš svoj posao, svoj poziv, s vrlinama (ljubav, radost, entuzijazam, optimizam, fascinantnost, autentičnost, mudrost, čast, velikodušnost, zahvalnost, odgovornost, kreativnost, prilagodljivost, fleksibilnost, snalažljivost, strpljivost, izdržljivost, organiziranost, marljivost, poletnost, poduzetnost, samoinicijativnost, integritet, iskrenost, pouzdanost, ustrajnost, upornost, odlučnost, izdržljivost, nepokolebljivost, dosljednost, otpornost, skromnost, poniznost itd.), a ne s manama (pohlepa, strah, briga, arogancija, nepouzdanost, neodgovornost, nezahvalnost, kritiziranje, jadikovanje, prigovaranje, ogovaranje, nepravednost, nepoštenje, varanje, neiskrenost, laganje, korupcija, lijenost, inercija, odgađanje, odugovlačenje, neorganiziranost itd.), tvoj će rad imati smisao i učinak.

Ako želiš ostvariti  financijsku slobodu, potrebno je prvo spoznati da je tvoja sposobnost da zaradiš novac usko povezana s tvojom sposobnošću da dodaš, stvoriš i pružiš vrijednost bilo nekoj osobi, nekom projektu, tvrtki ili organizaciji. Novac je jedna od nagrada koje dobivamo za pružanje vrijednosti životima drugih. Stoga spoznaj koju vrijednost možeš ponuditi svojoj zajednici i šire - kako možeš biti od pomoći drugima - i onda to i učini, s ljubavlju, radošću, zahvalnošću, autentičnošću i drugim vrlinama!

Vrijeme je da se zapitaš: "Koji (jedinstveni) proizvod ili uslugu bih volio/voljela ponuditi ili pružati u čemu će drugi prepoznati ogromnu vrijednost za sebe? Što imam što vrijedi i što mogu drugima ponuditi?"
Što je veća vrijednost onoga što daješ, to je veća vrijednost onoga što primaš. Kad puno daješ, možeš puno i tražiti zauzvrat. Kvaka je u tome da ono što dajemo ljudi stvarno i žele ili trebaju. Nije sve što dajemo drugima vrijedno - ono što nama ima veliku vrijednost, ne mora imati i drugima.
Što više povjerenja imaš u sebe i svoje proizvode i usluge, više ćeš ih moći naplatiti.
Umjesto da se pitaš: "Kako mogu imati više?" trebaš se pitati: "Kako mogu biti više?"

Četiri ključa za akumuliranje gomile novca pružanjem dodatne vrijednosti (prema Paulu McKenni):

 1. Jedinstvenost - što je jedinstvenija vrijednost koju pružaš, to ćeš je moći više naplatiti.
 2. Opseg - što većem broju ljudi pružiš neku vrijednost, tim ćeš više novca zaraditi.
 3. Utjecaj - što veći utjecaj, tj. snažniji učinak imaš na unapređenje života drugih ljudi, to će te oni biti spremniji nagraditi. Zašto su većina liječnika plaćena više nego većina učitelja? Zato što većina ljudi drži do svog zdravlja više nego do svog obrazovanja. Kad je čovjek bolestan, ima samo jednu želju - da ozdravi, a tu je većini doktor Bog. Kad je čovjek neobrazovan, ima bezbroj želja i utjecaj učitelja nije velik. Naravno, učitelji i liječnici imaju jednaku vrijednost.
 4. Percepcija - bez obzira na to koliko vrijednosti pružaš svijetu, samo se opipljiva, uočena, prepoznatljiva vrijednost može dobro naplatiti. Ljudi su spremni nešto dobro platiti ili kupiti jedino ako su svjesni vrijednosti toga, ako percipiraju vrijednost toga za sebe. Bezbroj je primjera proizvoda koji su izašli na tržište s jako niskom cijenom u nadi da će povoljna cijena potaknuti mase na kupnju, da bi se onda razočarali zbog minimalnog odaziva javnosti. Tek kad su povisili cijenu proizvoda, počeo se je dobro prodavati. To ukazuje na to da kada neki proizvodi nisu puno koštali, ljudi su mislili da nemaju vrijednost. No kada su tvrtke redefinirale percepciju ljudi o vrijednosti svog proizvoda povećanjem cijene i marketingom, tek onda su ga mogli dobro prodati.

Deset tajni izobilja (prema Paulu McKenni):

 1. Odluči tu i sad da si odgovoran/na za svoju financijsku slobodu i materijalno blagostanje - prihvati odgovornost za ogromno financijsko bogatstvo.
 2. "Bogatstvo ili siromaštvo ovise više o tome koliko se troši nego koliko se zarađuje."
  - Portugalska poslovica
  Prvo izdvoji novac za štednju, zatim potroši samo ono što imaš. Prava tajna stjecanja bogatstva je trošiti manje i zarađivati ​​više - zarađivati više nego što trošiš.
 3. Proučavaj bogate ljude. Jedan od najbržih načina da postaneš bogat(a) je provoditi vrijeme s ljudima koji su već postigli bogatstvo. Zapamti, bogatstvo je više od financijskog obilja i pravo se bogatstvo ne mjeri samo novcem.
 4. Izgradi svoj financijski rezervoar.
 5. Prigrli Paretovo pravilo 80:20 koje kaže da 80 posto rezultata dolazi od 20 posto uzroka. Vilfredo Pareto bio je prvi koji je istaknuo da je oko 80 posto svjetskog bogatstva koncentrirano u rukama samo 20 posto svjetske populacije. 80/20 pravilo vrijedi u većini područja života - 80 posto tvojih rezultata dolazi od 20 posto tvojih izvora; 80 posto tvog bogatstva doći će od 20 posto tvojih klijenata ili kupaca. Važno je prepoznati što daje, a što ne daje rezultate i prema tome poduzimati, s tim da trebamo dopustiti i prigrliti  i sve ono što ne donosi rezultate znajući da jedino preko njih možemo doći do onih koji daju rezultate. Prodavači znaju da većina posjetitelja nisu kupci, no ako nisu prema svim posjetiteljima susretljivi, propustit će naklonost kupaca.
 6. Svaki dan pokazuj svoju strast - održavaj svoj entuzijazam, oduševljenje i ljubav u onome čime se baviš i što poduzimaš.
 7. Naplati onoliko koliko uistinu vrijediš.
 8. Redovito prakticiraj vježbe za unapređenje svog života - iznesene u ovome modulu. Svaki dan hodaj uokolo kao da već jesi i imaš sve što ti je u srcu. Preispituj svoja uvjerenja. Kreiraj u svojoj mašti osjetilno bogata iskustva svojih ciljeva, tako da tvoj podsvjesni um dobiva jasnu sliku idealne stvarnosti koju treba privući. Izradi kolaž sa svim svojim idealima i blagodatima i zamisli kako bi bilo da već živiš život svojih snova. Zamisli to sa svim svojim osjetilima, izražajno i emocionalno. Čini to što češće možeš svaki dan.
 9. "Ništa ne može zauzeti mjesto upornosti. Talent neće; ništa nije učestalije od neuspješnih ljudi s talentom. Genijalnost neće; nepriznat genij je gotovo poslovica. Obrazovanje neće; svijet je pun obrazovanih propalica. Jedino su upornost i odlučnost svemogući."
  - Calvin Coolidge
  bivši američki predsjednik
  Slavi svoj ​​život, počevši danas! Jedna je od najvažnijih stvari koje možeš učiniti da bi zacementirao/la svoju svijest bogataša, stvoriti naviku prisjećanja svih dobrih stvari u svom životu prije nego što zaspiš svake noći. Pritom budi zahvalan/na na svemu tome. Kad se počneš redovito prisjećati svih dobrih stvari i zahvaljivati na njima te uviđati koliko si sretan/na zbog svega što imaš i jesi, tada šalješ snažnu poruku izobilja svojoj podsvijesti koja će zbog toga kreirati stalan protok financijskog izobilja u tvom životu.
 10. Nastavi dalje - ne odustaj. Bez obzira na ono što misliš da vidiš, čuješ, misliš ili osjećaš, samo idi dalje. Ako se krećeš, ideš naprijed, na kraju ćeš doći do cilja! Einstein: "Život je kao vožnja biciklom, treba neprestano ići naprijed, bez zaustavljanja, da se ne izgubi ravnoteža."

Materijalno bogatstvo ovisi o tvom umijeću davanja, a ne primanja.

Rubrike

Kutak za

Ostalo

Pridruži nam se

Pokrovitelji

Naša top ponuda
vertikalni baner
E-tečaj
"Vrlinologija"
Inovativni, multimedijalni online tečaj za jačanje vrlina i vještina te za oslobađanje od mana u cilju ostvarenja sreće i uspjeha u životu.
Opširnije »
 
E-program
Blagostanje
Ne propusti sudjelovati u ovom programu gdje ćeš saznati kako ostvariti i sreću i uspjeh na svim životnim poljima.
Opširnije »
 
Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo te da sudjeluješ u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »

 


Postanite kum(a)
ove vještine »

Pomozite održavanje ovog članka kako bi mnogi imali priliku saznati kako mogu postići financijsku slobodu.

 

 

"Bez postizanja stanovitog materijalnog bogatstva, u ljudskom društvu je nemoguće kraljevstvo duha."
- José Enrique Rodó

 

 

 

 

 

 

"Između stvaranja bogatstva i njegovanja osobnosti postoji prirodna veza. Materijalno je bogatstvo izgrađeno na temeljima morala – na poštovanju pravila zakona, vjere, discipline, ugovora, štednje, osobne cjelovitosti i radne etike. Zdrave obitelji koje njeguju ta uvjerenja najbogatiji su izvor snage naše kulture i nade u budućnost."
- Jack Kemp

 

 

 

 

"Bogat nije onaj tko puno ima, već tko puno daje."
- Erich Fromm

 

 

 

 


3    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


"Budimo iskreni, čovjekov najbolji prijatelj je novac."

  Mnogobrojni izvori prihoda

Treća važna postavka ostvarenja materijalnog blagostanja i financijske slobode jest kreiranje mnogobrojnih izvora prihoda. U svijetu stalnih promjena ova postavka iznimno je važna ne samo u kontekstu ostvarivanja većih prihoda nego i za uklanjanje rizika. Financijska sloboda osigurana nam je jedino kad imamo više izvora prihoda jer onda možemo slobodnije upravljati pojedinim izvorima. Tko riskira, profitira, a rizici u širem kontekstu tim su manji čim se možemo osloniti na druge izvore prihoda.

U moderna vremena nijedan multimilijunaš nema samo jedan izvor prihoda. Nijedna uspješna tvrtka nema samo jedan izvor prihoda. Ovo neizostavno pravilo koje omogućuje financijsku slobodu u raznim je okolnostima poznato, između ostalog kao "diversifikacija portfelja", "multiple streams of income" ili "multiple revenue streams" te kao izreka "Ne stavljaj sva jaja u jednu košaru".

Uzmi bilo koju osobu koja je ostvarila financijsku slobodu, "zaviri pod haubu" i uvjerit ćeš se da svaka od njih ne samo da ima više izvora prihoda u jednoj branši nego često i u više branši.
Uzmimo legendarnog Richarda Bransona, vlasnika grupacije Virgin. Počeo je s CD shopovima da bi se proširio na branše kao što su kinematografija, pisanje knjiga, reklamiranje proizvoda, zrakoplovni prijevoz i čak putovanja u svemir.

Milijarder Donald Trump obogatio se luksuznim nekretninama, ali jedan ga je bankrot uvjerio da mu treba više izvora prihoda, pa da izdvojimo neke: gradnja luksuznih nekretnina, hotela i golf-terena, posredovanje u prometu nekretnina, licencija za Miss Universe, zvijezda TV reality showa "Apprentice", pisanje knjiga, predavanja itd.

Većina zvijezda šoubiznisa zarađuje na nekoliko frontova - recimo prihodi Jennifer Lopez dolaze s više izvora poput glazbe, glume, plesa, mode, parfema, reklamiranja, gostovanja (na partyjima i promocijama), prezentiranja itd.

Jedna je od temeljnih mentalnih predispozicija bogataša odvajanje vlastite sposobnosti zarađivanja novca od nužnosti provođenja vremena u tu svrhu. Prodavati svoje vrijeme za novac je kamen temeljac svijesti siromaha. Zato nikada nećeš sresti milijunaša koji radi samo na satnicu! Ako su neki zaposlenici ostvarili milijunske prihode, to nisu postigli samo plaćom, već bonusima i drugim izvorima prihoda koji se temelje na učinku, a ne satnici. Prema tome, milijune su im ostvarili učinak i diversifikacija, a ne vrijeme provedeno u nekom poslu.

Dakle za postizanje financijske slobode nije dovoljno prodavati svoje vrijeme nekoj tvrtki ili organizaciji, već je nužno kreirati mnogobrojne kanale kroz koje će kapati prihodi. Svatko od nas ima mnogobrojne prilike za kreiranje raznih izvora prihoda - uz fiksni dohodak može se zaraditi u fušu, preko interneta, burze, iznajmljivanja prostora, preprodaje itd. Ovo je tema za sebe i ne možemo je sad pošteno obraditi, no na kraju ovog modula pružamo ti konkretnu priliku za kreiranje mnogobrojnih dodatnih prihoda pa je svakako ugrabi! Pogotovo zato što ne trebaš uložiti nikakav kapital ni opteretiti se izdacima i odgovornostima koji su uobičajeni za poduzetništvo.

Poučna priča

Tko je siromašan?

Jednoga dana povede otac svoga sina na selo da bi vidio kako na svijetu ima mnogo siromašnih ljudi. Njihova obitelj bila je vrlo bogata i dječak je mogao imati sve što je poželio. Proveli su dan i noć na farmi na kojoj su živjeli vrlo siromašni ljudi.

Kada su se vratili kući, otac je upitao sina:

- Kako ti se svidio izlet?
- Bilo je jako dobro.
- A jesi li vidio kako ljudi mogu biti siromašni? – nastavio je otac.
- Da!
- I, što si naučio? – nije odustajao otac.

- Vidio sam da mi imamo jednog psa, a oni četiri. Mi imamo bazen koji se prostire do pola dvorišta, a oni imaju potok koji nema kraja. Mi imamo uvozne svjetiljke u vrtu, oni imaju zvijezde. Mi imamo vidik do ograde, a oni imaju čitavo obzorje, cijele planine i doline.

Kad je dječak završio, otac nije znao što bi rekao. Ostao je bez riječi, a sin je samo nastavio:

- Hvala ti, oče, što si mi pokazao koliko smo siromašni!

ZAŠTO TO NAPLAĆUJEMO
Kvalitetna izrada svakog modula zahtijeva mjesec-dva intenzivnog rada i truda nekoliko ljudi koji onda radeći ovo ne mogu na drugi način prihodovati svojoj obitelji, stoga trebaju biti plaćeni, pogotovo jer se radi o ljudima čiji je talent na visokoj cijeni.
Kao što vi svoj posao ne želite raditi besplatno, tako nemojte očekivati da drugi to čine. Ako želite da čitav sadržaj našeg portala bude besplatan, podržite nas u našoj misiji - uplatite članarinu i/ili volontirajte s nama, angažirajte se na bilo koji način. Što god činili, molimo vas, nemojte očekivati nešto za ništa, tj. samo primati, a ništa davati jer takav odnos prema životu garantira neuspjeh, patnju i siromaštvo, između ostalog. Što sijemo, to žanjemo. Davanjem dobivamo!

  Glavni dio modula - premium sadržaj

Nastavak ovog modula, koji je najvažniji i najbolji dio jer u njemu otkrivamo konkretne načine kako ostvariti financijsku slobodu, rezerviran je samo za sudionike nekog od naših online tečajeva, za VIP članove kao i za one koji nam se revanširaju.

Da biste mogli dalje čitati ovaj modul i dobiti konkretne savjete, molimo učinite po izboru:
- prijavite se na naš e-tečaj (provjerite nastavni plan da vidite kad je u planu) ili
- učlanite se kod nas kao VIP član ili
- kompenzirajte - umjesto plaćanja novcem, "platite" nečim drugim - kontaktirajte nas s ponudom
- volontirajte - umjesto plaćanja novcem, odradite nešto u protuvrijednosti
- prevedite članak/modul na engleski ili njemački jezik i dobit ćete ga besplatno - kontakt

Jedinstvena ponuda!
Besplatno do ovog i svih drugih cjelokupnih modula
Dobit ćete dostup svim našim premium sadržajima, odnosno kompletnim modulima svih naših tečajeva, tj. cjelokupnog programa Životne škole (u vrijednosti od preko 1.000 €) ako prevedete samo jedan naš članak/modul na engleski ili njemački jezik! Amateri su dobrodošli, ali ne uvažavamo prijevode preko Google automatskog prevoditelja s minimalnim korekturama (to bismo mogli i sami) jer prijevod treba biti u duhu jezika a ne doslovan. Dobit ćete VIP članstvo sa svim pogodnostima - za prijevod samo jednog jedinog modula (25 A4 stranica) dobit ćete besplatno preko 40 premium, kvalitetnih, multimedijalnih modula, plus sve ove pogodnosti, uključujući i ove poklone! Ako ne znate sami prevoditi, možete zamoliti nekog tko to zna da vam učini uslugu i učini to umjesto vas.
Molimo da nas zainteresirani kontaktiraju »

U nastavku obrađujemo, između ostalog, teme:

 • Kultiviranje vrlina - koje točno vrline treba kultivirati i kako za ostvarenje financijske slobode
  • Magične vježbe
 • Oslobađanje od zapreka
  • Zablude
  • Popis destruktivnih uvjerenja vezanih za materijalno blagostanje
  • Zablude o materijalnom blagostanju - bogatašima, obogaćivanju i novcu
  • Oslobađanje od određenih mana koje sprječavaju financijsku slobodu
 • Želje i žudnje u kontekstu ostvarenja financijske slobode
 • Predodžba o sebi
 • Što i kako
 • Dodatak
 • Poučne priče i vicevi na temu
 • + Videoprilozi na temu

Iz tog premium sadržaja izdvajamo:

 

 

   ZABLUDE O MATERIJALNOM BLAGOSTANJU

Zablude o bogatašima

Mnogi ljudi žive u iluzornom uvjerenju da je za ostvarenje materijalnog blagostanja potrebno biti prevarant, ohol, lopov ili još nešto gore. To je uvjerenje nastalo iz ograničenog pogleda na bogataše koji možda stvarno imaju neke od tih karakteristika. Taj pogled uviđa irelevantne mane, a ne uviđa relevantne vrline. Čak i ako mnogi bogataši imaju navedene mane, ne znači da su ih one dovele do bogatstva, a sasvim sigurno ih nisu održale u materijalnom blagostanju. To se apsolutno protivi prirodnim i Božjim zakonima, stoga nije i ne može biti istina. Ovo uvjerenje je toliko besmisleno koliko i uvjerenje da trebaš biti neškolovan da bi bio siromah, zato što su mnogi siromasi neškolovani. Dobro znamo da su mnogi siromasi itekako školovani, a usto i da su mnogi bogataši neobrazovani, stoga ovakvo rezoniranje nije ispravno. Dakle to nisu prave determinante. Ono što ljudi ograničene svijesti ne uviđaju jest to koje vrline krase bogataše. Previše su zaokupirani njihovim manama pa ne uviđaju njihove vrline koje su im omogućile da se obogate. Svaki čovjek ima svoje dobre i loše strane. Pod vrlinama ne mislimo na dobrotu već na neke druge vrline o kojima će biti riječ u nastavku.

Za postizanje materijalnog blagostanja nisu nužno potrebne određene vrline kao što su dobročinstvo, ljubav prema bližnjem (već ljubav prema poslu, novcu i materijalnim stvarima), velikodušnost prema obitelji i prijateljima (već prema ulaganjima), pokornost, skromnost, poniznost, pažljivost, poštovanje, tolerancija, poštenje, pravednost, pouzdanost, integritet, iskrenost, samokontrola, čestitost, pristojnost, mirnoća, nježnost, produhovljenost i nesebičnost. Stoga oni kod kojih ove vrline nisu izražene i mogu postići materijalno blagostanje. To ne znači da su zbog toga bogati. Možemo biti bogati čak i ako imamo mane kao što su mrgodnost, beskrupuloznost, nemilosrdnost, okrutnost, neuviđavnost, netolerancija, diskriminacija, nepravednost, nepoštenje, varanje, neiskrenost, laganje, korupcija, bludnost, nepristojnost, agresivnost, sebičnost, ponos, oholost, arogancija, bahatost, egoizam, taština, hvalisavost. To nisu odrednice za materijalno stanje, prema tome besmisleno je vezati ih uz bogaćenje, a još besmislenije je sebe kočiti u postizanju bogatstva jer ne želimo imati te mane.

Ono što čovjeka dovodi do materijalnog blagostanja ove su vrline: velikodušnost, ljubav (prema poslu i/ili uspjehu i/ili materijalnom blagostanju), zahvalnost, odgovornost (preuzimanje odgovornosti za svoj život umjesto igranja uloge žrtve), vjera (u sebe, svoju misiju, svoj poslovni koncept, prirodne zakone itd.), samodisciplina, hrabrost, smionost, samopouzdanje, posvećenost (poslu), predanost, ustrajnost, upornost, odlučnost, nepokolebljivost, dosljednost, otpornost, izdržljivost, fleksibilnost, snalažljivost, kreativnost, marljivost, poletnost, poduzetnost, samoinicijativnost, fascinantnost, entuzijazam, radost, strast i neke druge. Ako si iskren(a), uvidjet ćeš da, iako imaju razne mane, bogataši koje osuđuješ ipak imaju većinu ovih navedenih vrlina.

Shodno tome, ono što čovjeka udaljava od materijalnog blagostanja ove su mane: lijenost, neznanje, zabluđivanje, predrasude, mržnja prema bogatašima i materijalizmu, apatija, sumnjičavost, pesimizam, zabrinutost, očaj, strah, obeshrabrenost, predaja, odustajanje, kolebljivost, nedosljednost, nefleksibilnost, nesnalažljivost i neke druge. Ako si iskren(a), uvidjet ćeš da, iako imaju razne mane, bogataši koje osuđuješ ipak nemaju ove. A ako si još iskreniji/a, uvidjet ćeš da su to tvoje slabosti koje te sprječavaju ostvariti materijalno blagostanje.

Dakle, za ostvarenje materijalnog blagostanja, tj. financijske slobode potrebno je kultivirati za to potrebne vrline i osloboditi se za to osirumaćujućih mana. Čak i ako nemamo visoko obrazovanje, kapital, veze i ostale povoljne vanjske faktore, moguće je postići željeno bogatstvo uz pomoć ovih unutarnjih faktora.

Ono što razlikuje bogate od siromašnih je to da bogati donose poslovne i financijske odluke i djeluju na višim nivoima svijesti, bez obzira što možda inače često održavaju niža stanja svijesti. Ako poznajete ljude koji su vrlo uspješni i bogati, a poznajete ih na stanjima svijesti kao što su oholost, arogancija, taština, egoizam i slično, krivo je zaključiti da su to osobine potrebne za ostvarenje bogatstva i zbog toga se ne zalagati za obogaćivanje. Oni su bogati ne zbog toga što su takvi kakvima ih vi ograničeno percipirate, nego zato što svoje odluke i djelovanje vezane za posao i financije izvode u višim stanjima svijesti. A znamo da su odluke i djelovanje odlučujuće za rezultate.

Dakle, kako biste ostvarili blagostanje, donosite važne odluke samo kad se dovedete u što više stanje svijesti, recimo pri kultiviranju ljubavi, radosti, vjere ili mira. Jednako tako, nemojte ni slučajno odlučivati i djelovati u trenucima kad je vaše stanje svijesti na nivou straha, briga, ljutnje, apatije i slično.

Smisao ovog obrazloženja je da te inspiriramo osloboditi se zabluda koje te sprječavaju da ostvariš materijalno blagostanje i da otkriješ prave determinante za njegovo postizanje da bi ih onda kultivirao/la u svom životu. Prema tome, opremi se pravim vrlinama i oslobodi se navedenih mana ako osim duhovnog želiš ostvariti i materijalno blagostanje. Ovdje je važno naglasiti da je potpuno i trajno blagostanje nemoguće ostvariti ako zanemarujemo materijalno jer su međusobno povezani. Mnogi ljudi koji su se posvetili duhovnom životu ne žive u blagostanju jer negiraju materijalizam pa stalno "biju bitku" s materijalnim svijetom (problemi s novcem, stanovanjem, poslom, neproduhovljenim ljudima i ostalim faktorima nezadovoljstva).

Sve navedene vrline koje su neophodne za postizanje financijske slobode su emocionalna stanja koliko i umna. S tim smo vrlinama rođeni - one su urođene svakom čovjeku pa se ne trebamo za njih obrazovati niti ih kupovati. Možeš se testirati da bi se uvjerio/la da su ti potrebne vrline urođene, tj. da ih već imaš u nekoj mjeri tako da odlučiš na minutu biti obdaren(a) nekom od navedenih vrlina. U toj minuti ponašaj se kao da posjeduješ tu vrlinu. Vidjet ćeš da možeš. Ako možeš jednu minutu, onda sigurno možeš i dvije. Ako možeš dvije minute, neće ti biti teško ni deset minuta kultivirati tu vrlinu, pa ni sat, ni dan, ni tjedan itd. Sve je stvar osvještavanja i odluke. Čim se zapustimo, lako je "skliznuti" u neku protuvrlinu. U početku će kultiviranje neke vrline zahtijevati malo više svjesnosti ako nisi navikao/la na nju, ako ti je "zahrđala". Ali s malo volje i vježbe ojačat ćeš u svakoj potrebnoj vrlini. Počet će ti se događati čuda, što će te dalje motivirati da ustraješ u kultiviranju tih vrlina. Važno je uvidjeti ta čuda, a ne uzimati ih zdravo za gotovo ili kao slučajnosti.

U Bibliji postoji jedna rečenica koja ocrnjuje bogataše i koja je podsvjesno djelovala na mnoge ljude tako da su zbog toga mislili da je loše biti bogat pa nisu ni pokušavali postići materijalno blagostanje:
"Lakše će deva proći kroz ušicu igle, nego bogataš ući u Kraljevstvo nebesko." (Marko 10:21-23 i Matej 19:24).

Bogataš je spomenut u kontekstu toga što nije bio voljan odreći se svog imetka, nije ga želio podijeliti siromasima i poći za Isusom - "Tada ga je Isus pogledao i s naklonošću mu rekao: “Jedno ti nedostaje: idi, prodaj što god imaš i novac daj siromasima, pa ćeš imati blago na nebu! A onda dođi i idi za mnom!” Ali on se rastužio na te riječi i otišao žalostan, jer je imao velik imetak."
Vezanost uz materijalno zapreka je za duhovno blagostanje. No oni bogataši koji nisu vezani i koji široke ruke dijele svoj imetak s drugima i koji slijede Božju riječ (prirodne zakone i život u vrlini), na njih se ne odnosi ova izjava.

U nastavku piše: A oni su se još više zapanjili i upitali ga: “Tko se onda može spasiti?” Isus je pogledao u njih i rekao: “Ljudima je to nemoguće, ali nije Bogu. Bogu je sve moguće.” A Petar mu je počeo govoriti: “Evo, mi smo sve ostavili i pošli smo za tobom.” Isus je tada rekao: “Zaista, kažem vam, nitko nije ostavio kuću ili braću ili sestre ili majku ili oca ili djecu ili njive radi mene i radi dobre vijesti, a da neće sada, u ovom vremenu, primiti stostruko: i kuće i braću i sestre i majke i djecu i njive, s progonstvima, a u poretku koji dolazi život vječni. No mnogi koji su prvi bit će posljednji, a posljednji prvi.” 
Dakle ova Isusova izjava o devi i bogatašu ne odnosi se samo na bogataše nego na sve ljude.


Zablude o obogaćivanju i o novcu i kako se osloboditi od njih objašnjeno je u ekskluzivnom nastavku ovog modula

 

 

 

 

 

 

 

 

duša

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Praksa

Posao koji omogućuje financijsku slobodu i materijalno blagostanje

Prelazimo s teorije na praksu.

"Ako želiš nešto što nisi nikad imao, trebat ćeš učiniti nešto što nisi nikad činio."
- JD Houston
 

Kad čovjek sazna kako ostvariti ciljeve, pročitavši sve moguće knjige i članke na temu samopomoći, katkad je teško znati što točno treba poduzeti da bi se naučeno primijenilo u praksi. Ovdje smo da ti pomognemo u tome. U tom smislu, preporučujemo ti da svakako radiš ono što intuitivno osjećaš da je tvoj poziv i time ostvariš svoju svrhu što će ti donijeti financijsku slobodu i materijalno blagostanje. Pritom slijedi ne samo intuiciju nego i svoju strast - ono što toliko voliš raditi da bi radio/la i da te za to nitko ne plaća (kao s hobijem).

Usporedno s time, u kontekstu potrebe za više izvora prihoda, preporučujemo ti jedan fenomenalan izvor prihoda koji možeš zaraditi radeći od kuće, s posla, s plaže ili od bilo kuda gdje imaš pristup internetu. Naime, radi se o jednostavnom poslu online marketinga. To nije nešto čime se možeš obogatiti preko noći ili na brzinu, već je to dugoročan izvor stalnog dohotka koji ti, ovisno o tvojem zalaganju, pruža mogućnost ostvarenja peteroznamenkastih i čak šesteroznamenkastih mjesečnih prihoda.

Ne brini se ako ništa ne znaš o online marketingu i marketingu općenito jer ćeš dobiti kompletnu obuku i to besplatno. Ako imaš prethodna znanja, moći ćeš prije startati. Radi se o djelatnosti koja je toliko jednostavna da je mogu obavljati i osnovnoškolci, kojima ovo također srdačno preporučujemo. Ovo je fenomenalna prilika za pokretanje vlastitog biznisa u okviru međunarodne poslovne grupacije za koji ti ne trebaju nikakva ulaganja, ni veze, ni visoko obrazovanje.

Ono što ti treba za uspjeh kombinacija je određenih vrlina: vjera (u sebe, u svoje mogućnosti, u vrijednost usluge itd.), povjerenje, ljubav (prema svom poslu i drugima), autentičnost, poduzetnost, samoinicijativnost, samodisciplina, marljivost, optimizam, ustrajnost, upornost, odlučnost, izdržljivost, nepokolebljivost, dosljednost, otpornost, strpljivost, radoznalost i otvorenost.
Ako su ti ove vrline jača strana ili ako si spreman/na snažnije ih kultivirati, zagarantiran ti je ne samo uspjeh nego i financijska sloboda i materijalno blagostanje.

"Tko riskira, profitira."
- narodna izreka
 

S druge strane, ako imaš naglašene određene slabosti: skeptičnost, sumnjičavost, nepovjerenje, kompromiserstvo, konformizam (radije radiš za sigurnu mizernu plaću nego za nesigurnu sjajnu proviziju), predrasude, pesimizam, lako se predaješ i odustaješ, kolebljivost, nedosljednost, kritiziranje, jadikovanje, prigovaranje, ogovaranje i odgađanje - one će te blokirati i nećeš ništa uspjeti.

U ovom poslu nemaš što riskirati jer ne trebaš uložiti nikakav kapital niti bilo što kupiti, a ako ništa, barem dobiješ besplatnu obuku iz online marketinga koja ti ubuduće može dobro doći. Osim toga, ako imaš neke svoje proizvode i usluge, možeš ih preko ove marketinške grupacije besplatno plasirati na tržište bez apsolutno ikakvih ulaganja - dobivaš besplatni web-shop i mrežu kupaca.
Budi sam svoj šef - određuj si sam(a) koliko ćeš raditi, kada, kojim tempom i s kim.

Trenutno nedostupno »

 

Nezaposlenost

Nije istina da su nezaposleni nezaposleni. Svi se nečim bave i svi su nečim zaokupljeni. Razlika je u tome što nezaposleni rade poslove za krivog šefa koji im ne daje plaću (npr. za sebe i svoje zloduhe - za svoj ego ili za svoje zablude, svoj pesimizam, lijenost, nefleksibilnost, inferiornost i druge zloduhe). Svoje vrijeme podaju krivom šefu, radeći za zloduhe umjesto za svoje više Ja. Svatko od nas ima izbor hoće li se posvetiti pozitivnim stvarima i za to dobiti plaću ili će se posvetiti lošim stvarima i za to biti kažnjen.

Ljudi koji uopće ne zarađuju to čine po svom izboru, bez obzira na sve izgovore. Ako si jedan/na od njih, evo ti dokazi: koliko sati na dan posvećuješ nalaženju plaćenog posla? Sve što je manje od osam sati na dan, dokazuje da se radi o tvom izboru jer ako ne tražiš, ni nećeš naći. Na koliko si intervjua za posao otišao/la ovaj tjedan/mjesec? Na koliko si mjesta poslao/la svoj životopis ovaj tjedan/mjesec? Ako nisi svaki dan barem jedanput poslao/la životopis i osobno otišao/la na intervjue, onda je to dokaz da se radi o tvom izboru. Na koliko si se radnih mjesta ponudi/la da radiš kao volonter(ka) ili stažist ili vježbenik/ca u zadnje vrijeme radi mogućnosti kasnijeg zaposlenja? Na koliko si obrazovnih seminara svoje struke prisustvovao/la u zadnje vrijeme? Koliko si stručnih knjiga i onih samopomoći pročitao/la u zadnje vrijeme? Ako svaki dan ne učiniš barem jednu od tih stvari, to je dokaz da je to što si nezaposlen(a) tvoj izbor, htio/htjela ti to priznati ili ne. Ako ne činiš svaki dan barem osam sati nešto od traženja i usavršavanja, to znači da je tvoja nezaposlenost tvoja krivnja. Preuzmi odgovornost za svoje zapošljavanje i svoj život i sve će biti kako treba. Najlakše je kriviti druge i okolnosti - to rade luzeri, a uspješni preuzimaju odgovornost i kultiviraju vrline i vještine potrebne za uspjeh te ne dopuštaju manama (onima zaslužnima za neuspjehe) da ovladaju njima.

Nagradne knjige

  
Bogati otac, siromašni otac  
  
  
  
Srodan sadržaj
Članak Životne škole
Članak Životne škole
Modul Životne škole
Za roditelje - kako razviti poduzetnički duh kod djece
Prijava  
Članstvo
Prijavi se na našu mailing-listu primatelja besplatnog e-magazina Životne škole kako bi povremeno dobivao/la najnovije korisne sadržaje i poklone! Nećeš požaliti. Pogledaj sve pogodnosti prijavljenih korisnika »

ocjene

Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

 
arrow  upis
Pridruži nam se!
Postani naš član!
Svojim učlanjenjem pridonosiš jačanju vrlina u društvu i dobivaš mnoge fantastične pogodnosti koje su opisane na stranici s prijavnicom i ostalim detaljima:
Opširnije »

Nagradna pitanja

Nagradu dobivaju svi oni koji su ovaj članak pročitali s razumijevanjem, što će se vidjeti kroz ovu križaljku.
Moguće je da se neka pitanja odnose na tekst koji je u premium dijelu.
Alternativa je poslati e-mailom link na ovaj članak (uz par rečenica srdačne preporuke) istodobno trima osobama i nama. (molimo ne slati sebi, jer to nećemo uvažiti)

Napomena: Na listu nagradnih knjiga su dodane:
Pierre Franckh - Uspjesno željeti
Bob Proktor - Rođeni ste bogati
Robert Kurtz - Kako postati bogat
Robin Sarma - Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Spencer Johnson - Ko je maznuo moj sir

 1. Primanje je posljedica ____________
 2. Bogatstvo ne smije biti cilj već ___________
 3. Sposobnost zarađivanja novca usko je povezana sa sposobnošću da dodamo, stvorimo i pružimo što?
 4. Bez ljubavi prema čemu je nemoguće ostvariti trajno materijalno blagostanje?
 5. Osim mana, čega se trebamo osloboditi da bismo imali financijsku slobodu i blagostanje?
 6. Kako se zove efekt kojeg psiholozi nazivaju "samoispunjujuće proročanstvo"?
 7. Koji se slikar spominje u kontekstu razotkrivanja svoje unutarnje veličanstvenosti?
   
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

Popuni križaljku i onda narančasta slova ubaci umjesto ikseva u ovaj link
(ako neka slova koja upišeš nisu narančasta, pogledaj to u drugom browseru/pregledniku kao što je Firefox ili naizmjenično prvo pa drugo slovo svakog reda - prvo slovo 2. reda pa 2. slovo 2. reda itd.):
https://www.zivotna-skola.eu/nagrada/xxxxxxx.html
kopiraj link - s malim slovima iz narančastih polja križaljke umjesto ikseva - u internet preglednik
pa ćeš dospjeti na internet stranicu na kojoj je nagrada
- pristup kompletu e-knjiga na temu financijske slobode.
Pitanja i odgovori vezi s nagradnom igrom »

 

Poznaješ li nekoga komu bi dobro došlo da ostvari financijsku slobodu i neovisnost?
Pošalji im e-mailom link na ovaj članak!
Time ćeš učiniti veliku uslugu i nama i njima.
Još jedno dobro djelo za danas :-)

Ako ti se sviđa ovaj članak, molimo, potvrdi to klikom: 


 

 

 

Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - pogledajte na dnu poruku za
  urednike. -
Top članci.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari