Propovijed nad propovijedima
autor: Talidari


Print Friendly and PDF

U ovom članku saznajte sve o tome što konkretno trebate činiti i ne činiti da biste ostvarili blagostanje. Iako nema ništa u tome religioznog zasniva se na jednoj megapropovijedi koju je znanost potvrdila kao nešto što ima visoku energetsku vrijednost i moć privlačenja.

Osim konkretnih uputa saznat ćete i zlatno pravilo.

Sadržaj:
(sve je na ovoj stranici)
 
bullet  Propovijedanje
bullet  Propovijed na gori
bullet  Nagrada
Osvoji nagradni paket!!!
Nagrada sadrži listu kalibriranih stvari koje imaju visoku vrijednost za ostvarenje blagostanja + linkovi za download - na engleskom.
Nagradu možeš osvojiti na jedan od dva načina:
 
bullet  Na kraju ovog članka je zavjet koji ako sklopiš sam(a) sa sobom, dobivaš nagradu.
bullet  Pošalji e-mailom link na ovaj članak, uz nekoliko rečenica srdačne
   preporuke, istodobno trima osobama i nama, i šaljemo ti nagradu.
 
Povezano

Ovaj je članak povezan s druga dva naša članka:

Kolumna: Kalibriranje
i
Rečenica nad rečenicama
 


Samo neke od knjiga su:
  na engl. i hrvatskom na engl. i hrvatskom na engl. i hrvatskom    
 

Propovijedanje

Imamo za vas super, super vijest, pogotovo ako ste jedni od onih koji stalno biju bitku s vremenom i nemaju vremena za čitanje. Ako imate namjeru ostvariti blagostanje, materijalno i duhovno, ne trebate više nikad ništa čitati da biste saznali kako ga ostvariti jer apsolutno sve što trebate otkriveno vam je u ovom članku, koji se temelji na jednoj propovijedi nad propovijedima.

Kad se budete držali dolje navedenog, počet će vam se događati čuda i blagostanje vam je zagarantirano!!! I to nije nešto što naša malenkost garantira, nego jedan od najvećih duhovnih učitelja povijesti čovječanstva, Isus, a odnedavno i jedan znanstveni tim.

Ovaj smo članak nazvali Propovijed nad propovijedima jer uistinu sadrži propovijed koja se ne može mjeriti ni s jednom drugom, a to je zato što garantira blagostanje! Osim toga, ta je propovijed znanstveno dokazana kao najvrednija od postojećih u našoj kulturi.


Nitko ne voli propovijedi, tj. da mu se propovijeda. Propovijedanje je stoga postala ružna riječ, kao na primjer u "Ma, što mi stalno propovijedaš" ili "Ide mi na živce jer stalno nešto propovijeda". Na sam spomen riječi propovijed, mnogi okreću očima ili im se čak koža ježi, a to je zato što se propovijed doživljava kao prodika, dosadna, neugodna lekcija, tj. tupljenje. U vezi s tim, u narodu su nastale neke izreke u kojima je propovijed negativno konotirana:

  • držati propovijedi - pren. predugo govoriti sa željom da se tko pridobije, mudrovati komu;
  • očitati komu propovijed - izgrditi koga;
  • propovijed u pustinji - nešto uzaludno, nešto na što se nitko ne obazire

Kao što u hrvatskom rječniku piše, propovijed je obredni govor religioznopoučnog sadržaja koji se drži ob. za službe u crkvi; predika, prodika, homilija.

U kontekstu takvog doživljavanja propovijedi ne pada nam na pamet da propovijedamo. No, u kontekstu ostvarenja blagostanja, važno je ukazati na sve što tomu pogoduje, a rijetko što pogoduje ostvarenju blagostanja kao što su Propovijed na gori (u Novom zavjetu Biblije) i propovijedi u hinduističkim svetim spisima (Vede, Upanišade i Bhagavad Gita). Naravno, postoji još bezbroj drugih spisa i propovijedi koji ukazuju na put do blagostanja, no ovi navedeni spisi znanstveno su dokazani kao najvredniji, s najvišom elektromagnetskom moći privlačenja blagostanja. Opširnije o tome opisano je u znanstveno-popularnoj knjizi "Moć vs. Sila" (poklanjamo je na engleskom jeziku, uvjet na kraju članka), poznatog psihijatra, liječnika i kineziologa, David R. Hawkinsa, a mi smo to obradili u našem članku "Uvod u blagostanje" koji dobivaju svi koji se prijave na našu mailing listu za redovito dobivanje našeg besplatnog e-magazina.

Budući da je većina naših čitatelja odgajana u kršćanskom duhu, ovdje ćemo se fokusirati na ono što biblijska propovijed na gori naučava u kontekstu ostvarenja blagostanja. Drugom prilikom pisat ćemo o hinduističkim propovijedima iz Veda, Upanišada i Bhagavad Gite. Nije nam namjera vršiti kršćansku ni hinduističku propagandu niti kakvu drugu, nego vam želimo ukazati na određena znanja koja (znanstveno) provjereno vode do blagostanja.

Jako je puno među nama onih koji su negativno orijentirani prema Crkvi kao instituciji i prema tome i prema kršćanskoj religiji pa je u ova moderna vremena religioznost gledana kao nešto što je zastarjelo, obrnuto od cool, hip ili fascinantno. Ako ste i vi jedni od njih, želimo vas najprije uvjeriti da ovaj članak nije nimalo religiozan, niti promiče religioznost. Ovdje ćemo se poslužiti religioznom podlogom, odnosno jednim religioznim tekstom samo zato da bismo iz njega izvukli ono čime se možemo okoristiti za ostvarenje blagostanja.

Svi ti stari sveti spisi pisani su arhaičnim jezikom koji zna biti odbojan modernim, nekonzervativnim ljudima kao što je većina naših čitatelja pa smo zato kreirali ovaj članak kako bismo staromodno napisane važne poruke obukli u novo ruho, da se tako izrazimo, koje je primjerenije ljudima novog doba.


Propovijed na gori

Propovijed na gori sažet je Isusov, odnosno kršćanski nauk. Iako je to nešto što se dogodilo jako davno i nije izričito nama upućeno, poruke koje su tu iznesene toliko su značajne i moćne da bi bilo glupo od nas ignorirati ih samo zato što nismo religiozni ili što se ne slažemo u svemu s Crkvom ili smo premoderni da bismo se zamarali staromodnim propovijedima. Moć ovog nauka toliko je snažna da nas s lakoćom može dovesti do blagostanja ako ga se pridržavamo. Djelovanje u skladu s tim naukom garantira blagostanje i toliko je jednostavno i lako da nema razloga zašto i vi ne biste to jednostavno proučili, primijenili u praksi i tako ostvarili blagostanje, materijalno i duhovno.

Nakon što je izabrao apostole i izliječio mnoge bolesne, Isus je održao govor na gori pred mnoštvom ljudi u kojem je dao pregled svog nauka. U govoru je Isus proglasio temelje blagoslovljenog života i dao pravila za život. (Opširnije o tome na Wikipediji »)

Propovijed koju je ondje održao najmoćnija je propovijed od svih sadržanih u Bibliji. Kad su znanstvenici kineziološki kalibrirali razne knjige da bi saznali koje od njih imaju moć i koje su najistinitije, ne prema ljudskom sudu, nego prema energetskoj vibraciji, onda su došli do toga da, od svih knjiga koje su u sklopu Biblije, Propovijed na gori ima najvišu energetsku vrijednost, što znači da pruža najveću istinu i privlači blagostanje (približnu vrijednost imaju i Vede, Upanišade i Bhagavad Gita). To znači da ako čitamo i slijedimo ono što je naznačeno u toj propovijedi, i sami ćemo imati sličnu energetsku vrijednost koja će nam privući sva dobra i omogućiti blagostanje.

Svatko tko želi ostvariti blagostanje trebao bi se držati ovih riječi propovijedanih na gori:


Štrikam kako ne bih ubijala ljude.        
 

Ne ubij! - kao i sve drugo i ovo je otvoreno za interpretacije no važno je da shvatimo da Božja zapovijed ne glasi "Ne ubij, osim u slučaju…" Nego glasi "Ne ubij!" Mnogi koji ubijaju imaju svoja opravdanja, no pred Bogom i u kontekstu ostvarenja blagostanja, nema nikakvog opravdanja za ubijanje bilo koga ili u bilo koju svrhu. Isusov je nauk da trebamo voljeti svoje neprijatelje i okrenuti drugi obraz ako nas netko udari (kao što to, recimo, čini Dalaj Lama s kineskom vladom). Ni u jednoj riječi ni Isus ni ijedan drugi profet, guru ili duhovni učitelj nije rekao da se neko ubijanje oprašta ili prihvaća, a kamoli da se na to potiče (recimo u patriotske ili džihad svrhe). Među nama postoje mnogi ubojice i podržavatelji ubojstava, kao i oni koji će imati priliku ubiti i to učiniti ako se ne prosvijetle. Vojnici, branitelji, kriminalci, teroristi, izvršitelji smrtne kazne, a po nekim interpretacijama i stočari i mesari i svi oni koji imaju opravdanja za svoje ubilačka djela, mogu i sami uvidjeti da ne žive u blagostanju, a za to uzrok vide u drugim faktorima a ne u tome da su se ogriješili o prvu Božju zapovijed. Tko ne živi u blagostanju, živi u zabludi. Također, oni koji plaćaju ili angažiraju druge da ubiju ili ubijaju, iako osobno to ne čine, čine to u srcu, što je isto, kao što u nastavku piše da je preljub učinio i onaj koji je samo požudno pogledao nekoga drugog s kim nije u braku. Ubijanje, kako god opravdano bilo, protiv je Božje volje i time sprječava ostvarenje blagostanja. Onom tko se iskreno pokaje, bit će oprošteno i omogućeno blagostanje.

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su agresivnost, nemilosrdnost, okrutnost, mržnja, strah, netolerantnost, diskriminacija, osvetoljubivost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su bezuvjetna ljubav, suosjećanje, empatija, tolerantnost, praštanje, milosrđe, sloga, dostojanstvo, čast ...

U Bhagavad Giti je ova tema obrađena iz sasvim druge perspektive, prikazujući ubijanje dopuštenim i čak nužnim ali samo u kontekstu obavljanja bogomdane dužnosti pa je rođenim vojnicima časno obnašati svoju dužnost ako ih je sudbina dovela na bojno polje. Opširnije o tome objavljemo u svibnju članak na temu Bhagavad Gite.
 


Svaki koji se srdi na svojega brata bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne 'Glupane!', bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: 'Luđače!', bit će podvrgnut ognju paklenomu. Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar. Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu.
- Mt. 5:21-25 
Ne ljuti se na bližnjeg svog - ne zato što je pakosnik to zaslužio, što vjerojatno nije, nego zato što ti to zaslužuješ jer zaslužuješ uživati u blagostanju koje je nemoguće kad se čovjek ljuti. Ljutnja je toksična za tvoj organizam pa šteti tvom zdravlju i odvlači te od blagostanja. Ljutnjom se ništa ne postiže. Ako imaš izbor biti sretan/na ili biti u pravu, odaberi uvijek ono prvo. Kao što piše u Propovijedi na gori, svatko tko nekomu, a pogotovo svom bližnjem, kaže 'Glupane!' ili 'Budalo!', bit će predan ognju paklenom. Svatko tko nosi ljutnju ili mržnju u svom srcu, živi u paklu. Te su emocije enormno štetne u svim aspektima života, od zdravlja, mira, međuljudskih odnosa do posla i financija - sve je time oštećeno pa prema tome je suludo inzistirati na održanju ljutnje ili mržnje samo zato što smo u pravu. Osobno poznajem mnogo multimilijunaša i svima im je zajedničko to da kad im se netko zamjeri, vrlo brzo prijeđu preko toga i ponašaju se kao da se ništa nije dogodilo. Mnogi ih smatraju bezosjećajnima, što je kriva interpretacija. Oni jednostavno nisu zlopamtila. A ako se i doimaju takvima, to nije zato što se ljute na određenu osobu, nego znaju da su osobe koje izazivaju ljutnju destruktivne pa zato više ne žele s njima imati posla. Živjeti u "sada i ovdje", a ne u prošlosti put je do blagostanja. Kao što piše u Propovijedi na gori, nema smisla da idemo u crkvu, klanjamo se Bogu i prinosimo žrtve i darove ako u sebi nosimo ljutnju na nekog svog bližnjeg. Izričito piše da se prvo moramo pomiriti s kim smo u konfliktu, a tek onda "prinositi dar na žrtvenik". Prema tome, nemojte misliti da ako u crkvi date koji novčić više ili se više pomolite da ćete time zaslužiti blagostanje i izbjeći pakao koji vam je u srcu budete li se i dalje ljutili na bilo koga. Ljutnja je kancerogena, a oprost je lijek kao i prečac na putu do blagostanja.

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su ljutnja, kritiziranje, netolerantnost, diskriminacija ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su bezuvjetna ljubav, suosjećanje, empatija, tolerantnost, praštanje, milosrđe, sloga, samokontrola, smirenost, mirnoća, odgovornost, zahvalnost, poštenje, pravednost, integritet, dostojanstvo, čast ...Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njom počinio preljub u svojemu srcu.
- Mt. 5:28 
Ne čini preljuba! - kao što piše u Propovijedi na gori, nije preljub samo fizički nego i kad s požudom pogledamo nekoga dok smo u braku jer smo time počinili preljub u svojemu srcu, što je isto što i preljub na djelu. Kao i sve druge riječi ove propovijedi i ovo ima smisla, no svejedno rijetko tko se ovoga drži. Zbog toga brakovi i propadaju, kao i sve što je u vezi s brakom, a time je i blagostanje nedokučivo.

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su bludnost, egoizam, nepravednost, nepoštenje, varanje, laganje...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su samokontrola, čestitost, bezuvjetna ljubav, suosjećanje, dostojanstvo, čast, integritet, iskrenost, poštenje, pravednost, pouzdanost ...

 

Rubrike

Kutak za

Ostalo

Pridruži nam se

Pokrovitelji

Naša top ponuda
vertikalni baner
E-tečaj
"Vrlinologija"
Inovativni, multimedijalni online tečaj za jačanje vrlina i vještina te za oslobađanje od mana u cilju ostvarenja sreće i uspjeha u životu.
Opširnije »
 
E-program
Blagostanje
Ne propusti sudjelovati u ovom programu gdje ćeš saznati kako ostvariti i sreću i uspjeh na svim životnim poljima.
Opširnije »
 
Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo te da sudjeluješ u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »

Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.
- Mt. 5:28
 

Rastava je grijeh, osim ako se radi o preljubu - prije nego što otpuhneš ovu misao, koju je većina posprdno gledan jer je u današnje vrijeme najnormalnije rastaviti se uslijed povrede ega, promisli malo dublje nad značenjem rastave. Prema Propovijedi, rastava jedino nije grijeh ako je uzrok preljub, znači ako nas je supružnik prevario s drugom osobom. Rastavom ukazujemo da nismo spremni na bezuvjetnu ljubav koju od nas zahtijevaju Isus i Bog i da je u iskušenju prevladao ego. Svaka rastava uzrokovana je povredom ega. Ego je taj koji želi rastavu, a duša je ta koja žudi za ujedinjenjem, jedinstvom. Ako u drugoj osobi uviđamo da je ona u biti duša, a ne površni ego, možemo lakše kultivirati bezuvjetnu ljubav prema njoj. U svakoj konfliktnoj situaciji pitaj se je li tvoja reakcija izraz ega ili duše i onda uvijek djeluj ili reagiraj suprotno onomu što ego želi, odnosno u skladu s onim što ti duša govori, ono što bi Isus na tvome mjestu napravio. Ostani u braku ne zato što je druga osoba dobra, nego zato što si ti dobar/ra. Mi druge volimo ne zato što oni to zaslužuju, već zato što to mi zaslužujemo jer u vibraciji ljubavi privlačimo na sebe pozitivne stvari. To ne znači da trebamo prihvaćati ponižavanja, agresiju i ostalu zlobu, nego da na krilima bezuvjetne ljubavi trebamo iznaći rješenje koje objema osobama pogoduje i tako duhovno napredovati.

Kad su Tolstoja pitali zašto trpi svoju ženu koja je bila vrlo neugodna, da se blago izrazimo, on je na to odgovorio da mu ona pomaže jačati strpljenje i toleranciju. S njom je itekako trebao puno strpljenja i tolerancije. Kako nadalje u Propovijedi piše: "I tko se oženi otpuštenom, čini preljub." Znači, blagostanje je nemoguće ostvariti onoj osobi koja se vjenča s rastavljenom osobom, ako uzrok rastave nije bio preljub. Mi ljudi možemo misliti svoje i da bi sebe opravdali možemo iznaći interpretacije Isusovih riječi koje nam pogoduju, no ako ne želimo živjeti u zabludi, tj. želimo živjeti u blagostanju, potrebno je prihvatiti u potpunosti Božju volju, a ne samo dijelove koji nama odgovaraju. Nitko se ne može nazivati kršćaninom ako ne poštuje Kristov nauk. Ni ne moramo biti kršćani, ako se ne slažemo s kršćanskim naukom, no ako želimo ostvariti blagostanje, onda je ipak potrebno držati se poruka onih koji su ga već ostvarili, a te su poruke u skladu s ovom Propovijedi na gori.

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su nepovjerenje, okrutnost, mržnja, ljutnja/srditost, tjeskoba, frustriranost, netolerantnost, egoizam, tvrdoglavost, rigidnost, nefleksibilnost, nestrpljivost, ljubomora, ponos, egoizam, neuviđavnost, okrivljavanje, kritičnost, nepravednost, nepoštenje, pesimizam, indiskretnost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su bezuvjetna ljubav, suosjećanje, empatija, tolerantnost, praštanje, milosrđe, sloga, fleksibilnost, strpljivost,  razumijevanje, skromnost, poniznost, povjerenje, privrženost, odanost, ustrajnost, izdržljivost, dosljednost, otpornost, prilagodljivost, fleksibilnost, nesebičnost, odgovornost, zahvalnost, dostojanstvo, čast, integritet, iskrenost, poštenje, pravednost, pouzdanost, optimističnost, diskretnost ...

 

Bogati otac, siromašni otac
Propovijed na gori i Vedanta

 

 

 

"Bogat nije onaj tko puno ima, već tko puno daje."
- Erich Fromm

 

 

Poučno

 Američka glumica i spisateljica Shirley MacLaine jednom je prilikom upitala tibetanskog Dalaj Lamu tko je njegov najvažniji učitelj u životu. On je odgovorio Mao Tse-Tung. Dakle, tiranin koji je odgovoran za ubojstva i progonstvo njega i tisuće drugih Tibetanaca.

 

 

 

 

 

Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?
Mt. 5:39-41

"Ako volite svoje neprijatelje, otkrit ćete da duboko u korijenima ljubavi leži snaga oslobođenja."

– Martin Luther King, Jr.

 

 


Sedam smrtnih grijeha

Bogatstvo bez rada
Užitak bez savjesti
Znanost bez ljudskosti
Znanje bez karaktera
Politika bez principa
Trgovanje bez morala
Obožavanje bez odricanja
- Mahatma Gandhi

Bogatstvo bez duha
Užitak bez drugih
Znanost bez ljudskosti
Znanje bez vrlina
Politika bez savjesti
Gospodarstvo bez etike
Religija bez poniznosti
- Talidari

 

 
Evanđelje po Mateju
- Mt. 6:25-34
Novi zavjet, Biblija:

"Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela? Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni? Nemojte dakle zabrinuto govoriti: 'Što ćemo jesti?' ili: 'Što ćemo piti?' ili: 'U što ćemo se obući?' Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova."
 

 


Nikad se ne zaklinjite
- Židovi su često davali prisege, zaklinjali se kako bi kod drugih ostvarili povjerenje, često i iz pokvarenih pobuda. Isus ih potiče, da prestanu s time, a odnosi se i na nas. Bilo koja vrsta zakletve dolazi od ega a ne Boga pa to ne bismo smjeli činiti bez obzira na to što mi svojim površnim viđenjem ne vidimo ništa loše u tome i možda čak vidimo plemenitu narav neke zakletve. Ne tražite od nikoga da vam se kune ili zaklinje, pogotovo ne u Boga ni u koga drugog. Zavjetovanje i zakletve nisu isto.

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su sumnjičavost, zabrinutost, očaj, nepovjerenje nesigurnost, strah, tjeskoba, pesimizam, ljubomora, egoizam, indiskretnost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su vjera, povjerenje, samopouzdanje, sigurnost, dostojanstvo, čast, integritet, iskrenost, poštenje, pravednost, pouzdanost, suosjećanje, poštovanje, diskretnost, autentičnost, fascinantnost, diskretnost ...Tko od tebe ište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš. - Mnogima je najnormalnije da ne daju ništa prosjacima i bilo komu tko ih traži da im pozajmi novac ili bilo što drugo jer za to postoji bezbroj opravdanja kao što su: "ako mu dam, znam da će si za to kupiti drogu ili alkohol ili da će to proćerdati" ili "nije zaslužio" ili "nije ni on meni pozajmio kad je meni trebalo" ili "nikad mi ništa ne daje nego samo uvijek traži pa ne želim takav odnos podržavati"... Nije na nama da sudimo, kao što piše u nastavku Propovijedi. Na nama je da u tom slučaju budemo velikodušni i suosjećajni - samo s vrlinama možemo do blagostanja. Škrtost i osuđivanje odvlače nas od blagostanja.

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su škrtost, ograničenost, ravnodušnost, nezainteresiranost, nemar, kritičnost, nepovjerenje, oklijevanje, sumnjičavost, zabrinutost, sebičnost, arogantnost, bahatost, egoizam, neuviđavnost, vezanost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su velikodušnost, širokogrudnost, suosjećanje, empatija, milosrđe, ljubav, optimističnost, vjera, povjerenje, dobročinstvo, ljubaznost, susretljivost, nesebičnost, dostojanstvo, čast, nevezanost (uz materijalna dobra)
Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. - Mt. 5:39-41
 

Ne opirite se zlu - osvetoljubivost i opiranje neprijatelju odvlači nas od blagostanja. Uz bezuvjetnu ljubav, ovo je jedna od najvećih Isusovih poruka, toliko važna da ja za nju bio voljan umrijeti. Kada ga je njegov učenik izdao i kad su ga njegovi neprijatelji uhvatili i raspeli, Isus se ničemu od toga nije nimalo opirao, nije svojim učenicima naredio ni dopustio da ga brane, nego baš suprotno. Isto tako, nije se skrivao ni pobjegao (za razliku od nekih naših i neprijateljskih generala). Iako neprijatelji nisu bili u pravu, odnosno iako je Isus bio u pravu i mogao se zalagati za pravednost, nije to učinio nego je odabrao poniznost, suosjećanje i bezuvjetnu ljubav. Čak i kad su ga nesmotreno ponižavali i čak bičevali, ne samo da se nije opirao, nego je molio za dobro svojih neprijatelja.
Ima onih koji misle "Zašto da se molim Isusu, ako nije mogao spasiti sebe, kako će onda spasiti mene?!" Upravo ovdje je odgovor: spasenje nije u opiranju zlu, nego u kultiviranju vrlina kao što su ljubav, suosjećanje, tolerantnost, opraštanje, poniznost i druge. Isus jest sebe spasio - uzašao je na Nebo gdje nije više patio, a svojim primjerom neopiranju zlu spasio je mnoge naraštaje prakticirajućih vjernika koji su suzdržavanjem od agresije i kultiviranjem vrlina poput Isusa ostvarili blagostanje. Osim toga, smrt nije ono za što je mnogi smatraju. Smrt nije kraj, a sigurno nije nešto loše od čega se trebamo pod svaku cijenu spasiti, pogotovo se ne bismo trebali odupirati smrti ubijanjem. Kada bezuvjetno volimo, ne opiremo se zlobnicima, nego ih volimo. Osim bezuvjetne ljubavi, Isusova poruka je bolje je biti žrtva agresije, nego biti agresivan. U odolijevanju iskušenjima, u dosljednom pridržavanju vrlina, umjesto podilaženju egu, agresiji, osvetoljubivosti i sličnome, iskazujemo svoju pravu vrijednost za što ćemo biti nagrađeni blagostanjem.
Naravno, ima puno onih koji ovo učenje ne shvaćaju pa ga i ne prihvaćaju. No, primijenjeno u praksi donosi puno više dobra od otpora i agresije. Primjer za to su Gandhijev i Dalaj Lamin miroljubiv odnos prema protivnicima - da nije toga oni se uopće ne bi proslavili i ne bi svojim uzorom pomogli milijunima drugih ljudi.

Ovdje je vrlo važno razlučiti kontekst. Iako je Isus poučavao neopiranje zlu i to svoje učenje čak platio smrću jer je prakticirao ono što poučava (nije se protivio zlu koje ga je zadesilo), ipak znamo da se usprotivio zlonamjernim trgovcima pred hramom i sve ih rastjerao - Iv, 2:14-16. Netko bi mogao pomisliti da je Isus licemjeran jer je poučavao neopiranje zlu a s druge se strane opirao zlim trgovcima, no takvo razumijevanje proizlazi iz ograničenog pristupa ovoj temi. Za bolje razumijevanje konteksta, preporučujemo čitanje objašnjenja konteksta, ali i Bhagavad Gite koja izričito ukazuje važnost izvršavanja vlastite dužnosti prema Bogu (odanost Bogu), koja kod nekih u nekim kontekstima podrazumijeva djelovanje koje naizgled izražava opiranje zlu a ustvari je prvenstveno izvršavanje vlastite dužnosti. Ako je Isus rastjerao trgovce pred hramom, to ne znači da to smiju i svi drugi, jer dužnost naspram Boga nije svima jednaka. Obradu rasprave nad raspravama, odnosno Bhagavad Gite, objavljujemo početkom svibnja - da biste to dobili prijavite se na naš besplatni e-magazin »

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- poznavati prirodni zakon neopiranja »
- osloboditi se mana kao što su agresivnost, nemilosrdnost, okrutnost, mržnja, strah, netolerantnost, diskriminacija, osvetoljubivost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su bezuvjetna ljubav, suosjećanje, empatija, tolerantnost, praštanje, milosrđe, sloga, dostojanstvo, čast ...


Ljubite svoje neprijatelje
- bezuvjetnu ljubav dokazujemo time da volimo svoje neprijatelje a ne samo prijatelje. Najlakše je voljeti one koji i nas vole ili koji podilaze našem egu, jer to i pogani čine - time ne pokazujemo svoju vrijednost i ne zaslužujemo nagradu ili blagostanje. Blagostanje postižemo samo ako volimo sve, bezuvjetno. To je moguće kad uvidimo da naši neprijatelji uopće nisu neprijatelji, nego učitelji, u neku ruku. Kad su Dalaj Lamu pitali tko je njegov najbolji učitelj, on je odgovorio Mao Tse-Tung (koji je odgovoran za ubojstva i progonstvo njega i tisuće drugih Tibetanaca). Osobe s kojima dolazimo u konflikt samo su bogomdani instrumenti koji nam omogućuju da nešto naučimo i iskažemo svoju pravu vrijednost te time bilo napredujemo bilo nazadujemo. Neprijatelji nam i ne znajući pružaju prilike da se uzdignemo odolijevanjem iskušenjima i tako napredujemo na putu do blagostanja.
A za one naprednije, važno je ukazati na to da iz najviše perspektive gledano, neprijatelji uopće ne postoje. Mi smo svi jedno i odvojenost je iluzija. Budući da je sve podložno zakonu polariteta, sve u sebi sadrži oba pola, pozitivni i negativni. Pa kao što nas vatra može ugrijati ali i spaliti, tako nam je svaki čovjek i prijatelj i neprijatelj, a ustvari nijedno. Ono što nas dijeli je Ego pa ga se trebamo riješiti.

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su agresivnost, nemilosrdnost, okrutnost, mržnja, ljutnja/srditost, strah, netolerantnost, diskriminacija, osvetoljubivost, ponos, oholost, arogantnost, egoizam ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su bezuvjetna ljubav, suosjećanje, empatija, tolerantnost, praštanje, milosrđe, sloga, dobročinstvo, ljubaznost, skromnost, poniznost, pažljivost, poštovanje, poštenje, pravednost, integritet, dostojanstvo, čast, nevezanost, neovisnost, odvojenost, odmjerenost, emotivni otklon/odmak, dobrodušnost ...


Oprostite drugima da bi i vama bilo oprošteno
- kao što piše u Propovijedi na gori, "jer ako vi oprostite ljudima njihove prijestupe, i vama će Otac vaš nebeski oprostiti; ali ako vi ljudima ne oprostite, ni Otac vaš neće oprostiti prijestupa vaših." Ne opraštamo drugima zato što su oni dobri, nego zato što smo mi dobri, ne zato što oni to zaslužuju, već zato što mi to zaslužujemo - mir i sreću (nemoguće dok se ljutimo ili mrzimo nekog) ali i zdravlje. Opraštanjem otpuštamo ogroman teret destruktivnih, kancerogenih emocija i time iscjeljujemo stare rane i utječemo na svoje zdravlje. Zato nam ne treba nečija isprika da bismo oprostili. Opraštamo radi sebe, svog blagostanja i zdravlja. Opraštanjem drugima zapravo opraštamo sebi, onom dijelu sebe koji dijelimo sa svim čovječanstvom, uključujući i dotičnu osobu - jer ustvari svi smo jedno i odvojenost je iluzija. Ono što nas dijeli i što ne može oprostiti je Ego pa ga se trebamo riješiti. Usto, često trebamo i sebi oprostiti te se tako riješiti eventualne sramote, osjećaja bezvrijednosti ili manje vrijesnosti, inferiornosti i drugih destruktivnih emocija.

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su neuviđavnost, uskogrudnost, ljutnja/srditost, nemilosrdnost, okrutnost, mržnja, netolerantnost, diskriminacija, osvetoljubivost, nepovjerenje, rigidnost, nefleksibilnost, namrgođenost, ponos, oholost, arogatnost, egoizam, kritičnost, vezanost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su bezuvjetna ljubav, suosjećanje, empatija, tolerantnost, praštanje, milosrđe, integritet, dostojanstvo, čast, dobročinstvo, ljubaznost, nevezanost, neovisnost, odvojenost, odmjerenost, emotivni otklon/odmak, dobrodušnost ...


Evanđelje po Mateju - Mt. 6:1-4
Novi zavjet, Biblija:

Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Inače, nema vam plaće u vašeg Oca koji je na nebesima. Kada dakle dijeliš milostinju, ne trubi pred sobom, kako to u sinagogama i na ulicama čine licemjeri da bi ih ljudi hvalili. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kada daješ milostinju - neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti!

Donirajte anonimno - kao što piše u Propovijedi na gori, neka tvoja milostinja bude u skrovitosti jer jedino tako ćeš biti nagrađen(a) Božjom milosti, odnosno blagostanjem. Većina ljudi uopće ne pruža milostinju, odnosno ne donira, ne daje ništa prosjacima ili bilo komu tko ih traži izvan obitelji i prijatelja, a kamoli da to čini u skrovitosti. A ako to i čine, većinom to čine tako da za to drugi znaju jer žele ostaviti dobar dojam da su velikodušni. Ovo nema nikakvu vrijednost u kontekstu ostvarivanju blagostanja. Neki se žale da redovito daju crkvi, svojoj obitelji i prijateljima, ali nemaju ništa od toga i još su zbog toga osiromašili ili na gubitku. Time argumentiraju svoje uvjerenje da je velikodušnost mana, a ne vrlina. Ove riječi u Propovijedi daju odgovor na to. Nemamo ništa od toga ako dajemo tako da se zna. U kontekstu ostvarenja blagostanja, jedino se računa ako dajemo u skrovitosti.

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su egoizam, taština, hvalisavost, škrtost, ograničenost, sebičnost, neiskrenost, indiskretnost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su diskretnost, velikodušnost, širokogrudnost, suosjećanje, empatija, milosrđe, ljubav, dobročinstvo, ljubaznost, susretljivost, nesebičnost, dostojanstvo, čast, nevezanost (uz materijalna dobra) ...


Molite se u osami
- mnogi se mole samo u crkvi, s drugima, kako bi ih drugi vidjeli da idu u crkvu i mole se. Time i sebi samima sebe opravdavaju, misleći da ako idu u crkvu i ondje se mole, znači da su dobri ljudi pa prema tome im nitko nema pravo reći da nisu dobročinitelj. Naravno, nema ništa loše u odlaženju u crkvu i u zajedničkoj molitvi, dapače, no prava molitva bi trebala biti u skrovitosti, kao što piše u Propovijedi na gori. Nije bez razloga.

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su egoizam, taština, hvalisavost, indiskretnost, neiskrenost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su vjera, diskretnost, pokornost, skromnost, poniznost, zahvalnost ...


Mt. 6:16-18
I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju lica da pokažu ljudima kako poste... Ti naprotiv, kad postiš, pomaži glavu i umij lice da ne zapaze ljudi kako postiš, nego Otac tvoj, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.

Postite s radošću - Postite li uopće? Činite li to samo zato što morate i biste pokazali da se držite crkvenih odredbi? Nećemo ulaziti u sve blagodati posta za zdravlje, no sama činjenica da je to nešto što svi duhovni učitelji nalažu, uključujući i Isusa, govori o vrijednosti posta. Ne postimo radi drugih, nego radi sebe pa nema potrebe da smo zbog toga nevoljni ili da za to drugi znaju, baš kao i s donacijama i molitvom.

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su žalobnost, kukanje, nezasitnost, neumjerenost, proždrljivost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su radost, umjerenost, samokontrola ...Evanđelje po Mateju - Mt. 6:19-21
Novi zavjet, Biblija:

Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.
Zgrćite sebi blago na nebu - kao i sve drugo i ovo je otvoreno za interpretacije, no bit je da pravo blago nije ono što moljac i hrđa izgrizaju i što kradljivci mogu ukrasti, nego je blago ono što imamo u srcu, odnosno duši, što će nas pratiti s ovog svijeta. "Gdje je tvoje blago, ondje će biti i tvoje srce" - ako je tvoje blago u novčaniku, onda ćeš srcem njega čuvati, no ako je tvoje blago u plemenitim vrijednostima, onda ćeš do njih držati svim srcem. Svako tvoje dobro djelo, molitva i učinjena žrtva blago je koje ti nitko ne može oduzeti i koje te čini bogatijom osobom i ulog je za postizanje blagostanja.

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su škrtost, ograničenost, ravnodušnost, nezainteresiranost, nemar, nepovjerenje, oklijevanje, sumnjičavost, zabrinutost, sebičnost, arogantnost, bahatost, egoizam, neuviđavnost, vezanost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su velikodušnost, širokogrudnost, suosjećanje, empatija, milosrđe, ljubav, optimističnost, vjera, povjerenje, dobročinstvo, ljubaznost, susretljivost, nesebičnost, dostojanstvo, čast, nevezanost (uz materijalna dobra) ...


Ne držite do bogatstva kao do Boga - kao što piše u Propovijedi na gori, "Ne možete služiti Bogu i ovozemnom bogatstvu." Mnogi podređuju duhovno materijalnom živeći u uvjerenju da se do blagostanja dolazi radeći/služeći za novac kojim se mogu obogatiti. Zato mnogi više drže do karijere, uspjeha i bogatog honorara nego do duhovnih vrlina koje su pravi izvor blagostanja. Put do blagostanja popločan je vrlinama. Bogatstvo ne smije biti tvoj gospodar, odnosno ono što tobom upravlja, nešto čijem zgrtanju podređuješ sve drugo, uključujući Boga i duhovnost. Kad ti je na prvome mjestu bogatstvo i sve podređuješ zgrtanju bogatstva, nikad nećeš ostvariti blagostanje. Moći ćeš steći bogatstvo, ali ne i blagostanje, no u tom bogatstvu nećeš moći uživati i donijet će ti više stresa nego blagodati a usto je i privremeno. Ovo su iskusili mnogi bogataši na svojoj koži. Blagostanje se ostvaruje podređivanjem Božjim zakonima, odnosno kultiviranjem vrlina. Mt. 6:24

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se svih mana a pogotovo onih kao što su pohlepa, lakomost, kradljivost, sebičnost, arogantnost, bahatost, egoizam, vezanost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su velikodušnost, ljubav, suosjećanje, milosrđe, mudrost, radost, optimističnost, vjera, dobročinstvo, nesebičnost, dostojanstvo, čast, odgovornost, zahvalnost, nevezanost (uz materijalna dobra) ...


Ako je oko tvoje bistro, cijelo će tijelo tvoje biti svijetlo
- kao sve drugo, i ovo je otvoreno za interpretacije, a samim tim da je to našlo svoje mjesto u ovoj velebnoj propovijedi, ukazuje na veliki značaj. Sunce je ono koje podaruje našem životu svjetlo. Sunčeva svjetlost razvedruje srce i dušu. Trebamo otvarati oči za uočavanje svjetlosti svuda oko nas (svijetle strane umjesto one mračne), diviti se svemu oko sebe, tolikoj ljepoti i svjetlosti koja nas okružuje, koju nam Bog daruje. Ako je prozor zamagljen, suncu je nemoguće prodrijeti u prostoriju. Tako je i s ljudskim okom. Ako je oko zatamnjeno, zamagljeno zavišću i mržnjom, prijezirom i lošim mislima, onda ne vidi ispravno, a viđenje utječe na doživljaj stvarnosti koja utječe na sve aspekte čovjeka pa tako i na zdravlje tijela. Ne kaže se bez razloga da je ljepota u očima promatrača. Kad stavimo naočale s tamnim staklima, sve nam izgleda tamno, iako to nije tako. Mnogi ljudi svojevoljno nose takve naočale, u prenesenom smislu, stoga se ovdje pozivaju da to promijene. Trebamo imati čisto oko jer je ono prozor duše. Mt. 6:22-23

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su zabluđenost, predrasude, uskogrudnost, ograničenost, nezainteresiranost, pesimističnost, sumnjičavost, zabrinutost, nepovjerljivost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su vizionarstvo, mudrost, maštovitost, otvorenost, prijemčivost, optimističnost, vjera, povjerenje ...


Pouzdanje u Boga - ono što najviše sprječava ljude da ostvare blagostanje su strahovi i brige oko egzistencije. Ljudi se brinu i strahuju jer je ljudski um ograničen i ne može uvidjeti sve korelacije zaslužne za lakoću postojanja. Propovijed na gori izričito ukazuje na besmislenost briga: "Pogledajte ptice nebeske: ne siju, ne žanju, ne sabiru u žitnice, a ipak ih Otac vaš nebeski hrani. Niste li vi mnogo vredniji od njih?... Promotrite poljske ljiljane kako rastu: ne muče se niti predu,  a ja vam kažem da se ni Salomon u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih." Pouka ovog djela je da pouzdanjem u Božju pravednost, pridržavanjem Božjih zakona i prepuštanjem svega Božjoj providnosti, bit ćemo više nego zbrinuti, odnosno ostvariti blagostanje. U svom ograničenom umu često gledamo na razne neugodne događaje kao na negativnosti, no Božja providnost puno je veća od ljudske pa sve što nam se događa je za nas, a ne protiv nas - pomaže nam nešto naučiti, spoznati, iskazati se i tako napredovati. Mi smo ljudi takvi da možemo jačati i napredovati najbolje uslijed otpora i izazova, zato nam ih Božja providnost i pruža. Kao što u teretani trebamo utege za jačanje tjelesnih mišića, tako trebamo i razne druge otpore i izazove za jačanje duhovnih mišića, a mnogi drugi ljudi služe nam kao instrument otpora, kao uteg, ne da im se protivimo, nego da ih prigrlimo, baš kao utege u teretani

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su zabrinutost, sumnjičavost, nepovjerljivost, žalobnost, strah, tjeskoba, nesigurnost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su vjera, povjerenje, sigurnost...


Ne sudite
- kao što piše u Propovijedi na gori, "Ne sudite, da se ne sudi vama!" i "Zašto gledaš trunak u oku svoga brata, a brvna u svojemu oku ne zamjećuješ? ... Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!" Nitko od nas nema pravo na osuđivanje, i to ne samo zato što smo sami grešnici nego i nismo kompetentni suditi jer ljudski um nije osposobljen znati sve činjenice, nije osposobljen znati prepoznati laž od istine. U to smo se uvjerili već bezbroj puta kad smo vjerovali nekim političarima, članovima obitelji i prijateljima za koje se ispostavilo da su nam lagali ili prevarili nas. Mt. 7:1-5

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su dvoličnost, licemjernost, uskogrudnost, ograničenost, nepravednost, neuviđavnost, mržnja, ljutnja, netolerantnost, egoizam ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su pravednost, uviđavnost, suosjećanje, empatija, tolerantnost, praštanje, milosrđe, poniznost, tolerantnost ...


Čuvati prave vrijednosti
-  kao što piše u Propovijedi na gori, "Ne dajte svetinje psima i ne bacajte svojega biserja pred svinje." Nije sve za svakoga i nešto što je nama vrijedno, nekima drugima ne samo da nije nego će to još i iskoristiti da nas povrijede. Svakomu davati po zasluzi. Nema smisla nuditi i pružati nešto vrijedno onima koji će to samo proćerdati. Za to je dobar primjer činjenica da je velika većina dobitnika jackpota na lutriji nakon par godina u lošijoj situaciji nego prije dobitka. Mt. 7:6

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su indiskretnost, ignorancija, zabluđenost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su diskretnost, mudrost, osviještenost, razboritost, ...


Ustrajnost u traženju i molitvi
-  kao što piše u Propovijedi na gori: "Ištite, i dat će vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvorit će vam se. Jer tko ište, prima; i tko traži, nalazi; i tko kuca, otvorit će mu se." Osim ukazivanja na kultiviranje ustrajnosti u molitvi, propovijed ukazuje i na besmislenost sumnje u Božju velikodušnost. Prema tome, blagostanje je prirodno stanje, nešto što svaki otac, pa tako i božanski, prirodno želi svojoj djeci. Sami sebe sprječavamo jer nismo dovoljno jasni u onome što zapravo želimo niti se trudimo zatražiti a kamoli da djelujemo. Naprimjer, mnogi ljudi su godinama besposleni a ako ih pitate zašto, okrivit će sve drugo osim sebe, no ako ih pitate koliko su zahtjeva za posao poslali svaki dan ili tjedan, mnogi će uz neki izgovor reći: nijedan. Slično je i s onima koji rade posao koji ne vole, uopće nisu poduzeli ništa da dobiju posao koji vole. Sumnja i neustrajnost odvlači ih od blagostanja. Mt. 7:7-11

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su predaja, odustajanje, neodlučnost, kolebljivost, nedosljednost, sumnjičavost, pesimističnost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su ustrajnost, upornost, vjera, optimističnost...


Sve dakle što želite da ljudi čine vama, činite i vi njima - to je zakon nad zakonima, tzv. zlatno pravilo. Nema ništa svetije od toga. Svi problemi svijeta uzrokovani su lošim međuljudskim odnosima i konfliktima koji se odražavaju i na zdravlje i na financije. Kada bi se svi pridržavali ovog zakona, sav bi svijet uživao u blagostanju. U tome su sadržani gotovo svi prethodni dijelovi ove propovijedi - ne sudite ako ne želite da drugi vama sude, oprostite ako želite da i vama bude oprošteno, volite neprijatelje ako želite da i oni vas vole, darujte ako želite da i vama bude darovano, ne ubijajte ako ne želite da i vas ubiju, ne činite preljub ako ne želite da i nad vama bude učinjen preljub, ne ljutite se na druge ako ne želite da se neki drugi ljute isto na vas, ne opirite se ničemu ako ne želite da se drugi vama opiru, imajte pouzdanja u Boga ako želite da Bog ima pouzdanja u vas itd.
Ako ti je preteško držati se svih uputa iz Propovijedi na gori, onda se barem drži ove. Mt. 7:12

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su agresivnost, nemilosrdnost, okrutnost, neuviđavnost, mržnja, strah, netolerantnost, diskriminacija, osvetoljubivost, licemjernost, nepovjerljivost, škrtost, kradljivost, sebičnost, oholost, arogantnost, bahatost, egoizam, kritiziranje, prigovaranje, ogovaranje, nepravednost, nepoštenje, varanje, neiskrenost, laganje, korupcija, indiskretnost, bludnost, nepristojnost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su bezuvjetna ljubav, suosjećanje, empatija, tolerantnost, praštanje, milosrđe, dobročinstvo, ljubaznost, susretljivost, velikodušnost, širokogrudnost, nesebičnost, pokornost, poniznost, pažljivost, poštovanje, uviđavnost, odgovornost, zahvalnost, poštenje, pravednost, pouzdanost, iskrenost, diskretnost, pristojnost ...

Golden rule videos »


Odaberite onaj put kojim manje ljudi ide
- "Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast, i mnogo ih je koji njime idu", piše u Propovijedi na gori. Većina nije nužno u pravu. Ne povodite se za drugima, budite svoji i autentični, idite svojim neutabanim putom. Samo zato što većina drži da je nešto istina, ispravno ili u redu, to ne znači da je to put do blagostanja. Kao što možete i sami vidjeti, većina ljudi ne živi u blagostanju, već uglavnom pate i bore se sa životom. Stoga, nemojte ići istim putem kao i oni. Ako se većina razvodi, to ne znači da je to u redu; ako većina smatra da bijela laž nije laž pa zato često lažu, to ne znači da je to u redu... Mt. 7:13-14

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su kompromiserstvo, konformizam, zabluđenost, ograničenost, nesigurnost, oklijevanje, smetenost, kolebljivost, nedosljednost, bezvrijednost, inferiornost, vezanost, ovisnost ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su autentičnost, mudrost, radoznalost, samopouzdanost, nepokolebljivost, dosljednost, otpornost, integritet, nevezanost, neovisnost, odvojenost, odmjerenost, emotivni otklon/odmak,Čuvajte se lažnih proroka! - "Oni dolaze k vama u ovčjem ruhu, a iznutra su vuci grabežljivi", piše u Propovijedi na gori, kao i: "Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati. Bere li se grožđe s trnja, ili smokve s bodljike? Tako svako dobro stablo plodove dobre rađa, a nevaljalo stablo plodove zle rađa." Prije nego što se odlučite prihvatiti nečiji savjet ili put, dobro izvidite kamo je to tu osobu dovelo. Ako njezina mudrost nije njoj pomogla, neće ni vama. Puno je šarlatana, koji možda i u najboljoj namjeri druge poučavaju i savjetuju. No, znamo da je put do pakla popločan dobrim namjerama.

Za održavanje ove upute, potrebno je:
- osloboditi se mana kao što su ignorancija, zabluđenost, predrasude ...
- aktivirati i kultivirati vrline kao što su mudrost, osviještenost, razboritost, produhovljenost ...
Kršenje deset zapovijedi    
Blagostanje postižu jedino oni koji vrše Božju volju - možete moliti i čak zastupati Boga, u Božje ime činiti razna djela, no od svega toga nikakve koristi ako ne vršite volju Božju, odnosno ako se ne držite Božjih zakona i uputa izrečenih u Propovijed na gori - ako ne kultivirate vrline i izražavate mane.


Ako si kao velika većina ljudi, vjerojatno se ne slažeš u potpunosti s mnogim ovim uputama iz Propovijedi na gori ili živiš u uvjerenju da je nemoguće nešto od toga činiti ili biti. Stoga i ne živiš u blagostanju, jer živiš u zabludi. Tvoj ego ne dopušta ti prihvatiti mnoge istine koje su napad na ego. No, ti si više od svog ega; ti si božanstvena duša kojoj su sve vrline urođene i koja ima pravo na blagostanje. Jedino što te sprječava u ostvarenju blagostanja tvoje su zablude. Riješi se zabluda i ostvarit ćeš blagostanje!

Nadamo se da ti je jasno da s istim uvjerenjima nećeš postići drugačije rezultate u životu. Ako želiš bolje rezultate u svom životu, trebaš bolja uvjerenja. Ova koja trenutačno kultiviraš nisu ti pogodna, što dokazuje činjenica da još nisi ostvario/la blagostanje, ako nisi. Uzrok tvojih neuspjeha, problema, patnje, siromaštva, stresa, bolesti i sveg ostalog suprotnog blagostanju neka su tvoja uvjerenja na osnovi kojih donosiš odluke i djeluješ. Preispitaj svoja uvjerenja uviđajući koja te odvlače, a koja privlače blagostanju. Sva gore navedena iz Propovijedi na gori privlače te blagostanju pa ako neka od njih nemaš, odnosno ako si suprotnog uvjerenja, onda je od ogromnog značaja da se sad i ovdje riješiš tih nepodobnih uvjerenja i prihvatiš ova navedena u Propovijedi na gori!

Nema tu neke mudrosti. Ne samo da je lakše živjeti s uvjerenjima iz Propovijedi na gori, nego ih je lakše i prakticirati. Sve što se protivi ovim uvjerenjima oduzima previše energije i toksično je. Recimo, ako se ne slažeš s time da trebaš voljeti svoje neprijatelje i da ne smiješ se opirati zlu, onda ćeš umjesto u miru biti često u stanju nervoze, stresa, ljutnje, mržnje i ostalih stanja koji ti oduzimaju energiju, mir i radost, a time i blagostanje.

 
Naša top ponuda
  vertikalni baner
E-tečaj
"Vrlinologija"
Inovativni, multimedijalni online tečaj za jačanje vrlina i vještina te za oslobađanje od mana u cilju ostvarenja sreće i uspjeha u životu, odnosno blagostanja, materijalnog i duhovnog.
Opširnije » 

Misija je naše "Životne škole" poticati ljude da kultiviraju vrline i uvjeriti ih da su one odlučujući faktor ostvarenja blagostanja. Propovijed na gori to potvrđuje. Bezbrojni ljudi koji žive u blagostanju to potvrđuju. Svejedno, formalno obrazovanje pruža nam podršku samo u akumuliranju znanja i izgradnji vještina, dok su vrline zapostavljene. Stoga smo mi kreirali online tečaj pod nazivom "Vrlinologija" koji korisnicima pruža podršku u kultiviranju vrlina i oslobađanju od mana u svrhu ostvarenja blagostanja.

Svi oni koji ne žive u blagostanju, žive u zabludi - u zabludi da oni već kultiviraju sve potrebne vrline ili da ne mogu kultivirati potrebne vrline ili da vrline nisu značajan faktor u ostvarenju blagostanja. Naša uvjerenja se odražavaju na našu stvarnost. Naša je stvarnost odraz naših uvjerenja i pripadajućih emocija. Naša uvjerenja utječu na sve naše odluke, emocije i djelovanja pa time i na rezultate. Ako ti stvarnost nije idealna, to znači da nešto ne štima s tvojim uvjerenjima.

Sami ne možemo u potpunosti spoznati koja su naša uvjerenja destruktivna, a koja konstruktivna. Stoga je potrebno da posegnemo za podrškom. Program "Vrlinologije" upravo je tu da te podrži u tome da se riješiš destruktivnih uvjerenja i kultiviraš vrline koje će ti omogućiti blagostanje, baš kako je to i Isus u Propovijedi na gori govorio. Nije naučavao da trebamo biti visokoobrazovani ni da trebamo jačati komunikacijske vještine kao ni išta od onog što nas formalno obrazovanje naučava. A kako možemo i svi sami svjedočiti, formalno obrazovanje nije garancija za ostvarenje blagostanja, s obzirom na to da bezbroj visokoobrazovanih ljudi živi u bijedi, dok s druge strane bezbroj neobrazovanih ljudi postiže uspjehe na svjetskom nivou, a mnogi od njih i blagostanje.
 

Neke od nagradnih knjiga:

  
sve tri na engl. i hrv. jeziku

  

+
puno drugih knjiga, kompozicija i ostalog što povećava nivo svijesti i time pridonosi ostvarenju blagostanja

Kako je naša namjera poticati ljude da kultiviraju vrline i tako svima pomoći ostvariti blagostanje, materijalno i duhovno, često organiziramo nagrade za djelovanje koje je u skladu s time. U ovom slučaju nagrađujemo sve koji potvrde ili se zavjetuju da će nastojati kultivirati vrline, tj. izbjegavati mane koje su navedene u kontekstu ove Propovijedi na gori.

Nagrada je dostup većini kalibriranih literarnih, glazbenih i umjetničkih djela (linkovi za preuzimanje većine djela) za koje je znanstveni tim slavnog liječnika psihijatra i kineziologa, David R. Hawkins izjavio da se radi o djelima koja svojom visokom energetskom vrijednošću omogućuju korisnicima da ojačaju svoje energetsko polje privlačenja. Čitajući, slušajući, gledajući i govoreći navedeno čovjekov organiziram postaje snažniji i utječe na pozitivne odluke i djelovanja koji dovode do blagostanja. Lista kalibriranja »
Usto, prilažemo znanstveno-popularnu knjigu Dr. Hawkinsa "Moć vs. Sila" na engleskom jeziku ("POWER vs. FORCE"), koja sve objašnjava kako vrlinama povećavamo svoju energetsku vrijednost koja utječe na privlačenje svega zamišljenog a time i blagostanja.
Usto, poklanjamo dostup njegovoj knjizi "Truth vs. Falsehood".

Nagradu možeš osvojiti na jedan od dva načina:
 
bullet  Klikni dolje na narančasti gumb "Potvrđujem" ako se obvezuješ da ćeš nastojati kultivirati vrline i izbjegavati mane koje su navedene u kontekstu ove Propovijedi na gori..
bullet  Pošalji e-mailom link na ovaj članak, uz nekoliko rečenica srdačne preporuke, istodobno trima osobama i nama, i šaljemo ti nagradu.

Ovo nije zakletva, nego odluka ili zavjet kojom nikomu drugom osim sebi otvaraš vrata za blagostanje. U protivnom, ako to ne učiniš, odričeš se trajnog blagostanja. Potvrđivanjem ništa ne obećaješ nego se obvezuješ na nastojanje. Tvoja će te savjest ovim povodom svakodnevno poticati da se toga što više držiš. Ako nisi ovog časa spreman/na obvezati se na nastojanje, a želiš osvojiti nagradu, možeš je s lakoćom osvojiti ako ovaj članak srdačno preporučiš drugima - time ne samo da osvajaš nagradu nego i pridonosiš tomu da ljudi iz tvoje okoline dobiju priliku saznati što im treba za ostvarenje blagostanja i da naš svijet postane bolji jer će više ljudi češće kultivirati vrline i izbjegavati pasti u napast svojim manama.

Imaš li čvrstu namjeru držati se uputa izrečenih u Propovijedi na gori?


Srodan sadržaj  
Prilog kolumne:
Članak Životne škole:
Modul Životne škole:
Prijava  
Članstvo
Prijavi se na našu mailing-listu primatelja besplatnog e-magazina Životne škole kako bi povremeno dobivao/la najnovije korisne sadržaje i poklone! Nećeš požaliti. Pogledaj sve pogodnosti prijavljenih korisnika »

ocjene

Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

 
arrow  upis
Pridruži nam se!
Postani naš član!
Svojim učlanjenjem pridonosiš jačanju vrlina u društvu i dobivaš mnoge fantastične pogodnosti koje su opisane na stranici s prijavnicom i ostalim detaljima:
Opširnije »

 

 

Poznaješ li nekoga komu bi dobro došlo da pročita ovaj članak?
Pošalji im e-mailom link na ovaj članak!
Time ćeš učiniti veliku uslugu i nama i njima.
Još jedno dobro djelo za danas :-)

Ako ti se sviđa ovaj članak, molimo, potvrdi to klikom: 


 
06/06/2016
Dalibor:
Vec dugo vremena posecujem vas sajt, citam i trudim se da primenjujem procitano. Odlicni ste!
Zapalo mi je nesto za oko na ovoj stranici, primetio sam da ravnodusnost koristite i kao vrlinu i kao manu. Koliko sam shvatio, ravnodusnost kao celina jeste mana, ali kad se koristi u kontekstu, kao ravnodusnost prema tudjim ne dobrim delima, u smislu neosudjivanja onda postaje vrlina. Jesam li na dobrom putu?
Hvala unapred!
Ogovara autorica članka:
Da, dobro ste shvatili. Usto pohvaljujemo vašu pronicljivost koja proizlazi iz toga što ste dubiozno a ne površno pročitali ovaj članak.
Zahvaljujemo na tome što ste nam ukazali na grešku do koje došlo uslijed toga što mi je ponekad teško naći pravu riječ, ponajviše zbog toga što živim u inozemstvu pa mi naš jezik nije više tako tečan. Ravnodušnost je uglavnom mana, no u drugom kontekstu kojeg ste vi naveli je vrlina, no možda je bolje to onda izraziti drugom rječju, recimo, dobrodušnost a ne ravnodušnost, mada se time ne pokriva potpuno značenje onoga što mislim time reći. Sad sam to ispravila tako dok se ne dosjetim neke bolje riječi ili dok mi netko ne javi bolju riječ za to.
Sinonimi za ravnodušnost su apatija/apatičnost, indolentnost, bezvoljnost, indolencija, nemarnost, pasivnost i drugi, koji su svi negativni i prema tome mane a ne vrline. Prema tome na ravnodušnost se treba također gledati kao na manu i ne miješati je s vrlinama.

 

 

Poruka za  
urednike
  Dopuštamo objavljivanje ovog članka pod uvjetom da navedete autora, izvor i link.
  Molimo vas da nas obavijestite kad i gdje ćete članak objaviti - kontakt.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari